PrzepisŚniadaniePrzepisy na wielkanocne śniadanie, które odmienią twoje święta. Takiego menu jeszcze nie było

Przepisy na wielkanocne śniadanie, które odmienią twoje święta. Takiego menu jeszcze nie było

Wielkanocne śniadanie i przepisy na świąteczne dania
Wielkanocne śniadanie i przepisy na świąteczne dania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Karol Porwich
02.03.2024 23:55, aktualizacja: 08.03.2024 10:11

Zbliża się Wielkanoc i wyjątkowe śniadanie. Zastanawiasz się, jak dodać potrawom odpowiedniego blasku? Odkryj nasze niesamowite przepisy, które odmienią świąteczne menu. Przygotuj się na wielkanocne śniadanie — zachwyci nie tylko podniebienia twoich gości, ale i oczy.

Wielkanocne śniadanie. Jakie potrawy warto podać?

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań i radosnych chwil przy wspólnym stole. W tym wyjątkowym okresie nie tylko tradycja, ale również kreatywność kulinarna odgrywa ważną rolę. Przedstawiamy zatem niezwykłe przepisy na wielkanocne śniadanie. Te potrawy łączą klasyczne smaki z nowoczesnymi akcentami, więc zadowolą tradycjonalistów oraz osoby poszukujące nowych doznań kulinarnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapraszamy cię do odkrycia przepisów, które sprawią, że tegoroczne świąteczne śniadanie będzie niezapomniane i pełne pysznych niespodzianek!

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką
Jajka faszerowane szynką© NaukaJedzenia.pl

Jajka faszerowane szynką to doskonały wybór na wielkanocne śniadanie, łączący w sobie tradycję z nowoczesnym smakiem. Te eleganckie przekąski składają się z ugotowanych jajek na twardo, wypełnionych aksamitnym farszem z żółtek, szynki i kremowego serka. Są idealnym połączeniem smaków, które zadowolą zarówno miłośników klasyki, jak i tych poszukujących odmiany na świątecznym stole.

Składniki:

  • jajka kurze - 2 sztuki,
  • wędlina drobiowa - 2 plastry,
  • serek kremowy naturalny - 2 łyżeczki,
  • musztarda - 1 łyżka,
  • majonez - 1 łyżeczka,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo, obierz je i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół.

2. Wyjmij żółtka i umieść je w miseczce.

3. Dodaj do żółtek serek, musztardę i majonez, a następnie rozgnieć i wymieszaj widelcem.

4. Dodaj drobno pokrojoną wędlinę do farszu i dopraw solą oraz pieprzem.

5. Napełnij białka jajek przygotowanym farszem.

6. Ułóż jajka faszerowane na talerzu lub deseczce.

Sałatka z fetą i żurawiną

Sałatka z fetą i żurawiną
Sałatka z fetą i żurawiną© NaukaJedzenia.pl

Sałatka z fetą i żurawiną łączy w sobie wyrafinowane smaki i aromaty, tworząc lekkie, ale zarazem satysfakcjonujące danie. Delikatna roszponka, słona feta, słodka żurawina i chrupiące orzechy tworzą niezapomniane połączenie tekstur i smaków. Ta kolorowa sałatka, skąpana w lekkim, cytrynowym dressingu, jest eleganckim dodatkiem do wielkanocnego stołu.

Składniki:

  • ser feta - 1/2 małego opakowania,
  • żurawina suszona - 1 łyżka,
  • orzechy włoskie - 1 łyżka,
  • roszponka - 2 garści,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
  • sok z cytryny - 2 łyżki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. W małej miseczce przygotuj dressing, łącząc oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

2. Na talerzu równomiernie rozłóż umytą i osuszoną roszponkę.

3. Dodaj pokruszony ręką ser, suszoną żurawinę i orzechy.

4. Sałatkę polej przygotowanym sosem tuż przed podaniem.

Pasztet z suszonymi owocami

Pasztet z suszonymi owocami
Pasztet z suszonymi owocami© NaukaJedzenia.pl

Pasztet z suszonymi owocami to doskonałe uzupełnienie tradycyjnych dań, podawanych w Wielkanoc. Jego głęboki, bogaty smak dopełniony słodyczą owoców i chrupiącą teksturą orzechów, sprawia, że jest to idealny wybór na święta. W dodatku to nie tylko smakowita potrawa, ale również piękna dekoracja wielkanocnego stołu.

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 1 duży filet,
  • marchew - 1 duża sztuka,
  • pietruszka - 1 średnia sztuka,
  • seler - 1 mały kawałek,
  • por - 1/2 średniej sztuki,
  • żurawina suszona - 1 łyżka,
  • morele suszone - 1 łyżka,
  • daktyle suszone - 1 łyżka,
  • orzechy włoskie - 1 łyżka,
  • sól,
  • pieprz,
  • woda.

Przygotowanie:

1. Umyj, obierz i pokrój marchew, pietruszkę, pora i selera.

2. W rondelku gotuj mięso z warzywami w lekko osolonej wodzie przez około 30-40 minut.

3. Po ugotowaniu wyjmij mięso i pokrój je na mniejsze kawałki.

4. Drobno pokrój żurawinę, morele, daktyle i orzechy włoskie.

5. Zblenduj mięso i warzywa na gładką masę, dodając odrobinę bulionu dla wilgotności.

6. Dodaj do masy suszone owoce i orzechy, wymieszaj.

7. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40-50 minut.

9. Pasztet odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój.

10. Podawaj na zimno lub po podgrzaniu, przechowując w lodówce do 4-5 dni.

Sałatka jajeczna z boczkiem na wielkanocne śniadanie

Sałatka jajeczna z boczkiem
Sałatka jajeczna z boczkiem© NaukaJedzenia.pl

Sałatka jajeczna to doskonała propozycja na wielkanocny stół, łącząca klasyczne smaki w nowoczesnej formie. Jest pożywna i smakowita, a z aromatycznym boczkiem oraz pikantną cebulką, zadowoli każde podniebienie. Dzięki połączeniu prostych, ale intensywnych składników, sałatka ta jest idealna zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do świątecznych przysmaków.

Składniki:

  • jajko kurze - 2 sztuki,
  • boczek - 2 plastry,
  • cebula - 1 mała sztuka,
  • jogurt naturalny - 2 łyżki,
  • musztarda miodowa - 1 łyżka,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
  • miód - 1 łyżeczka,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój je w kostkę.

2. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni do lekkiego zarumienienia.

3. Obierz i drobno pokrój cebulę.

4. W miseczce przygotuj sos, mieszając jogurt, oliwę, musztardę i miód.

5. Do sosu dodaj pokrojone jajka, cebulę i boczek.

6. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

7. Sałatkę podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

Sernik z nutą pomarańczy

Sernik z nutą pomarańczy
Sernik z nutą pomarańczy© NaukaJedzenia.pl

Sernik z nutą pomarańczy to elegancka i wyrafinowana wersja klasycznego deseru. Delikatna tekstura sernika, połączona z orzeźwiającą pomarańczą, tworzy harmonijne połączenie. Jest to doskonały deser na wielkanocne śniadanie, bo łączący w sobie puszystość i kremową konsystencję z subtelnym cytrusowym akcentem.

Składniki:

  • twaróg półtłusty mielony - 2 opakowania/1 kg,
  • jajko kurze - 3 sztuki,
  • masło - 1/2 opakowania,
  • mąka migdałowa - 2 łyżki,
  • słodzik lub cukier - 10 łyżek,
  • kandyzowane skórki pomarańczowe - 3 łyżki,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Wyjmij masło z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową.

2. W wysokim pojemniku ubij mielony twaróg z masłem na puszysty krem (około 10 minut).

3. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.

4. Do żółtek dodaj słodzik i mąkę, a następnie rozcieraj.

5. Stopniowo dodawaj żółtka do twarogu, cały czas miksując.

6. Pod koniec dodaj skórkę pomarańczową i zmiksuj.

7. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do twarogowej masy.

8. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub delikatnie wysmarowanej tłuszczem.

9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 50 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 10 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 10 minut z uchylonymi drzwiczkami.

10. Pokrój sernik dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Źródło artykułu:naukajedzenia.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także