Co Wielkanoc mój tata sam robi białą kiełbasę. W rodzinie już nikt nie chce słyszeć o tej ze sklepu

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak przygotować białą kiełbasę? Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie sięgniesz po sklepową. Mój tata od lat szykuje białą kiełbasę według tej receptury. Każdy w rodzinie potwierdzi, że to wyrób na wagę złota.

Domowa biała kiełbasaDomowa biała kiełbasa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Biała kiełbasa jest często serwowana na wielkanocnym stole. W sklepach jednak trudno jest znaleźć tę o dobrym składzie. Dlatego mam dla ciebie przepis na domową, swojską białą kiełbasę. Jak ją przyrządzić w zaciszu własnej kuchni?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwukolorowy tort naleśnikowy od razu przyciąga oko. Świetnie też smakuje

Biała kiełbasa domowej roboty - przepis krok po kroku

W kuchni polskiej istnieje wiele tradycyjnych specjałów, które zazwyczaj kupujemy gotowe w sklepach. To sprawia, że często nie mamy pewności co do ich jakości, a w konsekwencji możemy być rozczarowani ich smakiem, który różni się od tego, który pamiętamy z dzieciństwa. To wszystko prowadzi do tego, że zniechęcamy się do potraw typowych dla naszego regionu. Jednak wystarczy dowiedzieć się, jak przygotować białą kiełbasę w domu, aby móc ponownie odkryć smaki z dzieciństwa.

Biała kiełbasa jest doskonałym daniem, które można przygotowywać na co dzień i podawać na obiad czy kolację. Smakuje wyśmienicie zarówno gotowana, jak i grillowana czy podsmażana na patelni z cebulą – należy jednak pamiętać, że w takiej formie jest bardzo tłusta. To również danie, które doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole.

Przepis na domową białą kiełbasę
Przepis na domową białą kiełbasę © Pixabay

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania białej kiełbasy?

Do zrobienia białej kiełbasy należy użyć trzech rodzajów mięsa: łopatki wieprzowej, karkówki oraz podgardla (gdy będzie niedostępne, możesz użyć boczku o umiarkowanej zawartości tłuszczu). Ponadto na liście zakupów umieść czosnek, przyprawy oraz smalec. Pamiętaj też, że potrzebujesz wieprzowych jelit oraz maszynki do mielenia z nakładką do ich nabijania.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 kg podgardla lub boczku,
  • 50 g soli,
  • 6-7 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka majeranku suszonego, roztartego w dłoniach,
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu,
  • 1,5 szklanki przegotowanej wody,
  • 7 metrów jelit wieprzowych,
  • łyżeczka smalcu.

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść z błon i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Łopatkę i karkówkę zmiel na małych oczkach, a podgardle i boczek na dużych.
  2. Obierz czosnek i rozetrzyj go z solą i majerankiem. Gotową przyprawę dodaj do zmielonego mięsa. Dopraw całość pieprzem, dodaj smalec.
  3. Zacznij wyrabiać mięsną masę, podczas wyrabiania dolewaj stopniowo zimną przegotowaną wodę. Całość mieszaj ok. 15 minut.
  4. Następnie przełóż masę do miski i dokładnie zawiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki na noc.
  5. Następnego dnia zajmij się przygotowaniem jelit: przepłucz je trzy razy wrzątkiem, przesypując je solą.
  6. Nakładkę do przygotowania kiełbasy posmaruj smalcem i nałóż na nią jelito. Następnie przepuśćcie mięso mielone przez maszynkę, tworząc 12-cm kiełbaski.
  7. Tak przygotowaną białą kiełbasę można ugotować lub upiec.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę