PoradyKiełbasa biała na Wielkanoc jest obowiązkowa. Jednak jej gotowanie to poważny błąd

Kiełbasa biała na Wielkanoc jest obowiązkowa. Jednak jej gotowanie to poważny błąd

Kiełbasa biała na Wielkanoc
Kiełbasa biała na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Pixabay

02.03.2024 10:37, aktual.: 02.03.2024 14:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiełbasa biała na Wielkanoc nie może być twarda, a smak mięsa i przypraw powinien być dobrze wyczuwalny. Kruchość i soczystość to kolejne cechy, które powinny ją charakteryzować. Co istotne, gotując białą kiełbasę, nie uzyskamy zamierzonego efektu. Jak zatem ją przygotować?

Jak przygotować najlepszą kiełbasę białą na Wielkanoc? Opcji jest mnóstwo, jednak to, co najważniejsze, to zadbanie o odpowiedni rodzaj obróbki cieplej. Biała kiełbasa bowiem nie lubi gotowania. Jak zatem przyrządzić ją, by była krucha i soczysta?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiełbasa biała na Wielkanoc. Jak wybrać dobry produkt?

Biała kiełbasa to wyrób mięsny, którego głównym składnikiem jest wieprzowina. Do jej produkcji najczęściej wykorzystuje się łopatkę, boczek czy podgardle. Oprócz tego, w składzie białej kiełbasy znajdziemy również wołowinę, jelita wieprzowe oraz różnego rodzaju przyprawy, które nadają jej charakterystycznego smaku.

Biała kiełbasa swoją nazwę zawdzięcza surowcom, z których jest produkowana. Barwa mięsa, z którego jest robiona, jest lekko różowa, natomiast tłuszcz, który jest jednym z jej składników, ma barwę białą. W efekcie surowa kiełbasa ma kolor biało-różowy, a po procesie sparzenia zmienia swój kolor na szarawy. Jeżeli natomiast po obróbce kiełbasa ma kolor różowawy, to jest to sygnał, że w trakcie jej produkcji dodano do niej środki konserwujące, w szczególności sól peklującą.

Jak przygotować białą kiełbasę?
Jak przygotować białą kiełbasę? © Pixabay

Jak przygotować kiełbasę białą na Wielkanoc? Czy trzeba ją gotować?

Na sklepowych półkach znajdziemy kiełbasę białą surową, parzoną lub gotowaną. Parzona i gotowana nie wymagają dodatkowej obróbki, wystarczy je jedynie podgrzać, może też jeść je na zimno. Zupełnie inaczej traktujemy kiełbasę białą surową, choć z pewnością nie tak, jak wiele osób sobie to wyobraża. Co znamienne bowiem kiełbasy białej surowej nie gotujemy! Dlaczego? Gotując kiełbasę białą, możemy doprowadzić do tego, że skórka wyrobu zacznie pękać, a sam jego smak zostanie w wodzie. Najlepszym sposobem przygotowania białej kiełbasy jest jej parzenie.

Na czym to polega? Wodę z przyprawami należy zagotować (dodaj ziele angielskie, pieprz, ząbek czosnku oraz sól). Następnie zdejmij garnek z kuchenki i wrzuć do niego ponakłuwaną białą kiełbasę. Całość doprowadź do pierwszego etapu wrzenia - czyli do momentu, kiedy pęcherzyki powietrza odrywają się od dna i ścian (co jest istotne, woda nie może się zagotować). Wyłącz palnik, garnek przykryj pokrywką i pozostaw w nim kiełbasę na 15-20 minut (kiełbasa będzie gotowa, kiedy widelec, podczas nakłuwania, będzie gładko w nią wchodził). Tak przygotujesz najlepszą kiełbasę białą na Wielkanoc.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl