Kiełbasa biała na Wielkanoc jest obowiązkowa. Jednak jej gotowanie to poważny błąd

Kiełbasa biała na Wielkanoc nie może być twarda, a smak mięsa i przypraw powinien być dobrze wyczuwalny. Kruchość i soczystość to kolejne cechy, które powinny ją charakteryzować. Co istotne, gotując białą kiełbasę, nie uzyskamy zamierzonego efektu. Jak zatem ją przygotować?

Kiełbasa biała na WielkanocKiełbasa biała na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Pixabay

Jak przygotować najlepszą kiełbasę białą na Wielkanoc? Opcji jest mnóstwo, jednak to, co najważniejsze, to zadbanie o odpowiedni rodzaj obróbki cieplej. Biała kiełbasa bowiem nie lubi gotowania. Jak zatem przyrządzić ją, by była krucha i soczysta?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste składniki, szybki przepis i efekty, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie

Kiełbasa biała na Wielkanoc. Jak wybrać dobry produkt?

Biała kiełbasa to wyrób mięsny, którego głównym składnikiem jest wieprzowina. Do jej produkcji najczęściej wykorzystuje się łopatkę, boczek czy podgardle. Oprócz tego, w składzie białej kiełbasy znajdziemy również wołowinę, jelita wieprzowe oraz różnego rodzaju przyprawy, które nadają jej charakterystycznego smaku.

Biała kiełbasa swoją nazwę zawdzięcza surowcom, z których jest produkowana. Barwa mięsa, z którego jest robiona, jest lekko różowa, natomiast tłuszcz, który jest jednym z jej składników, ma barwę białą. W efekcie surowa kiełbasa ma kolor biało-różowy, a po procesie sparzenia zmienia swój kolor na szarawy. Jeżeli natomiast po obróbce kiełbasa ma kolor różowawy, to jest to sygnał, że w trakcie jej produkcji dodano do niej środki konserwujące, w szczególności sól peklującą.

Jak przygotować białą kiełbasę?
Jak przygotować białą kiełbasę? © Pixabay

Jak przygotować kiełbasę białą na Wielkanoc? Czy trzeba ją gotować?

Na sklepowych półkach znajdziemy kiełbasę białą surową, parzoną lub gotowaną. Parzona i gotowana nie wymagają dodatkowej obróbki, wystarczy je jedynie podgrzać, może też jeść je na zimno. Zupełnie inaczej traktujemy kiełbasę białą surową, choć z pewnością nie tak, jak wiele osób sobie to wyobraża. Co znamienne bowiem kiełbasy białej surowej nie gotujemy! Dlaczego? Gotując kiełbasę białą, możemy doprowadzić do tego, że skórka wyrobu zacznie pękać, a sam jego smak zostanie w wodzie. Najlepszym sposobem przygotowania białej kiełbasy jest jej parzenie.

Na czym to polega? Wodę z przyprawami należy zagotować (dodaj ziele angielskie, pieprz, ząbek czosnku oraz sól). Następnie zdejmij garnek z kuchenki i wrzuć do niego ponakłuwaną białą kiełbasę. Całość doprowadź do pierwszego etapu wrzenia - czyli do momentu, kiedy pęcherzyki powietrza odrywają się od dna i ścian (co jest istotne, woda nie może się zagotować). Wyłącz palnik, garnek przykryj pokrywką i pozostaw w nim kiełbasę na 15-20 minut (kiełbasa będzie gotowa, kiedy widelec, podczas nakłuwania, będzie gładko w nią wchodził). Tak przygotujesz najlepszą kiełbasę białą na Wielkanoc.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej