Jaka kiełbasa do żuru pasuje najbardziej? Przed zakupem musisz wziąć to pod uwagę

Nawet ci, którzy za kiełbasą nie przepadają, zwykle zjedzą jej mniej lub więcej podczas Świąt Wielkanocnych. Jeśli zaś to właśnie oni stają się gospodarzami rodzinnego zlotu, czeka ich nie lada wyzwanie przygotowania świątecznych potraw. Ten artykuł ułatwi im zadanie. Wyjaśnimy w nim, jaka kiełbasa do żurku nadaje się najlepiej.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Żurek to specyficzna zupa. Zazwyczaj serwujemy ją na Wielkanoc, by przez pozostały rok co jakiś czas stękać pod nosem "ech, ale bym zjadł żurek". My wychodzimy z założenia, że nic nie stoi na przeszkodzie spełnieniu takiej zachcianki. Zanim jednak zabierzesz się za przyrządzenie gara żuru, dowiedz się, jaką kiełbasę do niego kupić.

A tych, nie oszukujmy się, jest naprawdę mnóstwo. Co więcej, wyroby poszczególnych wędzarni różnią się od siebie nie tylko smakiem i twardością, ale również jakością. Ustalmy więc, że to właśnie ta ostatnia cecha kiełbasy powinna być rozpatrywana jako pierwsza.

Obrazek
jaka kiełbasa do żurku? - Pyszności; foto: Canva

Jaka nie powinna być kiełbasa?

Po pierwsze to, że kiełbasa jest wędzona, nie oznacza wcale, że się nie psuje. Nieprzyjemny zapach i śliska powierzchnia tego wyrobu zawsze powinna być dla ciebie lampką ostrzegawczą.

Kolejna sprawa to skład kiełbasy. Wiemy, że do takich potraw jak żurek prawdopodobnie wybierzesz kiełbasę nie z opakowania, tylko działu mięsnego, ale to nie przeszkadza w poznaniu jej składu — powinien on zostać ci przedstawiony na prośbę.

Dobra kiełbasa to jak najkrótszy skład. Duża zawartość mięsa, trochę wody, przypraw i soli peklowanej to wszystko, co powinno się w nim znajdować. Niestety gorsze rodzaje kiełbas są zwykle tańsze, ale to przez zastępowanie mięsa wypełniaczami i konserwantami, których należy się wystrzegać.

Jaka kiełbasa do żurku?

Obrazek
Jaka kiełbasa do żurku?- Pyszności; foto: Canva

Niewątpliwie z żurkiem najbardziej kojarzy się biała kiełbasa. Ten rodzaj nie był poddany procesowi wędzenia, a do sprzedaży trafia surowy lub parzony. Jeśli to właśnie na tej kiełbasie chcesz przyrządzić żur, najlepiej nada się do tego biała kiełbasa surowa, która odda bulionowi część swojego smaku.

Jednak to nie jedyna kiełbasa, która do żuru pasuje jak ulał. Niektórzy przyrządzają go przecież na wędzonkach, a kiełbasa spełnia tę funkcję doskonale. Wtedy proponujemy użyć gatunkowo twardej kiełbasy, na przykład myśliwskiej. Ostatecznie warto jednak dodać do niej też białej kiełbasy, bo co tradycja — to tradycja.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇