Jaka kiełbasa do żuru pasuje najbardziej? Przed zakupem musisz wziąć to pod uwagę
Nawet ci, którzy za kiełbasą nie przepadają, zwykle zjedzą jej mniej lub więcej podczas Świąt Wielkanocnych. Jeśli zaś to właśnie oni stają się gospodarzami rodzinnego zlotu, czeka ich nie lada wyzwanie przygotowania świątecznych potraw. Ten artykuł ułatwi im zadanie. Wyjaśnimy w nim, jaka kiełbasa do żurku nadaje się najlepiej.
16.03.2023 | aktual.: 16.03.2023 13:21
Żurek to specyficzna zupa. Zazwyczaj serwujemy ją na Wielkanoc, by przez pozostały rok co jakiś czas stękać pod nosem "ech, ale bym zjadł żurek". My wychodzimy z założenia, że nic nie stoi na przeszkodzie spełnieniu takiej zachcianki. Zanim jednak zabierzesz się za przyrządzenie gara żuru, dowiedz się, jaką kiełbasę do niego kupić.
A tych, nie oszukujmy się, jest naprawdę mnóstwo. Co więcej, wyroby poszczególnych wędzarni różnią się od siebie nie tylko smakiem i twardością, ale również jakością. Ustalmy więc, że to właśnie ta ostatnia cecha kiełbasy powinna być rozpatrywana jako pierwsza.
Jaka nie powinna być kiełbasa?
Po pierwsze to, że kiełbasa jest wędzona, nie oznacza wcale, że się nie psuje. Nieprzyjemny zapach i śliska powierzchnia tego wyrobu zawsze powinna być dla ciebie lampką ostrzegawczą.
Kolejna sprawa to skład kiełbasy. Wiemy, że do takich potraw jak żurek prawdopodobnie wybierzesz kiełbasę nie z opakowania, tylko działu mięsnego, ale to nie przeszkadza w poznaniu jej składu — powinien on zostać ci przedstawiony na prośbę.
Dobra kiełbasa to jak najkrótszy skład. Duża zawartość mięsa, trochę wody, przypraw i soli peklowanej to wszystko, co powinno się w nim znajdować. Niestety gorsze rodzaje kiełbas są zwykle tańsze, ale to przez zastępowanie mięsa wypełniaczami i konserwantami, których należy się wystrzegać.
Jaka kiełbasa do żurku?
Niewątpliwie z żurkiem najbardziej kojarzy się biała kiełbasa. Ten rodzaj nie był poddany procesowi wędzenia, a do sprzedaży trafia surowy lub parzony. Jeśli to właśnie na tej kiełbasie chcesz przyrządzić żur, najlepiej nada się do tego biała kiełbasa surowa, która odda bulionowi część swojego smaku.
Jednak to nie jedyna kiełbasa, która do żuru pasuje jak ulał. Niektórzy przyrządzają go przecież na wędzonkach, a kiełbasa spełnia tę funkcję doskonale. Wtedy proponujemy użyć gatunkowo twardej kiełbasy, na przykład myśliwskiej. Ostatecznie warto jednak dodać do niej też białej kiełbasy, bo co tradycja — to tradycja.
Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.