Jaka kiełbasa do żuru pasuje najbardziej? Przed zakupem musisz wziąć to pod uwagę

Nawet ci, którzy za kiełbasą nie przepadają, zwykle zjedzą jej mniej lub więcej podczas Świąt Wielkanocnych. Jeśli zaś to właśnie oni stają się gospodarzami rodzinnego zlotu, czeka ich nie lada wyzwanie przygotowania świątecznych potraw. Ten artykuł ułatwi im zadanie. Wyjaśnimy w nim, jaka kiełbasa do żurku nadaje się najlepiej.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Żurek to specyficzna zupa. Zazwyczaj serwujemy ją na Wielkanoc, by przez pozostały rok co jakiś czas stękać pod nosem "ech, ale bym zjadł żurek". My wychodzimy z założenia, że nic nie stoi na przeszkodzie spełnieniu takiej zachcianki. Zanim jednak zabierzesz się za przyrządzenie gara żuru, dowiedz się, jaką kiełbasę do niego kupić.

A tych, nie oszukujmy się, jest naprawdę mnóstwo. Co więcej, wyroby poszczególnych wędzarni różnią się od siebie nie tylko smakiem i twardością, ale również jakością. Ustalmy więc, że to właśnie ta ostatnia cecha kiełbasy powinna być rozpatrywana jako pierwsza.

Obrazek
jaka kiełbasa do żurku? - Pyszności; foto: Canva

Jaka nie powinna być kiełbasa?

Po pierwsze to, że kiełbasa jest wędzona, nie oznacza wcale, że się nie psuje. Nieprzyjemny zapach i śliska powierzchnia tego wyrobu zawsze powinna być dla ciebie lampką ostrzegawczą.

Kolejna sprawa to skład kiełbasy. Wiemy, że do takich potraw jak żurek prawdopodobnie wybierzesz kiełbasę nie z opakowania, tylko działu mięsnego, ale to nie przeszkadza w poznaniu jej składu — powinien on zostać ci przedstawiony na prośbę.

Dobra kiełbasa to jak najkrótszy skład. Duża zawartość mięsa, trochę wody, przypraw i soli peklowanej to wszystko, co powinno się w nim znajdować. Niestety gorsze rodzaje kiełbas są zwykle tańsze, ale to przez zastępowanie mięsa wypełniaczami i konserwantami, których należy się wystrzegać.

Jaka kiełbasa do żurku?

Obrazek
Jaka kiełbasa do żurku?- Pyszności; foto: Canva

Niewątpliwie z żurkiem najbardziej kojarzy się biała kiełbasa. Ten rodzaj nie był poddany procesowi wędzenia, a do sprzedaży trafia surowy lub parzony. Jeśli to właśnie na tej kiełbasie chcesz przyrządzić żur, najlepiej nada się do tego biała kiełbasa surowa, która odda bulionowi część swojego smaku.

Jednak to nie jedyna kiełbasa, która do żuru pasuje jak ulał. Niektórzy przyrządzają go przecież na wędzonkach, a kiełbasa spełnia tę funkcję doskonale. Wtedy proponujemy użyć gatunkowo twardej kiełbasy, na przykład myśliwskiej. Ostatecznie warto jednak dodać do niej też białej kiełbasy, bo co tradycja — to tradycja.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani