Swojska biała kiełbasa. Przepis na domową kiełbasę na święta

biała kiełbasa

Jak zrobić białą kiełbasę? Przepis na domową białą kiełbasę. Składniki i przyprawy, które sprawią, że będzie wyjątkowa. Biała kiełbasa pojawia się często na wielkanocnym stole. W sklepach trudno znaleźć taką, o dobrym składzie. Mamy dla Ciebie przepis na swojską białą kiełbasę. Jak ją zrobić w swoim domu?

Istnieje wiele tradycyjnych dla kuchni polskiej specjałów, które obecnie przede wszystkim kupujemy w sklepach. To sprawia, że nie zawsze wiemy, jakiej są one jakości, a co za tym idzie – możemy być niezadowoleni ze smaku, który jest inny niż ten znany w dzieciństwie. To wszystko sprawia, że zniechęcamy się do potraw typowych dla naszego regionu. Tymczasem wystarczy dowiedzieć się, jak zrobić białą kiełbasę w domu, aby móc spróbować smaków z dzieciństwa. Oto nasz przepis na białą kiełbasę.

Przepis na białą kiełbasę. Jak zrobić białą kiełbasę parzoną?

Na kanale „Marcin Kostrzewski SWOJSKIE GOTOWANIE” pojawił się przepis na domową kiełbasę. Skład bije na głowę sklepowe kiełbasy. Przeanalizowaliśmy ich składy – nie jest najlepiej!

Białą kiełbasę możesz zrobić samodzielnie w domu. Mamy dla Ciebie bardzo szybki i prosty przepis na domową białą kiełbasę.

Białą kiełbasę bez problemu można robić na co dzień i zjadać np. na obiad czy kolację. Dobrze smakuje zarówno taka z wody, jak i z grilla czy przysmażona na patelni z cebulą – warto jednak pamiętać, że w takiej sytuacji jest bardzo tłusta. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jak zrobić białą kiełbasę parzoną? Jakie składniki są potrzebne?

Składniki do białej kiełbasy:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 27 g soli
  • 3 łyżek majeranku (suszonego)
  • 4-5 g pieprzu
  • 200 ml zimnej wody
  • jelito wieprzowe

Bardzo ważna jest dobra jakość mięsa – najlepiej jest poszukiwać go u rzeźnika, gdzie mięso jest przebadane, ale jednocześnie nie leżało długo w sklepie. Czasem można znaleźć również lokalne ubojnie albo małych producentów posiadających wszystkie niezbędne certyfikaty. To ważne, aby kiełbasą się po prostu nie zatruć.

Mięso na białą kiełbasę zmiel w maszynce. Część przepuść przez sitko o drobnych oczach (3 mm), a część na nieco większych oczkach (5 mm). Czosnek również przepuść przez maszynkę o mniejszych oczkach.

Zmielone mięso przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj zimną wodę i wyrób mięso. Rób to do momentu, aż zacznie się kleić.

Mięso umieść w nadziewarce, przygotuj też jelito. Zakręć kiełbasę i wrzuć do wrzącej wody Wyłącz gaz i trzymaj kiełbasę przez 20 minut w wodzie, która się gotowała. I gotowe! Biała kiełbasa parzona na Wielkanoc czeka na zjedzenie. Jej przygotowanie jest naprawdę szybkie, a skład o niebo lepszy niż tej z marketów.

Jak oceniasz ten przepis na białą kiełbasę?

Zobacz przepis na białą kiełbasą:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×