Drożdżowe ciasto w kształcie wieńca. Prosty przepis na święta
Drożdżowe ciasto przygotowaliśmy dzisiaj w nieco innej formie. Dzięki zamienieniu w piękny wieniec proste ciasto nabrało wyjątkowego charakteru.
07.12.2021 | aktual.: 04.03.2022 12:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto drożdżowe na święta
Ciasto drożdżowe wypełnia cały dom pięknym zapachem świeżego pieczywa. W formie wieńca sprawdzi się również na świątecznym stole. Każdy z chęcią sięgnie po kawałek świeżego ciasta z odrobiną masła lub gorącym mlekiem do picia.
Chociaż kiedyś wydawało nam się, że ciasto drożdżowe to niezwykła sztuka, to teraz przygotowanie takiego wieńca jest bajecznie proste, a ten przepis z pewnością Ci w tym pomoże!
Przygotowanie ciasta drożdżowego w formie wieńca krok po kroku znajdziesz poniżej.
Wieniec z orzechami
Nasz wieniec bożonarodzeniowy wzbogaciliśmy o czekoladę i konfiturę malinową. Smakuje po prostu tak pysznie, że aż ciężko jest się mu oprzeć.
Nasze ciasto upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 150 g konfitury malinowej
- 20 g płatków migdałów
- 40 g dropsów czekoladowych
Dodatkowo
- 1 łyżka mleka do posmarowania
- 1 łyżka cukru
Ciasto
Przygotowanie wieńca nie jest pracochłonne, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość podczas wyrastania ciasta.
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj do niej cukier i suszone drożdże i zamieszaj. Dodaj ciepłe mleko i zagnieć w kulę. Odstaw na godzinę, żeby ciasto wyrosło.
W naszym przepisie wykorzystaliśmy suszone drożdże, które nie muszą wyrastać w zaczynie. Możesz również użyć świeżych drożdży. Potrzebujesz ich ok. 15 g. Dodaj je do połowy ciepłego mleka, dorzuć część cukru i odstaw na ok. 15 minut, żeby zwiększyły swoją objętość.
Ciasto na wieniec możesz przygotować dzień wcześniej. Włóż je wtedy na noc do lodówki, żeby wyrosło.
Zawijanie
Po 60 minutach nasze ciasto powinno już pięknie wyrosnąć.
Wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj. Możesz je podsypać mąką, żeby nie przyklejało się do wałka. Przy pomocy noża, szpatułki lub łyżki rozprowadź na rozwałkowanym cieście konfiturę malinową. Gdy będzie już rozprowadzona posyp ją czekoladowymi dropsami i płatkami migdałów i zawiń. Natnij ciasto wzdłuż.
Dropsy czekoladowe możesz zamienić również na kawałki czekolady gorzkiej lub mlecznej.
Teraz poprzeplataj obie końcówki i uformuj z niego koło.
Przełóż ciasto francuskie do Ovi, posmaruj mlekiem i posyp cukrem. Następnie piecz przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
Gotowe
Przestudzone ciasto udekoruj wstążką. I gotowe!
Konfitura malinowa i czekolada to połączenie które sprawi, że Twój wieniec zniknie ze stołu w kilka chwil. Dzięki prostej dekoracji prezentuje się po prostu pięknie.