PrzepisAnna Dymna zdradziła swój przepis na żurek. Nigdy nie dodaje popularnego składnika

Anna Dymna zdradziła swój przepis na żurek. Nigdy nie dodaje popularnego składnika

Uwielbiana aktorka podzieliła się swoim przepisem na świąteczny żurek. Anna Dymna rezygnuje w nim z dodania jednego popularnego składnika.

Anna Dymna zdradziła przepis na żurek- Pyszności/ źródło: Canva, Instagram
Anna Dymna zdradziła przepis na żurek- Pyszności/ źródło: Canva, Instagram
Ewa

08.03.2023 | aktual.: 09.03.2023 15:51

Idealny żurek na święta

Żurek to specjalność polskiej kuchni, którą znamy od pokoleń. Obowiązkowo gości na wielkanocnym stole w towarzystwie jajek. Charakterystyczny, kwaśny smak to zasługa żytniego zakwasu. W zależności od regionu, przepisów na tę zupę jest cała masa. Różnią się one rodzajem dodawanego mięsa i dodatkami, jak grzyby czy ziemniaki.

Swój przepis na pyszny, wielkanocny żurek zdradziła uwielbiana aktorka Anna Dymna. W jej zupie znalazły się aż trzy gatunki mięsa i grzyby, które dodatkowo aromatyzują cały wywar. W składnikach zabrakło z kolei śmietany - znana aktorka mówi, że jest to zbędny zagęstnik w zupie. 71-latka swój przepis dumnie nazwała: „dymny żurek królewski”. I w tej nazwie nie ma nic zaskakującego - jest pysznie i zdecydowanie na bogato.

Anna Dymna zdradziła przepis na żurek

Składniki:

  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • 300 g kiełbasy wędzonej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 50 g boczku surowego
  • 150 g szynki wędzonej
  • garść suszonych grzybów
  • 3-4 ziemniaki
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • Cebula
  • 3-4 ząbek czosnku
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz i wygotuj. Pokrój na mniejsze części. Do garnka dodaj pokrojoną w większe kawałki wędzonkę i zalej ją wodą. Gotuj przez 30 minut i wyjmij mięso z garnka. Do wody dorzuć obrane i pokrojone marchewki oraz pietruszkę. Po 10 minutach gotowania dorzuć jeszcze ziemniaki. Na patelni podsmaż wędzonki. Cebulę pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż. Wrzuć wędzonkę oraz cebulę ponownie do garnka i gotuj przez chwilę. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej zakwas. Jeśli dodasz go zbyt wcześnie, to ziemniaki się nie dogotują - kwas sprawi, że pozostaną twarde. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, Przegotuj całość.

Anna Dymna zdradziła przepis na żurek- Pyszności/ źródło: Canva
Anna Dymna zdradziła przepis na żurek- Pyszności/ źródło: Canva

Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz pieczywem.

Smacznego!

Przepis na pyszny zakwas do żurku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie