Anna Lewandowska nie dodaje tego składnika do żurku. Wychodzi gęsty i aromatyczny
Na nieco ponad miesiąc przed Świętami Wielkanocnymi, dobrze jest poznać wyjątkowe receptury na żurek. Można go przygotować na rozmaite sposoby, ale żurek Anny Lewandowskiej to coś wyjątkowego. Popularna trenerka przygotowuje go w nietypowy sposób.
01.03.2023 11:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Aromatyczny i smaczny - taki jest żurek Anny Lewandowskiej
Żurek to kultowa zupa, która największą popularnością cieszy się podczas Świąt Wielkanocnych. Każdy ma swoją tradycyjną recepturę na tę zupę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco ją urozmaicić lub zmienić niektóre składniki, dzięki którym będzie jeszcze lepiej. Na podobny krok zdecydowała się Anna Lewandowska, która promuje zdrowy styl życia i aktywnie udziela się w mediach społecznościowych.
W ostatnim czasie, w swoich mediach, udostępniła przepis na kultową wielkanocną zupę. Żurek Anny Lewandowskiej to aromatyczna i gęsta wersja tej zupy. A wszystko to, dzięki temu, że trenerka nie dodaje tu ani grama mąki. Pewnego rodzaju zagęstnikiem, w tym przypadku, są zblendowane warzywa z wywaru, na którym gotuje się ten wspaniały żurek. Poznaj szczegóły przygotowania tej zupy.
Jak zrobić żurek Anny Lewandowskiej?
Jeśli jesteś przywiązany do tradycji, to czas najwyższy, by wypróbować coś zupełnie nowego, prostego i wyjątkowego. Zamiast dodawać mąkę do żurku, wypróbuj nieco inny patent. Możesz być pewny, że efekt w pełni cię zadowoli!
Składniki:
- 100 g boczku
- 500 ml zakwasu na żurek
- łyżka majeranku
- 500 g białej kiełbasy
- kawałek selera
- 2 marchewki
- biała część pora
- korzeń pietruszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Żurek Anny Lewandowskiej idealnie sprawdzi się na wielkanocny stół, ale nie tylko. Okazuje się, że można go przygotować bez grama mąki. W tym celu, obierz warzywa, włóż je do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zalej 1,5 litra wody i gotuj do miękkości. Następnie przecedź i przelej do garnka. Dodaj pokrojoną kiełbasę i ząbki czosnku i gotuj przez około 30 minut.
Następny w kolejności będzie pokrojony boczek. Dodaj również zakwas na żurek i majeranek i ponownie gotuj przez około 30 minut. Po upływie tego czasu przystąp do blendowania warzyw na gęsty krem i dodaj je do zupy. Na sam koniec, zagęszczony żurek dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
A na drugie danie przygotuj kule z mięsa mielonego z boczku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: