Anna Lewandowska nie dodaje tego składnika do żurku. Wychodzi gęsty i aromatyczny

Na nieco ponad miesiąc przed Świętami Wielkanocnymi, dobrze jest poznać wyjątkowe receptury na żurek. Można go przygotować na rozmaite sposoby, ale żurek Anny Lewandowskiej to coś wyjątkowego. Popularna trenerka przygotowuje go w nietypowy sposób.

ObrazekŻurek Anny Lewandowskiej - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube tvnpl
Karol Wiak

Aromatyczny i smaczny - taki jest żurek Anny Lewandowskiej

Żurek to kultowa zupa, która największą popularnością cieszy się podczas Świąt Wielkanocnych. Każdy ma swoją tradycyjną recepturę na tę zupę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco ją urozmaicić lub zmienić niektóre składniki, dzięki którym będzie jeszcze lepiej. Na podobny krok zdecydowała się Anna Lewandowska, która promuje zdrowy styl życia i aktywnie udziela się w mediach społecznościowych.

Obrazek
Żurek - Pyszności

W ostatnim czasie, w swoich mediach, udostępniła przepis na kultową wielkanocną zupę. Żurek Anny Lewandowskiej to aromatyczna i gęsta wersja tej zupy. A wszystko to, dzięki temu, że trenerka nie dodaje tu ani grama mąki. Pewnego rodzaju zagęstnikiem, w tym przypadku, są zblendowane warzywa z wywaru, na którym gotuje się ten wspaniały żurek. Poznaj szczegóły przygotowania tej zupy.

Jak zrobić żurek Anny Lewandowskiej?

Jeśli jesteś przywiązany do tradycji, to czas najwyższy, by wypróbować coś zupełnie nowego, prostego i wyjątkowego. Zamiast dodawać mąkę do żurku, wypróbuj nieco inny patent. Możesz być pewny, że efekt w pełni cię zadowoli!

Składniki:

  • 100 g boczku
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • łyżka majeranku
  • 500 g białej kiełbasy
  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • biała część pora
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Żurek Anny Lewandowskiej idealnie sprawdzi się na wielkanocny stół, ale nie tylko. Okazuje się, że można go przygotować bez grama mąki. W tym celu, obierz warzywa, włóż je do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zalej 1,5 litra wody i gotuj do miękkości. Następnie przecedź i przelej do garnka. Dodaj pokrojoną kiełbasę i ząbki czosnku i gotuj przez około 30 minut.

Obrazek
Gotowanie żurku - Pyszności

Następny w kolejności będzie pokrojony boczek. Dodaj również zakwas na żurek i majeranek i ponownie gotuj przez około 30 minut. Po upływie tego czasu przystąp do blendowania warzyw na gęsty krem i dodaj je do zupy. Na sam koniec, zagęszczony żurek dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

A na drugie danie przygotuj kule z mięsa mielonego z boczku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟