Seromakowiec na święta. Przepis krok po kroku na rewelacyjne ciasto
Sernikomakowiec to połączenie dwóch naszych ulubionych ciast. Nie wyobrażamy sobie bez nich świąt, a w takiej formie smakują po prostu obłędnie.
Ciasto na święta
Święta to nie tylko krokiety i pierogi, a także przepyszne słodkości. Postanowiliśmy przygotować pyszne ciasto, które łączy w sobie pyszną strukturę makowca i delikatny smak sernika. Całość wieńczy pyszna polewa kajmakowa i czereśnie w zalewie.
Prosty przepis na serkomakowiec
Seromakowiec to ciasto, które wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu. Spód powstał z części makowej, gdzie wykorzystaliśmy gotową masę. Oczywiście, masę makową możesz również przygotować samodzielnie. Długo pozostaje świeży.
Jak wybrać dobry ser twarogowy? Powinien być dwu- lub trzykrotnie zmielony, żeby miał gładką konsystencję, co gwarantuje piękny wygląd naszego makosernika. Możesz wybrać twaróg w wiaderku lub w kostce (ten musi zostać zmielony dodatkowo, więc jest przy tym więcej pracy).
Świąteczne ciasto przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Składniki
Warstwa makowa
- 600 g masy makowej
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
Warstwa serowa
- 500 g sera twarogowego
- 100 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego
Dodatki
- 300 g masy kajmakowej
- 10 sztuk czereśni w zalewie
Masa makowa
Przygotowanie naszego sernikomakowca zacznijmy od zrobienia masy makowej.
W naszym przepisie wykorzystaliśmy gotową masę makową, dzięki czemu oszczędzamy sporo czasu na przygotowaniu. Jeśli wolisz jednak zrobią ją samodzielnie, to namocz ok. 2 szklanki maku 10 minut we wrzątku, co najmniej dwukrotnie zmiel i dodaj rodzynki oraz olejek migdałowy.
Wróćmy jednak do naszego przepisu. W robocie kuchennym połącz ze sobą masę makową, jajko i miękkie masło.
Kiedy masa będzie już gotowa, czas przygotować formę, w której będziemy piec ciasto. My użyliśmy do tego tortownicy, którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
Makową masę po połączeniu w robocie kuchennym przełóż do formy i odstaw na bok.
Masa serowa
Kiedy masa makowa jest już w formie, czas zabrać się za masę twarogową.
Do robota kuchennego dodaj jajka, cukier, ser twarogowy i ekstrakt waniliowy. Ten przepis jest naprawdę szybki i prosty, bo nie wymaga osobnego ubijania jajek. Pamiętaj- jeśli nie używasz twarogu z wiaderka, to musisz koniecznie bardzo dobrze go zmielić. W przeciwnym razie pozostaną grudki, które nieprzyjemnie będą wpływały na konsystencję naszego seromakowca.
Kiedy składniki już się połączą, to przełóż je do formy i piecz w Ovi przez 40-50 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
Dekoracja
Po ok. 40 minutach w Ovi nasz seromakowiec jest już prawie gotowy.
Żeby prezentował się znakomicie na świątecznym stole postanowiliśmy go udekorować. Kiedy ciasto wystygnie przełóż na niego masę kajmakową i ułóż czereśnie w zalewie. Żeby kajmak lepiej rozprowadzał się po cieście możesz puszkę z masą włożyć do miski z gorącą wodą.
Ciasto możesz udekorować również lukrem lub polewą czekoladową.
Gotowe!
Nasze proste świąteczne ciasto jest już gotowe.
Najlepiej będzie jeśli spędzi jeszcze noc w lodówce, bo smakuje jeszcze pyszniej następnego dnia. Dzięki polewie i owocom prezentuje się znakomicie. Do tego przepisu warto wracać nie tylko od święta.
Smacznego!