Świąteczna biała kiełbasa według Ani Lewandowskiej. Uwagę zwraca jeden składnik

Święta Wielkanocne są już tuż-tuż. Z tej okazji Anna Lewandowska pokazała, w jakim wydaniu serwuje świąteczną białą kiełbasę. Ten sposób jest jedyny w swoim rodzaju.

Obrazekbiała kiełbasa - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Lewandowska

Chociaż Ania Lewandowska do przygotowania swoich ultrazdrowych potraw używa zwykle składników, których nazwy są przez nas ledwo kojarzone, to zdarza jej się sięgnąć również po klasykę. Do takiej niewątpliwie należy biała kiełbasa, czyli produkt, który wraz z jajkiem stanowi duet najbardziej kojarzony ze Świętami Wielkanocnymi.

Obrazek

Żebyś nie zagalopował się za bardzo ze swoimi podejrzeniami, od razu przechodzimy do sedna sprawy: biała kiełbasa przygotowana przez Lewandowską nie jest absolutnie podana w klasyczny sposób. Ania piecze ją bowiem z ciekawymi i zdrowymi dodatkami. Zobacz przepis i kto wie? Może ty również zmienisz swoje kulinarne przyzwyczajenia świąteczne?

Pieczona biała kiełbasa według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 6 białych kiełbas
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta bazylii
  • szczypta majeranku
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Cała procedura przygotowania białej kiełbasy w ziołach jest bardzo łatwa. Na początek ugotuj kiełbasę z czerwoną cebulą, szczyptą soli i pieprzem. Powinno to zająć około 20-25 minut. Następnie wyjmij ją i przełóż do naczynia żaroodpornego. Ugotowaną czerwoną cebulę również wyjmij i odłóż na talerz.

Białą cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Jeśli nie przepadasz za robieniem tego ze względu na szczypiące oczy, koniecznie zobacz patent Michała Wrzoska na krojenie cebuli. Przeczytasz o nim w tym artykule.

Obrazek
biała kiełbasa - Pyszności; foto: Canva

Teraz dodaj cebulę, czosnek i gałązki rozmarynu do kiełbasy. Oprósz ją jeszcze oregano, majerankiem i bazylią, a następnie piecz 15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Na koniec kiełbasę polej oliwą i dodaj ugotowaną wcześniej czerwoną cebulę. Smacznego!

A poniżej przepis, który Ani Lewandowskiej mógłby się nie spodobać. Oto roladki a'la Big Mac w serowym cieście. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej