Szybki przepis na gnocchi z kiełbasą. Zaskakujące doznania smakowe gwarantowane

Proste gnocchi z kiełbasą to przepis na sycący obiad. Połączenie kuchni polskiej i włoskiej w domowym wydaniu pokochasz od razu.

Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowymGnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym
Ewa

Makarony, kluski i kluseczki po prostu uwielbiam i przygotowuję przynajmniej raz w tygodniu. Chociaż gnocchi kojarzą się nam przede wszystkim z kuchnią włoską, to świetnie sprawdzą się również z innymi dodatkami. Ja postawiłam na klasyk, czyli sos pomidorowy z polskim akcentem w postaci pokrojonej kiełbasy głogowskiej. Kilka prostych składników wystarczyło, aby stworzyć pyszne, zapiekane kluseczki. Są bardzo sycące i pyszne, a ich przygotowanie zajmuje kilka chwil. Idealny przepis na zabiegane dni, dzięki któremu mogę wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym

Składniki:

          
  • 200 g kiełbasy głogowskiej,
  • 1 duża cebula,
  • 650 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 120 g tartej mozzarelli,
  • 400 g gnocchi.

Sposób przygotowania:

1. Kiełbasę kroję w kostkę i szatkuję cebulę. Podsmażam na patelni. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucam pokrojone w plasterki ząbki czosnku, suszone oregano, przecier pomidorowy oraz pomidorki krojone z puszki. Doprawiam solą i mieszam. Opcjonalnie możesz dodać również trochę chilli, jeśli lubisz pikantniejsze, wyraziste smaki.

Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym- Pyszności
Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym- Pyszności

2. Dorzucam gnocchi i gotuję na małym ogniu przez 10 minut. Przekładam sos z kluseczkami do naczynia żaroodpornego. Posypuję startym serem mozzarella i zapiekam przez 15-20 minut w 170 st. Celsjusza.

Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym- Pyszności
Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym- Pyszności

3. Gotowe kluseczki serwuję na ciepło, kiedy roztopiony ser apetycznie się ciągnie. Dekoruję posiekaną natką pietruszki. Zamiast gnocchi do tego przepisu możesz użyć również makaronu (w szczególności polecam kokardki i świderki). Pamiętaj, aby wcześniej go podgotować, aby był al dente.Pyszny, pożywny i prosty w przygotowaniu obiad jest już gotowy.Smacznego!

Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym
Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej