Młode ziemniaczki z chrupiącą surówką z kapusty. Przepis na letni obiad
Pyszne młode ziemniaczki w towarzystwie chrupiącej surówki z sałaty i domowego dressingu to idealny przepis na letni obiad. Lekki i pożywny.
27.06.2023 13:30
Kiedy przychodzi sezon na młode ziemniaki, w mojej kuchni zajmują one honorowe miejsce. Jednym z moich ulubionych przepisów jest to proste danie z surówką i dressingiem. Chrupka sałata, miękkie ziemniaki, delikatna śmietanka i letnie warzywa to połączenie, które idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. W składnikach nie znajdziesz mięsa, więc śmiało możesz podać go również wegetarianom. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, a efekt naprawdę zachwyca.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Młode ziemniaczki z chrupiącą surówką z kapusty.
Składniki:
Ziemniaczki
- 1 kg młodych ziemniaczków,
- 400 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 mały pęczek szczypiorku,
- 1 mały pęczek natki pietruszki.
Surówka
- 1 mała główka młodej kapusty,
- 2 ogórki gruntowe,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
Dressing
- 1/3 oleju roślinnego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 mały pęczek szczypiorku,
- 1 mały pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
1. Młode ziemniaki dokładnie myję i dzielę na połówki. Wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję, aż będą miękkie.