Do masy na domową kiełbasę wlej 1 łyżkę tego składnika. Włoski specjał miażdży sklepowe gotowce

Domowa włoska kiełbasa zachwyci wszystkich twoich gości! Skrywa ona w sobie wiele wspaniałych i aromatycznych składników. Czerwone wino oraz liczne przyprawy nadają jej wyjątkowego charakteru. Poza tym warto również zaznaczyć, że sposób przygotowania tej wyjątkowej kiełbasy jest dziecinnie prosty. W związku z tym każdy z nas może ją z łatwością wykonać. Poniżej podajemy przepis.

ObrazekDomowa włoska kiełbasa z przyprawami i czerwonym winem - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jeśli masz dosyć kiełbasy ze sklepu, polecamy wykonać przepis na domową kiełbasę włoską. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie świeżego pieczywa w jesienne, chłodne dni.

Domowa, aromatyczna wędlina

Obrazek
Mięso mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Domowa włoska kiełbasa zasmakuje wszystkim fanom aromatycznych potraw. Powstaje ona na bazie mięsa wieprzowego. Poza tym kiełbasa skrywa w sobie również wiele wspaniałych przypraw, takich jak rozmaryn, tymianek, oregano, czy szałwia. Aby wzbogacić smak wędliny, dodajemy do niej również niewielką ilość wytrawnego czerwonego wina. Jeśli masz ochotę jej spróbować - poniżej podajemy jak ją wykonać krok po kroku.

Domowa włoska kiełbasa

Obrazek
Mielone mięso - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

          
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka zmielonego czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka czerwonego wina
  • 1,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonej cebuli w proszku
  • szczypta suszonego tymianku, rozmarynu, oregano oraz szałwii

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszaj dokładnie ze wszystkimi składnikami w dużej misce. Następnie całość wyrabiaj rękoma, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Naturalne osłonki z jelita wypełnij przygotowaną mięsną masą. Na końcu odłóż je do lodówki na minimum 7 godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu kiełbasa będzie odznaczać się intensywniejszym smakiem.

Tak przygotowaną domową kiełbasę przechowuj maksymalnie 3 dni w lodówce. Jeśli chcesz, możesz ją również zamrozić. W takiej sytuacji należy ją spożyć w przeciągu 2 - 3 miesięcy. Pamiętaj również, aby po rozmrożeniu kiełbasy - nie zamrażać jej ponownie. W przeciwnym razie może się to negatywnie odbić na twoim zdrowiu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczonkę z kiełbasą i warzywami krok po kroku. To rozgrzewające, pyszne i tanie danie z piekarnika świetnie sprawdzi się w jesienne dni.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości