Do masy na domową kiełbasę wlej 1 łyżkę tego składnika. Włoski specjał miażdży sklepowe gotowce
Domowa włoska kiełbasa zachwyci wszystkich twoich gości! Skrywa ona w sobie wiele wspaniałych i aromatycznych składników. Czerwone wino oraz liczne przyprawy nadają jej wyjątkowego charakteru. Poza tym warto również zaznaczyć, że sposób przygotowania tej wyjątkowej kiełbasy jest dziecinnie prosty. W związku z tym każdy z nas może ją z łatwością wykonać. Poniżej podajemy przepis.
03.10.2022 | aktual.: 18.10.2023 17:10
Jeśli masz dosyć kiełbasy ze sklepu, polecamy wykonać przepis na domową kiełbasę włoską. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie świeżego pieczywa w jesienne, chłodne dni.
Domowa, aromatyczna wędlina
Domowa włoska kiełbasa zasmakuje wszystkim fanom aromatycznych potraw. Powstaje ona na bazie mięsa wieprzowego. Poza tym kiełbasa skrywa w sobie również wiele wspaniałych przypraw, takich jak rozmaryn, tymianek, oregano, czy szałwia. Aby wzbogacić smak wędliny, dodajemy do niej również niewielką ilość wytrawnego czerwonego wina. Jeśli masz ochotę jej spróbować - poniżej podajemy jak ją wykonać krok po kroku.
Domowa włoska kiełbasa
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżka zmielonego czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka czerwonego wina
- 1,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej cebuli w proszku
- szczypta suszonego tymianku, rozmarynu, oregano oraz szałwii
Sposób przygotowania:
Mięso wymieszaj dokładnie ze wszystkimi składnikami w dużej misce. Następnie całość wyrabiaj rękoma, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Naturalne osłonki z jelita wypełnij przygotowaną mięsną masą. Na końcu odłóż je do lodówki na minimum 7 godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu kiełbasa będzie odznaczać się intensywniejszym smakiem.
Tak przygotowaną domową kiełbasę przechowuj maksymalnie 3 dni w lodówce. Jeśli chcesz, możesz ją również zamrozić. W takiej sytuacji należy ją spożyć w przeciągu 2 - 3 miesięcy. Pamiętaj również, aby po rozmrożeniu kiełbasy - nie zamrażać jej ponownie. W przeciwnym razie może się to negatywnie odbić na twoim zdrowiu.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczonkę z kiełbasą i warzywami krok po kroku. To rozgrzewające, pyszne i tanie danie z piekarnika świetnie sprawdzi się w jesienne dni.