Kiełbasa w słoiku. Staropolski przepis na ciężkie czasy

Nie ulega żadnej wątpliwości, że przepisy dziadków są ponadczasowe i chętnie powraca się do nich również teraz, w tych trudnych czasach. Chcąc przygotować sprawdzoną i smaczną domową konserwę, dobrze jest sięgnąć po coś wyjątkowego. Kiełbasa w słoiku to prawdziwy rarytas na trudne czasy, jak i na smaczny dodatek do ulubionych kanapek.

ObrazekKiełbasa w słoiku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Kiełbasa w słoiku - w czym tkwi jej wyjątkowość?

Warto sięgnąć po ten właśnie przepis z kilku istotnych powodów. To nie tylko smaczna konserwa na trudne czasy, ale także świetna przekąska na kanapkę, na stół podczas wizyty gości lub na górską wyprawę, podczas której będziesz mógł uzupełnić brakujące pokłady energii. Podstawą takiego dania jest odpowiednie połączenie mięs i przypraw oraz właściwy proces tyndalizacji, czyli metody pasteryzacji, dzięki której kiełbasa w słoiku będzie możliwa do spożycia nawet przez kilka miesięcy. Jeśli jesteś miłośnikiem takich przekąsek, to poznaj recepturę na taką wersję kiełbasy.

Obrazek
Mięso na kiełbasę - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kiełbasa w słoiku - przepis krok po kroku

Na pewno jest to przekąska, która wymaga czasu i cierpliwości. Szczególnie ważny jest tu proces pasteryzacji, który w tym przypadku jest długi, ale za to umożliwia przechowywanie słoików poza lodówką. Zobacz, jak zrobić tę mięsną przekąskę.

Składniki:

  • 500 g surowego boczku
  • kilogram karkówki lub łopatki
  • płaska łyżeczka cukru
  • 200 ml zimnej wody
  • listki laurowe
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka pieprzu
  • odrobina słodkiej lub ostrej papryki
  • 5 ząbków czosnku.

Sposób przygotowania:

Kiełbasa w słoiku to wyjątkowy przysmak, dla którego warto poświęcić swój czas. Przygotowanie rozpocznij od osuszenia mięsa ręcznikiem papierowym i pokrojenia go na mniejsze kawałki. Następnie zmiel wszystko w maszynce o grubych oczkach. Przełóż je do miski i dodaj sól, czosnek i pozostałe przyprawy i przystąp do wyrabiania masy mięsnej. Gdy mięso połączy się z przyprawami, to stopniowo wlewaj zimną wodę. Istotne jest to, by mięso wchłonęło cały płyn. Teraz rozpocznij przekładanie mięsa do słoików. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki.

Obrazek
Przygotowanie kiełbasy w słoikach - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Na ich dnie ułóż po liściu laurowym, a masę mięsną ułóż do 2/3 wysokości. Wszystko porządnie ubij, aby nie zostały wolne przestrzenie. Pamiętaj, by przed pasteryzacją, szczelnie zakręcić słoiki. Dno garnka wyłóż ściereczką, przełóż do niego słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości. Ustaw palnik na niewielką moc i od momentu zagotowania się wody, pasteryzuj słoiki przez 2 godziny. Po tym czasie pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnego dnia zagotuj słoiki i gotuj przez 30 minut. Tę czynność powtórz jeszcze dwukrotnie. Kiełbasa w słoiku gotowa. Smacznego!

A co powiesz na kotlety mielone ze słoika? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji