PoradyPrzechowuj chrzan w odpowiedni sposób. Inaczej popsujesz święta wielkanocne

Przechowuj chrzan w odpowiedni sposób. Inaczej popsujesz święta wielkanocne

Tarty chrzan w słoiku.
Tarty chrzan w słoiku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa
06.03.2024 16:41, aktualizacja: 20.03.2024 10:57

Chrzan to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Dodajemy go do żuru, sosu czy białej kiełbasy. Im ostrzejszy, tym jest smaczniejszy. Niestety, nawet najlepszy chrzan straci swoją moc, jeśli popełnisz jeden błąd. Dowiedz się, jak przechowywać chrzan tarty, żeby zachował świeżość jak najdłużej?

Chrzan to jedna z tych rzeczy, która ląduje w koszyczku wielkanocnym. Ten popularny dodatek nie znalazł się tam bez powodu, bowiem symbolizuje zwycięstwo nad żalem, który towarzyszył męce Jezusa. Wyraźny, wręcz ostry smak, który wyciska łzy, ma przypominać o cierpieniu Chrystusa.

Choć chrzan można jeść przez cały rok, zwykle kupujemy go przed Wielkanocą. Dodatek ląduje w żurku, białej kiełbasie czy na jajkach. Tarty chrzan jest wyjątkowo aromatyczny i zachowuje swój smak przez długi czas, o ile odpowiednio go potraktujemy. Jak przechowywać chrzan? Czy można go mrozić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrzan, czyli roślina o wszechstronnym zastosowaniu

Chrzan to roślina z rodziny kapustowatych. Występuje w Europie, niektórych częściach Azji oraz Nowej Zelandii. Na początku uważany był za roślinę leczniczą. Wykorzystywano go do leczenia przeziębień, uporczywego kaszlu, chronicznego kataru, anemii, a nawet przy zapaleniu stawów. Roślina wykazuje działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, wykrztuśne i przeciwwirusowe. Po latach odkryto jego niezwykłe właściwości smakowe. Dodawano go do mięs, sosów, jajek oraz zup, a ten zwyczaj przetrwał do dziś.

Co zrobić z niewykorzystanym chrzanem?

Chrzan to nieodłączny element Wielkanocy i w tym okresie kupujemy go najczęściej. Nie zawsze udaje nam się zużyć cały słoiczek.


Jak przechowywać chrzan, żeby był świeży jak najdłużej? W chrzanie znajduje się kwasek cytrynowy. To naturalny konserwant, który przedłuża świeżość produktu. Mimo to otwarty słoiczek należy włożyć do lodówki i wkładać go tam po każdym użyciu.

Jak długo chrzan może stać w lodówce? Napoczęty słoiczek należy spożyć trzy miesiące po otwarciu, jednak prawda jest taka, że chrzan znacznie szybciej traci swój smak. Najlepiej więc zjeść go w przeciągu miesiąca po zakupie.


Po czym poznać, że chrzan nadaje się do spożycia? Otwórz wieczko i przyjrzyj się zawartości. Świeży chrzan jest jasny i pachnący. Jeśli zaczyna ciemnieć i nieprzyjemnie pachnieć, to znak, że nie nadaje się już do jedzenia.

Wiele osób zastanawia się, czy tarty chrzan można mrozić. Gotowy, tarty chrzan nie nadaje się do mrożenia, jednak świeże korzenie już tak. Zdrowe, jędrne korzenie należy wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie obrać je ze skóry i osuszyć czystym ręcznikiem papierowym. Tak przygotowany chrzan trzeba pokroić na mniejsze kawałki i schować je do woreczka foliowego lub strunowego i włożyć go do zamrażarki. Mrożony chrzan zachowa świeżość nawet przez pół roku.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także