Przechowuj chrzan w odpowiedni sposób. Inaczej popsujesz święta wielkanocne

Chrzan to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Dodajemy go do żuru, sosu czy białej kiełbasy. Im ostrzejszy, tym jest smaczniejszy. Niestety, nawet najlepszy chrzan straci swoją moc, jeśli popełnisz jeden błąd. Dowiedz się, jak przechowywać chrzan tarty, żeby zachował świeżość jak najdłużej?

Tarty chrzan w słoiku.Tarty chrzan w słoiku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa

Chrzan to jedna z tych rzeczy, która ląduje w koszyczku wielkanocnym. Ten popularny dodatek nie znalazł się tam bez powodu, bowiem symbolizuje zwycięstwo nad żalem, który towarzyszył męce Jezusa. Wyraźny, wręcz ostry smak, który wyciska łzy, ma przypominać o cierpieniu Chrystusa.

Choć chrzan można jeść przez cały rok, zwykle kupujemy go przed Wielkanocą. Dodatek ląduje w żurku, białej kiełbasie czy na jajkach. Tarty chrzan jest wyjątkowo aromatyczny i zachowuje swój smak przez długi czas, o ile odpowiednio go potraktujemy. Jak przechowywać chrzan? Czy można go mrozić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Chrzan, czyli roślina o wszechstronnym zastosowaniu

Chrzan to roślina z rodziny kapustowatych. Występuje w Europie, niektórych częściach Azji oraz Nowej Zelandii. Na początku uważany był za roślinę leczniczą. Wykorzystywano go do leczenia przeziębień, uporczywego kaszlu, chronicznego kataru, anemii, a nawet przy zapaleniu stawów. Roślina wykazuje działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, wykrztuśne i przeciwwirusowe. Po latach odkryto jego niezwykłe właściwości smakowe. Dodawano go do mięs, sosów, jajek oraz zup, a ten zwyczaj przetrwał do dziś.

Co zrobić z niewykorzystanym chrzanem?

Chrzan to nieodłączny element Wielkanocy i w tym okresie kupujemy go najczęściej. Nie zawsze udaje nam się zużyć cały słoiczek.


Jak przechowywać chrzan, żeby był świeży jak najdłużej? W chrzanie znajduje się kwasek cytrynowy. To naturalny konserwant, który przedłuża świeżość produktu. Mimo to otwarty słoiczek należy włożyć do lodówki i wkładać go tam po każdym użyciu.

Jak długo chrzan może stać w lodówce? Napoczęty słoiczek należy spożyć trzy miesiące po otwarciu, jednak prawda jest taka, że chrzan znacznie szybciej traci swój smak. Najlepiej więc zjeść go w przeciągu miesiąca po zakupie.


Po czym poznać, że chrzan nadaje się do spożycia? Otwórz wieczko i przyjrzyj się zawartości. Świeży chrzan jest jasny i pachnący. Jeśli zaczyna ciemnieć i nieprzyjemnie pachnieć, to znak, że nie nadaje się już do jedzenia.

Wiele osób zastanawia się, czy tarty chrzan można mrozić. Gotowy, tarty chrzan nie nadaje się do mrożenia, jednak świeże korzenie już tak. Zdrowe, jędrne korzenie należy wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie obrać je ze skóry i osuszyć czystym ręcznikiem papierowym. Tak przygotowany chrzan trzeba pokroić na mniejsze kawałki i schować je do woreczka foliowego lub strunowego i włożyć go do zamrażarki. Mrożony chrzan zachowa świeżość nawet przez pół roku.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają