PrzepisSałatkiNajlepsza sałatka na Wielkanoc. Teściowa robi co roku i znika szybciej niż jarzynowa

Najlepsza sałatka na Wielkanoc. Teściowa robi co roku i znika szybciej niż jarzynowa

Sałatka na Wielkanoc
Sałatka na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
11.02.2024 18:46

Jest pełna kolorowych dodatków i wyrazistych smaków. Jeśli tylko poniesie cię wyobraźnia, kolorowe warstwy możesz ułożyć tak, że sałatka zachwyci nie tylko smakiem, ale też nieszablonowym wyglądem. Koniecznie wypróbuj przepis na pyszną jajeczną sałatkę na Wielkanoc w sosie chrzanowym.

Moja teściowa stawia tę kolorową sałatkę wielkanocną na świątecznym stole tuż obok jarzynowej. W starciu tym zwycięzca może być jeden i zazwyczaj jest nim "wydziwianiec", jak zwykli mówić na tę sałatkę domownicy. Wbrew pozorom jednak nie ma w niej niczego, co nietypowe. To bardzo prosta, ale też zaskakująca bogactwem smaku kompozycja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowa sałatka na Wielkanoc. Świeża i pełna smaku

Ta warstwowa sałatka na Wielkanoc jest połączeniem smaków charakterystycznych dla świąt, czyli jajek, chrzanu, rzeżuchy z kolorowymi, wiosennymi dodatkami, np. rzodkiewką i sałatą. Sałatka ta jest połączeniem aksamitności fantastycznego sosu z chrupkością jarzyn, ogórek kiszony dodaje wyrazistości, podobnie chrzan.

Spośród mnogości sałatek na Wielkanoc prym wiodą te z jajkiem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. A jajko doskonale odnajduje się w wielu kompozycjach. Nie tylko w tradycyjnej jarzynowej sałatce czy typowo jajecznej, ale też w sałatce z tuńczykiem i krakersami czy z selerem naciowym. Poniżej znajdziesz kolejną wariację na temat sałatki na Wielkanoc.

Sałatka na Wielkanoc z jajkiem i sosem chrzanowym. Przepis

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • ok. 50 g dowolnej sałaty (lodowej, pekińskiej),
  • 1 puszka groszku (250 g po odsączeniu),
  • 1 puszka kukurydzy (300 g po odsączeniu),
  • 50 g pora,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 3 rzodkiewki,
  • świeża natka pietruszki / szczypiorek / rzeżucha,
  • 100 majonezu,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2-3 łyżki chrzanu (w zależności od upodobań),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Sałatę umyj, osusz dokładnie i poszarp dłońmi. Tak przygotowaną ułóż na dnie miski.
  2. Następnie ułóż warstwę z kukurydzy, później z groszku.
  3. Jajka ugotowane na twardo obierz i oddziel żółtka od jajek (jedno jajko możesz zostawić do dekoracji). Białka pokrój w kostkę, żółtka pokrusz dłońmi. Na groszku najpierw ułóż warstwę z białek, a następnie żółtek.
  4. Na żółtkach ułóż warstwę z pokrojonego drobno w półplastry pora. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, a rzodkiewki w ćwiartki lub drobniej. Na warstwie z pora ułóż warstwę ogórków, na nich rozsyp rzodkiewkę.
  5. Z majonezu, jogurtu naturalnego, chrzanu, soku z cytryny oraz soli i pieprzu stwórz sos chrzanowy.
  6. Gotowym sosem polej sałatkę, tak by przykryć ją w całości. Wierzch udekoruj jajkiem pokrojonym w ósemki oraz siekanymi ziołami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także