PrzepisSałatkiTa sałatka bije na głowę jarzynową i gyrosową. Aż trudno uwierzyć, co zawiera

Ta sałatka bije na głowę jarzynową i gyrosową. Aż trudno uwierzyć, co zawiera

Sałatka jajeczna z kukurydzą i selerem naciowym smakuje bajecznie
Sałatka jajeczna z kukurydzą i selerem naciowym smakuje bajecznie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gkrphoto
03.02.2024 15:57

Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę, która zachwyci twoich gości? Mam dla ciebie prawdziwą perełkę — sałatkę jajeczną z kukurydzą, serem i pikantnym sosem! Ta niepozorna potrawa z łatwością bije na głowę popularną sałatkę jarzynową i gyrosową, a jej sekretem jest prostota oraz ciekawe połączenie składników.

Wśród moim ulubionych sałatek jedna wyróżnia się wyjątkowym połączeniem smaków i aromatów. Sałatka jajeczna, bogata w składniki dostępne w każdej kuchni, odkrywa przed nami nowy wymiar kulinarnej rozkoszy. Jej niezwykła kompozycja sprawia, że staje się konkurencją nawet dla klasycznej jarzynowej. Odkryj, co sprawia, że ta sałatka bije rekordy popularności i zobacz, jak w kilku krokach ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nieoczywiste połączenie, które zachwyca podniebienie

Sałatka jajeczna to prawdziwa uczta dla zmysłów. Delikatne jajka w połączeniu z chrupiącą kukurydzą, aromatycznym serem i pikantnym sosem musztardowo-majonezowym tworzą kompozycję, której nie sposób się oprzeć. Już pierwszy kęs przenosi nas w krainę smaków, gdzie króluje harmonia i perfekcyjne wyważenie nut.

Przepis na sałatkę jajeczną

Sałatka jajeczna to prawdziwy hit! Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i idealna na każdą okazję. Spróbuj, a z pewnością pokochasz jej smak i uniwersalność!

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 150 g żółtego sera,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 1/2 białej części pora,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania sałatki jajecznej:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Ogórki i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę.
  4. Por pokrój w cienkie krążki, zalej wrzątkiem, opłucz i osusz.
  5. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  6. W misce połącz wszystkie składniki.
  7. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę, sól i pieprz.
  8. Sos dodaj do sałatki i wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

Pamiętaj:

  • Do sałatki jajecznej możesz dodać swoje ulubione składniki, np. paprykę, szczypiorek, rzodkiewkę lub szynkę.
  • Sałatkę jajeczną możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także