Ta sałatka bije na głowę jarzynową i gyrosową. Aż trudno uwierzyć, co zawiera

Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę, która zachwyci twoich gości? Mam dla ciebie prawdziwą perełkę — sałatkę jajeczną z kukurydzą, serem i pikantnym sosem! Ta niepozorna potrawa z łatwością bije na głowę popularną sałatkę jarzynową i gyrosową, a jej sekretem jest prostota oraz ciekawe połączenie składników.

Sałatka jajeczna z kukurydzą i selerem naciowym smakuje bajecznieSałatka jajeczna z kukurydzą i selerem naciowym smakuje bajecznie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gkrphoto
Marcin Michałowski

Wśród moim ulubionych sałatek jedna wyróżnia się wyjątkowym połączeniem smaków i aromatów. Sałatka jajeczna, bogata w składniki dostępne w każdej kuchni, odkrywa przed nami nowy wymiar kulinarnej rozkoszy. Jej niezwykła kompozycja sprawia, że staje się konkurencją nawet dla klasycznej jarzynowej. Odkryj, co sprawia, że ta sałatka bije rekordy popularności i zobacz, jak w kilku krokach ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Nieoczywiste połączenie, które zachwyca podniebienie

Sałatka jajeczna to prawdziwa uczta dla zmysłów. Delikatne jajka w połączeniu z chrupiącą kukurydzą, aromatycznym serem i pikantnym sosem musztardowo-majonezowym tworzą kompozycję, której nie sposób się oprzeć. Już pierwszy kęs przenosi nas w krainę smaków, gdzie króluje harmonia i perfekcyjne wyważenie nut.

Przepis na sałatkę jajeczną

Sałatka jajeczna to prawdziwy hit! Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i idealna na każdą okazję. Spróbuj, a z pewnością pokochasz jej smak i uniwersalność!

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 150 g żółtego sera,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 1/2 białej części pora,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania sałatki jajecznej:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Ogórki i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę.
  4. Por pokrój w cienkie krążki, zalej wrzątkiem, opłucz i osusz.
  5. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  6. W misce połącz wszystkie składniki.
  7. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę, sól i pieprz.
  8. Sos dodaj do sałatki i wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

Pamiętaj:

  • Do sałatki jajecznej możesz dodać swoje ulubione składniki, np. paprykę, szczypiorek, rzodkiewkę lub szynkę.
  • Sałatkę jajeczną możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć