Ta sałatka bije na głowę jarzynową i gyrosową. Aż trudno uwierzyć, co zawiera

Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę, która zachwyci twoich gości? Mam dla ciebie prawdziwą perełkę — sałatkę jajeczną z kukurydzą, serem i pikantnym sosem! Ta niepozorna potrawa z łatwością bije na głowę popularną sałatkę jarzynową i gyrosową, a jej sekretem jest prostota oraz ciekawe połączenie składników.

Ta sałatka bije na głowę jarzynową i gyrosową. Aż trudno uwierzyć, co zawieraSałatka jajeczna z kukurydzą i selerem naciowym smakuje bajecznie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gkrphoto
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Wśród moim ulubionych sałatek jedna wyróżnia się wyjątkowym połączeniem smaków i aromatów. Sałatka jajeczna, bogata w składniki dostępne w każdej kuchni, odkrywa przed nami nowy wymiar kulinarnej rozkoszy. Jej niezwykła kompozycja sprawia, że staje się konkurencją nawet dla klasycznej jarzynowej. Odkryj, co sprawia, że ta sałatka bije rekordy popularności i zobacz, jak w kilku krokach ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Nieoczywiste połączenie, które zachwyca podniebienie

Sałatka jajeczna to prawdziwa uczta dla zmysłów. Delikatne jajka w połączeniu z chrupiącą kukurydzą, aromatycznym serem i pikantnym sosem musztardowo-majonezowym tworzą kompozycję, której nie sposób się oprzeć. Już pierwszy kęs przenosi nas w krainę smaków, gdzie króluje harmonia i perfekcyjne wyważenie nut.

Przepis na sałatkę jajeczną

Sałatka jajeczna to prawdziwy hit! Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i idealna na każdą okazję. Spróbuj, a z pewnością pokochasz jej smak i uniwersalność!

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 150 g żółtego sera,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 1/2 białej części pora,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania sałatki jajecznej:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Ogórki i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę.
  4. Por pokrój w cienkie krążki, zalej wrzątkiem, opłucz i osusz.
  5. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  6. W misce połącz wszystkie składniki.
  7. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę, sól i pieprz.
  8. Sos dodaj do sałatki i wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

Pamiętaj:

  • Do sałatki jajecznej możesz dodać swoje ulubione składniki, np. paprykę, szczypiorek, rzodkiewkę lub szynkę.
  • Sałatkę jajeczną możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo