Sałatka imprezowa z kukurydzą i kurczakiem. Kiedy wjeżdża na stół, znika jako pierwsza

Karnawał trwa w najlepsze, dlatego też zarówno na spotkaniach rodzinnych, jak i w gronie przyjaciół nie może zabraknąć niezawodnej sałatki. I tak się składa, że mam przepis, który stanie się hitem w każdym domu.

Sałatka w takim wydaniu to prawdziwe mistrzostwoSałatka w takim wydaniu to prawdziwe mistrzostwo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iryna
Marzena Pęcak

Podczas spotkań z bliskimi osobami czy to przy stole, czy też na małej domówce, nie może zabraknąć oczywiście pysznych przekąsek. A jak wiadomo. w tej roli najlepiej spisują się domowe sałatki. I to z kilku powodów. Po pierwsze, mało kto ich nie lubi. Po drugie, serwujemy je na zimno, więc nie musimy kłopotać się co chwilę z ich odgrzewaniem. Co więcej, bardzo łatwo je nabrać i podzielić, dlatego to najlepsza opcja, jeśli masz dużą liczbę gości. 

I nawet jeśli nie masz pomysłu na ciekawą sałatkę, którą będziesz mógł zachwycić swoich gości, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Obok takiej kombinacji smakowej nikt nie przejdzie obojętnie. Daję ci na to moją 100 proc. gwarancję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Ta sałatka nigdy cię nie zawiedzie

Pewnie w tej chwili zastanawiasz się skąd we mnie taka pewność, że sałatka, którą dla ciebie przygotowałam, sprawdzi się również u ciebie. To bardzo proste, wykorzystują ją już jakiś czas i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Za każdym razem moi goście bardzo ją chwalili i prosili o dokładny przepis, bo chcieli odtworzyć ją we własnych domach. 

A, że receptura jest bardzo prosta i składa się ze składników, które lubi każdy z nas, nie musisz niczego się obawiać. Ta sałatka zrobi prawdziwą furorę wśród twoich bliskich. Po prostu nie ma innej opcji!

W tej sałatce każdy znajdzie coś dla siebie
W tej sałatce każdy znajdzie coś dla siebie © Adobe Stock | Sea Wave

Jak zrobić genialną sałatkę z kurczakiem i kukurydzą?

Składniki: 

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 130 g majonezu,
  • 30 g jogurtu naturalnego,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 3 plastry ananasa,
  • natka świeżej pietruszki,
  • 100 g żółtego sera,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od oczyszczeniaosuszenia piersi z kurczaka. Następnie ugotuj lub upiecz mięso. 
  2. W międzyczasie podziel na mniejsze kawałki ananasa, odcedź kukurydzę z puszki, zetrzyj na tarce żółty ser i poszatkuj drobno świeżą natkę pietruszki
  3. Gotowe mięso podziel na mniejsze kawałki. Następnie wymieszaj je z ananasem, kukurydzą, serem oraz natką pietruszki. 
  4. W osobnej misce połącz majonezjogurt naturalny. Powstałą mieszankę dopraw do smaku przy pomocy soli i pieprzu.
  5. Na koniec wlej mieszankę do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟