Nawet najzdrowsza sałatka zamieni się w kaloryczną bombę. Te dodatki omijaj szerokim łukiem

Jeśli podczas przygotowania sałatki zdecydujesz się na dodanie do niej któregoś z tych składników, kaloryczna kara będzie sroga i bezwzględna. Tym sposobem przekreślisz wszystkie korzyści wynikające z warzyw. Czy warto? Odpowiedź jest raczej oczywista!

Niektóre dodatki do sałatki sprawiają, że ta potrawa przestaje być zdrowaNiektóre dodatki do sałatki sprawiają, że ta potrawa przestaje być zdrowa
Źródło zdjęć: © Canva | Joshua Resnick

Mówi się, że dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. W przypadku przygotowania sałatki może się to prezentować dokładnie w ten sposób. Chcąc "przerzucić" się na coś naprawdę zdrowego, możemy tak naprawdę wyrządzić swojemu organizmowi krzywdę. Jak? Dodając do sałatki niezdrowy, kaloryczny produkt. Nie od dziś przecież wiadomo, że cukier, sól i inne "cudowności" skrywają się często w artykułach, w których nigdy byś się ich nie spodziewał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pastelowa zupa z czerwonej kapusty wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki

Postanowiliśmy wymienić kilka najbardziej szkodliwych dodatków, które często lądują w sałatkach. Taka potrawa nagle przestaje być bezwzględnie zdrowa, a zaczyna przynosić nam więcej złego, niż dobrego. Oto przykłady takich produktów.

Owoce z puszki

Dorzucając do sałatki owoce z puszki w słodkiej zalewie, popełniamy duży błąd. Obecne w tego rodzaju owocach wolne cukry to nic dobrego dla organizmu. Co więcej, producenci zwykle dodają tam również syrop glukozowo-fruktozowy, który stanowi prawdziwą bombę kaloryczną.

Surimi

Popularny składnik sushi, czyli paluszki krabowe, nie są być może najbardziej kalorycznym produktem na świecie (to około 100-120 kcal w 100 g), za to zawierają mnóstwo barwników, emulgatorów, substancji konserwujących i innych "polepszaczy" smaku i struktury.

Sałatka z surimi. Czy to na pewno dobry pomysł?
Sałatka z surimi. Czy to na pewno dobry pomysł? © Canva | enriscapes

Grzanki

Białe pieczywo, z którego tworzymy szklanki, nie należy do produktów, które powinniśmy spożywać w dużych ilościach. Co więcej, niektórzy robią je z chleba tostowego, który jest bodaj najgorszych wyborem, jeśli o pieczywo chodzi. Słowem: zbędne kalorie, zero korzyści.

Karmelizowane orzechy

Są słodkie, przyjemnie chrupią i dobrze smakują. Słodka powłoka, którą tego rodzaju orzechy są pokryte, sprawia, że ten produkt staje się właściwie bezwartościowy. Szkoda na niego czasu i zdrowia.

Gotowe sosy

Kupowane w sklepach gotowe mieszanki sosów to prawdziwy policzek wymierzony sałatce i jej prozdrowotnym właściwościom. W 100 gramach popularnego sosu tysiąca wysp znajduje się blisko 400 kalorii! Czy naprawdę chcemy, żeby nasza sałatka prezentowała się w ten sposób?

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy