PoradyNawet najzdrowsza sałatka zamieni się w kaloryczną bombę. Te dodatki omijaj szerokim łukiem

Nawet najzdrowsza sałatka zamieni się w kaloryczną bombę. Te dodatki omijaj szerokim łukiem

Jeśli podczas przygotowania sałatki zdecydujesz się na dodanie do niej któregoś z tych składników, kaloryczna kara będzie sroga i bezwzględna. Tym sposobem przekreślisz wszystkie korzyści wynikające z warzyw. Czy warto? Odpowiedź jest raczej oczywista!

Niektóre dodatki do sałatki sprawiają, że ta potrawa przestaje być zdrowa
Niektóre dodatki do sałatki sprawiają, że ta potrawa przestaje być zdrowa
Źródło zdjęć: © Canva | Joshua Resnick

01.02.2024 10:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mówi się, że dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. W przypadku przygotowania sałatki może się to prezentować dokładnie w ten sposób. Chcąc "przerzucić" się na coś naprawdę zdrowego, możemy tak naprawdę wyrządzić swojemu organizmowi krzywdę. Jak? Dodając do sałatki niezdrowy, kaloryczny produkt. Nie od dziś przecież wiadomo, że cukier, sól i inne "cudowności" skrywają się często w artykułach, w których nigdy byś się ich nie spodziewał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postanowiliśmy wymienić kilka najbardziej szkodliwych dodatków, które często lądują w sałatkach. Taka potrawa nagle przestaje być bezwzględnie zdrowa, a zaczyna przynosić nam więcej złego, niż dobrego. Oto przykłady takich produktów.

Owoce z puszki

Dorzucając do sałatki owoce z puszki w słodkiej zalewie, popełniamy duży błąd. Obecne w tego rodzaju owocach wolne cukry to nic dobrego dla organizmu. Co więcej, producenci zwykle dodają tam również syrop glukozowo-fruktozowy, który stanowi prawdziwą bombę kaloryczną.

Surimi

Popularny składnik sushi, czyli paluszki krabowe, nie są być może najbardziej kalorycznym produktem na świecie (to około 100-120 kcal w 100 g), za to zawierają mnóstwo barwników, emulgatorów, substancji konserwujących i innych "polepszaczy" smaku i struktury.

Sałatka z surimi. Czy to na pewno dobry pomysł?
Sałatka z surimi. Czy to na pewno dobry pomysł?© Canva | enriscapes

Grzanki

Białe pieczywo, z którego tworzymy szklanki, nie należy do produktów, które powinniśmy spożywać w dużych ilościach. Co więcej, niektórzy robią je z chleba tostowego, który jest bodaj najgorszych wyborem, jeśli o pieczywo chodzi. Słowem: zbędne kalorie, zero korzyści.

Karmelizowane orzechy

Są słodkie, przyjemnie chrupią i dobrze smakują. Słodka powłoka, którą tego rodzaju orzechy są pokryte, sprawia, że ten produkt staje się właściwie bezwartościowy. Szkoda na niego czasu i zdrowia.

Gotowe sosy

Kupowane w sklepach gotowe mieszanki sosów to prawdziwy policzek wymierzony sałatce i jej prozdrowotnym właściwościom. W 100 gramach popularnego sosu tysiąca wysp znajduje się blisko 400 kalorii! Czy naprawdę chcemy, żeby nasza sałatka prezentowała się w ten sposób?