Polacy jedzą 40 kg rocznie. Nie mają świadomości, jak rujnuje trzustkę i układ krążenia

Wszyscy jesteśmy podatni na uzależnienie od tego zgubnego dla zdrowia produktu spożywczego. Czasem zdarza nam się to bagatelizować, ale fakty mówią same za siebie. Dlaczego więc, pomimo tych wszystkich ostrzeżeń, Polacy nadal spożywają 40 kg cukru rocznie?

Kryształki cukru z bliskaKryształki cukru z bliska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nadia

"Biała śmierć" - słyszałeś kiedyś to określenie? Myślałeś, że dotyczy ona soli? Cóż, nikt nie zamierza stawać w obronie słonej przyprawy i jej negatywnego oddziaływania na organizm, ale w porównaniu z cukrem jest to zawodnik niższej kategorii wagowej.  Istnieje wiele źródeł naukowych, które to udowadniają. Mimo to wielu z nas ma tendencję do bagatelizowania skutków spożywania cukru. Dlaczego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Słodki morderca w każdym sklepie

Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego statystyczny Kowalski spożywa w ciągu roku 40 kilogramów cukru. Słodzenie kawy i herbaty to zaledwie ułamek problemu. Biała przyprawa atakuje nas z każdej strony, często stanowiąc skład nawet tych produktów, w których nie spodziewalibyśmy się jej obecności.

Efektem tego, że cukier występuje nawet w chlebie, wędlinie, ketchupie, płatkach, mleku czy jogurtach, może być to, że uzależniamy się od niego zupełnie nieświadomie. To sytuacja wyjątkowo groźna, ponieważ zerwanie z tym nałogiem nie należy do najłatwiejszych. Jest to jednak sprawa warta uwagi. Według danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej co 6 sekund ktoś na świecie umiera z powodu cukrzycy i je konsekwencji.

Cukier niszczy zdrowie jeszcze bardziej niż sól
Cukier niszczy zdrowie jeszcze bardziej niż sól © Canva | etienne voss

Cukier — tragiczne następstwa

Słodka przyprawa to jeden z głównych winowajców otyłości — choroby cywilizacyjnej, na którą cierpi już nawet co piąty Polak. Efekty otyłości i nadwagi są z kolei wręcz przerażające i stanowią już czwartą najczęstszą przyczyną śmierci. Patrząc na te wszystkie choroby, które w długotrwałym kontekście powoduje cukier, ciężko jest dziwić się takim statystykom. Miażdżyca, cukrzyca, otyłość i choroby sercowo-naczyniowe to ogromne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia i życia.

Spożywanie cukru to również perspektywa innych chorób. Próchnica zębów, zaburzenia hormonalne, wyniszczona trzustka, szybkie starzenie się skóry, nerwica, depresja czy ciągłe uczucie niepokoju to dolegliwości, których nie należy lekceważyć. To kwestia bardzo ważna również w kontekście wychowywania dzieci. Przypomnijmy, że wytyczne WHO mówią jasno, że cukier nie może stanowić więcej, niż 10 proc. ich dziennego zapotrzebowania energetycznego!

Dajmy więc najmłodszym dobry przykład i ograniczmy cukier. Dopóki jeszcze możemy.

Wybrane dla Ciebie
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯