WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Polacy jedzą 40 kg rocznie. Nie mają świadomości, jak rujnuje trzustkę i układ krążenia

Wszyscy jesteśmy podatni na uzależnienie od tego zgubnego dla zdrowia produktu spożywczego. Czasem zdarza nam się to bagatelizować, ale fakty mówią same za siebie. Dlaczego więc, pomimo tych wszystkich ostrzeżeń, Polacy nadal spożywają 40 kg cukru rocznie?

Kryształki cukru z bliskaKryształki cukru z bliska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nadia

"Biała śmierć" - słyszałeś kiedyś to określenie? Myślałeś, że dotyczy ona soli? Cóż, nikt nie zamierza stawać w obronie słonej przyprawy i jej negatywnego oddziaływania na organizm, ale w porównaniu z cukrem jest to zawodnik niższej kategorii wagowej.  Istnieje wiele źródeł naukowych, które to udowadniają. Mimo to wielu z nas ma tendencję do bagatelizowania skutków spożywania cukru. Dlaczego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Słodki morderca w każdym sklepie

Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego statystyczny Kowalski spożywa w ciągu roku 40 kilogramów cukru. Słodzenie kawy i herbaty to zaledwie ułamek problemu. Biała przyprawa atakuje nas z każdej strony, często stanowiąc skład nawet tych produktów, w których nie spodziewalibyśmy się jej obecności.

Efektem tego, że cukier występuje nawet w chlebie, wędlinie, ketchupie, płatkach, mleku czy jogurtach, może być to, że uzależniamy się od niego zupełnie nieświadomie. To sytuacja wyjątkowo groźna, ponieważ zerwanie z tym nałogiem nie należy do najłatwiejszych. Jest to jednak sprawa warta uwagi. Według danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej co 6 sekund ktoś na świecie umiera z powodu cukrzycy i je konsekwencji.

Cukier niszczy zdrowie jeszcze bardziej niż sól
Cukier niszczy zdrowie jeszcze bardziej niż sól © Canva | etienne voss

Cukier — tragiczne następstwa

Słodka przyprawa to jeden z głównych winowajców otyłości — choroby cywilizacyjnej, na którą cierpi już nawet co piąty Polak. Efekty otyłości i nadwagi są z kolei wręcz przerażające i stanowią już czwartą najczęstszą przyczyną śmierci. Patrząc na te wszystkie choroby, które w długotrwałym kontekście powoduje cukier, ciężko jest dziwić się takim statystykom. Miażdżyca, cukrzyca, otyłość i choroby sercowo-naczyniowe to ogromne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia i życia.

Spożywanie cukru to również perspektywa innych chorób. Próchnica zębów, zaburzenia hormonalne, wyniszczona trzustka, szybkie starzenie się skóry, nerwica, depresja czy ciągłe uczucie niepokoju to dolegliwości, których nie należy lekceważyć. To kwestia bardzo ważna również w kontekście wychowywania dzieci. Przypomnijmy, że wytyczne WHO mówią jasno, że cukier nie może stanowić więcej, niż 10 proc. ich dziennego zapotrzebowania energetycznego!

Dajmy więc najmłodszym dobry przykład i ograniczmy cukier. Dopóki jeszcze możemy.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo