Pachnie tak, że trudno się oprzeć. Ten deser pokochała nawet Kourtney Kardashian
Fioletowe kwiaty o urzekającym zapachu kojarzą się przede wszystkim z rozmaitymi kosmetykami, jednak lawenda świetnie sprawdza się również w kuchni. Możemy się o tym przekonać, przyrządzając z niej pyszny deser, który uwielbiają gwiazdy i celebryci.
30.01.2024 | aktual.: 28.04.2024 16:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wielką fanką lawendowej bitej śmietany jest Kourtney Kardashian, najstarsza córka słynnego adwokata Roberta Kardashiana, która wraz z siostrami zyskała sławę dzięki udziałowi w popularnych reality show "Z kamerą u Kardashianów" oraz "Kourtney i Khloé jadą do Miami".
Kourt wspomina pewne spotkanie z znajomymi, zakończone prostym, ale "niebiańskim" deserem – lawendową bitą śmietaną z jagodami, przyrządzoną przez Jess Wolfson, przyjaciółkę celebrytki. "Smakowała jak słodka lawenda o konsystencji kremowej chmurki. Mogłabym pożreć całą miskę" – zachwyca się Kardashianka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Specjał jest potwierdzeniem uniwersalności lawendy, którą już starożytni Egipcjanie uznawali za roślinę magiczną i pozyskiwanym z kwiatów olejkiem nasączali całuny zmarłych. Rzymianie odkryli natomiast jej właściwości kosmetyczne i dodawali suszone kwiaty do kąpieli.
Od dawna znane są właściwości lecznicze lawendy, już w zamierzchłych czasach uchodzącej m.in. za remedium na bezsenność. Angielska królowa Elżbieta I popijała lawendowy napar, by pozbyć się bólów głowy. Roślinę niezwykle cenił wybitny francuski chemik Rene Gattefosse, autor określenia "aromaterapia". Naukowiec zafascynował się nią, gdy przypadkowo zanurzył oparzoną rękę w naczyniu z olejkiem lawendowym. Ból ustąpił, a rana szybko się zagoiła.
Lawenda świetnie sprawdza się również w kuchni, czego aromatyzowana nią bita śmietana jest najlepszym przykładem.
Lawenda – wartości odżywcze
Kwiaty lawendy zawdzięczają upojny zapach silnemu stężeniu olejku lawendowego, który jest źródłem wielu cennych dla zdrowia związków organicznych z grupy terpenów, m.in. borneolu, cyneolu, geraniolu, linalolu czy pinenu. Wykazują one właściwości przeciwzapalne, uspokajające (dlatego poprawiają jakość snu), przeciwlękowe i rozluźniające. Składniki kwiatów lawendy skutecznie łagodzą również stres oraz działają przeciwdepresyjnie.
Ekstrakt lawendowy jest bogatym źródłem antocyjanów, czyli związków z grupy flawonoidów, które wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, usprawniają mikrokrążenie oraz stymulują regenerację rodopsyny w siatkówce, polepszając tym samym wzrok. Mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu redukują ryzyko miażdżycy, a także wielu innych poważnych schorzeń układu krążenia.
Ze względu na swoje właściwości, lawenda jest z powodzeniem wykorzystywana do leczenia chorób jamy ustnej i gardła oraz zakażeń górnych dróg oddechowych. W dermatologii olejek lawendowy pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych skóry wywołanych przez trądzik i łuszczycę. Dodaje się go maści stosowanych w przypadku ran czy oparzeń. Inhalacje prowadzone z jego użyciem wspomagają tradycyjną farmakoterapię w leczeniu zaburzeń neurologicznych.
Lawendowa bita śmietana – jak ją zrobić
Ważnym składnikiem deseru jest cukier lawendowy, który możemy kupić w wyspecjalizowanych sklepach lub internecie, ale bez trudu przygotujemy też w domu – drobny cukier (szklankę) łączymy z suszonymi kwiatami lawendy (taka sama ilość), szczelnie zamykamy w słoiku na 4-6 tygodni, po czym przesiewamy, by pozbyć się kwiatów.
Cukier lawendowy (pół szklanki) przesypujemy do miski, dodajemy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (litr) oraz spożywczy ekstrakt lawendowy (pół łyżeczki), po czym miksujemy na średnich obrotach, aż krem stanie się bardzo puszysty.
Bitą śmietanę od razu podajemy. Najlepiej ze świeżymi owocami, np. borówkami amerykańskimi. Deser świetnie smakuje również z małymi biszkoptami lub pokruszonymi ciasteczkami maślanymi.