Dodaj odrobinę do kawy, a pożegnasz bóle głowy. Szybko poczujesz ulgę
Wystarczy jeden prosty dodatek, żeby kawa nabrała właściwości przeciwbólowych. Dodatkowo napój zyska pyszny smak — to wprost idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy nie lubią zwalczać goryczy kawy za pomocą cukru albo mleka.
06.07.2023 07:00
Kawa wcale nie jest niezdrowa — przekonują specjaliści żywieniowi, na poparcie swojej tezy podając całą masę argumentów o właściwościach prozdrowotnych tego popularnego napoju. To, co może ewentualnie sprawić, że zadziała ona na organizm w sposób negatywny, to źle dobrane dodatki. Śmietanka w proszku, cukier czy przepełnione po brzegi chemią sklepowe syropy smakowe, to fatalny pomysł i sprawienie, że zamiast zyskiwać na zdrowiu — tracimy na nim.
Tak samo jak możemy zepsuć kawę niefortunnymi dodatkami, tak i inne produkty mogą wzbogacić ją nie tylko w ciekawy smak, ale i kolejne funkcje prozdrowotne. Już odrobina kakao i zawartego w niej koenzymu katalazy może sprawić, że kawa będzie zapobiegała uszkodzeniom komórek. Tymczasem kilka kwiatów lawendy, bo to o nich będzie dzisiaj mowa, sprawi że poranny napój nie dość, że nas pobudzi, to jeszcze zmniejszy stres i zapobiegnie bólom głowy.
Lawenda i jej właściwości
Kwiaty lawendy, które kwitną aż do końca lipca, są po pierwsze jak najbardziej jadalne, a po drugie — niezwykle zdrowe. Nic więc dziwnego w tym, że dużo osób wykorzystuje je do różnego rodzaju potraw: od ciast i innych deserów, aż po herbatki ziołowe. Dzisiaj chcemy pokazać ci, że dopisanie do tej listy kawy, to pomysł wręcz znakomity.
Lawenda, jak wiele innych ziół, zawiera specyficzny i niezwykle zdrowy olejek eteryczny, którego właściwości warto wykorzystywać. Wraz z innymi substancjami czynnymi sprawia on, że lawenda reguluje pracę układu trawiennego, działa bakteriobójczo i moczopędnie, a także — co bardzo ważne — odpręża, obniża poziom stresu, a nawet łagodzi bóle głowy i stawów.
Niech kawa i lawenda idą w parze
Najprostszym sposobem na połączenie kawy i lawendy, jest sporządzenie syropu z kwiatów tego zioła. To oczywiście bardzo proste, zwłaszcza biorąc pod uwagę to, że właśnie trwa sezon na ich kwitnięcie. Jak to zrobić? Najpierw zagotuj litr wody i rozpuść w nim szklankę cukru. Następnie dodaj 1 szklankę kwiatów lawendy bez łodyżek. Gotuj przez około 10 minut, odcedź i gotowe! Dla smaku możesz dołożyć do tego jeszcze kilka łyżek miodu i soku z limonki. Smacznego!