Najgorsze owoce, a jemy je często. Spożywanie nie daje niczego dobrego, wręcz szkodzi

Bomba witamin, czy bomba cukru? Jeśli myślałeś, że owoce w każdej formie są bezwzględnie zdrowe, to musimy cię wyprowadzić z tego błędu. Specjalistka żywieniowa nie ma żadnych wątpliwości i jasno argumentuje swoje zdanie. Te owoce tylko nam zaszkodzą!

ObrazekSpecjalistka wyjaśniła, dlaczego nie wszystkie owoce są zdrowe - Pyszności; foto: Canva

Sezon wiosenno-letni sprzyja zjadaniu owoców. Przynoszą nam uczucie orzeźwienia, nawadniają i oczywiście genialnie smakują. Czy jest więc możliwa sytuacja, w której dietetyk odradza nam zjadania niektórych owoców? Niestety tak. Tego rodzaju przekąski powinniśmy najzwyczajniej w świecie unikać. Szkoda, że mało kto z nas to robi.

Owoce — takie zdrowe, a jednak

Musisz wiedzieć, że ten artykuł nie jest żadną rewolucją w nauce o odżywianiu. Nie jest również wynikiem żadnych najnowszych badań amerykańskich naukowców, którzy nagle dowiedli, że jabłko wpływa na nasz organizm niczym trucizna. Nic z tych rzeczy. A jednak chcemy zająć się tu kwestią pewnych owoców, które rzeczywiście bardziej nam szkodzą, niż pomagają.

Obrazek
Czy wszystkie owoce są równie zdrowe? - Pyszności; foto: Canva

Zacznijmy jednak od początku. Co owoce mają w sobie takiego, że od najmłodszych lat słyszymy, że należy jeść ich jak najwięcej? O tym można by napisać całą książkę, a i tak pełniłaby ona formę streszczenia. Owoce to przede wszystkim witaminy: C, A, E. Obok nich występują zdrowe minerały, takie jak potas czy magnez, polifenole, które zwalczają wolne rodniki, a także błonnik usprawniający pracę jelit. Samo zdrowie? Owszem. A przynajmniej do momentu, w którym owoce nie są... przetworzone. 

Otyłość, cukrzyca, problemy z wątrobą — czyli rzecz o tym, dlaczego należy unikać tych owoców

Przetworzenie owoców i zamknięcie ich w puszkach sprawia, że bezwzględnie zdrowy produkt nie przynosi nam już żadnych korzyści. Główny winowajca? Cukier. Ale nie obecna w owocach fruktoza, lecz tzw. wolne cukry, czyli te, które do puszki dorzucił nam "w gratisie" producent. A jaka jest różnica między tymi substancjami? To wyjaśniła specjalistka.

Cukier, który znajduje się w owocach, czyli fruktoza, jest naturalnym składnikiem. Oczywiście również podnosi poziom glukozy i w nadmiarze może szkodzić, ale w owocach i warzywach obecny jest dodatkowo błonnik. To przeciwwaga dla cukru. Zatrzymuje cząsteczki glukozy i spowalnia ich wchłanianie do krwiobiegu.

- opowiedziała portalowi zywienie.abczdrowie.pl dietetyk kliniczny dr Agnieszka Chruścikowska. Dodała również, że podczas gdy ewentualne niekorzystne działanie fruktozy jest neutralizowane przez błonnik, tak dodatkowe wolne cukry zostają natychmiastowo wchłonięte przez organizm. A to na dłuższą metę może przynieść opłakane skutki.

Obrazek
Owoce z puszki zawierają wolne cukry i syrop glukozowo-fruktozowy - Pyszności; foto: Canva

W puszkowanych owocach znajduje się jeszcze jeden szwarccharakter tej historii: niesławny syrop glukozowo-fruktozowy. Jego nadmierne spożycie powoduje wzrost trójglicerydów we krwi, czego następstwem może być miażdżyca. Tym sposobem ryzykujemy również nabawienia się cukrzycy, oraz pojawienia się — pozornie znikąd — dodatkowych kilogramów. To chyba ostatnie, czego spodziewamy się po zjedzeniu owoców, prawda?

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy