Ten tani napój kupisz w każdym sklepie. Pij po imprezie, aby wesprzeć wątrobę

Polska kuchnia jest znana z dań ciężkich i tłustych. Kiedy do tego dochodzi alkohol, wątroba ma dużo pracy. Na szczęście istnieje proste i tanie rozwiązanie, które może pomóc jej w regeneracji - kefir.

Ten tani napój kupisz w każdym sklepie. Pij po imprezie, aby wesprzeć wątrobęTen tani napój kupisz w każdym sklepie. Pij po imprezie, aby wesprzeć wątrobę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Marcin Michałowski

Po hucznej imprezie pełnej tłustych potraw i alkoholu, wątroba zasługuje na wsparcie. Polska kuchnia nie jest zawsze łatwa dla tego ważnego narządu. Jednak istnieje prosty i tani napój, który może okazać się zbawienny dla wątroby. Dowiedz się, dlaczego kefir jest kluczem do jej zdrowia, zwłaszcza po nocnych zabawach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Kefir pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.

Działanie kefiru na wątrobę jest znane od lat, ale teraz mamy naukowe potwierdzenie. Kefir, oprócz znanego działania na układ trawienny, okazuje się być sprzymierzeńcem w walce o zdrową wątrobę. W jednej szklance tego napoju kryje się bogactwo minerałów, takich jak magnez, sód, miedź, cynk, żelazo, a także witaminy C, K, D, niacyna, fosfor, potas i witaminy z grupy B. Te składniki odżywiają komórki wątroby, pomagając w szybszym usuwaniu toksyn.

Kto szczególnie powinien pić kefir?

Kefir to naturalny napój fermentowany, który powstaje z mleka poddanego działaniu bakterii i drożdży. Jest bogatym źródłem witamin, minerałów i probiotyków.

Kefir jest polecany osobom, które:

  • często spożywają alkohol,
  • mają problemy z wątrobą, takie jak stłuszczenie wątroby, niealkoholowe stłuszczenie wątroby lub marskość wątroby,
  • chcą wzmocnić odporność,
  • dbają o zdrowie układu pokarmowego.

Wpływ codziennego spożywania kefiru na zdrowie wątroby

Badania przeprowadzone przez naukowców z Tajwanu potwierdzają korzystny wpływ kefiru na zdrowie wątroby. Eksperymenty na myszach z niedoborem leptyny wykazały, że regularne spożywanie kefiru prowadzi do obniżenia stłuszczenia wątroby oraz zmniejszenia poziomu trójglicerydów i cholesterolu. Ponadto, kefir wpływa na ekspresję genów regulujących syntezę kwasów tłuszczowych.

To proste, dostępne i ekonomiczne rozwiązanie może być kluczowe dla tych, którzy chcą wspierać swoją wątrobę, zwłaszcza po nocnej uczcie. Dlatego sięgnij po kefir, aby wesprzeć swoją wątrobę po imprezie - tradycja i nauka łączą się w jednym zdrowym napoju.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie