Szybka sałatka z jajkiem na Wielkanoc. Koniecznie dodaj chrupiący dodatek

Wiosenna sałatka z jajkiem i rzodkiewką to pyszny przepis na Wielkanoc. Świetna alternatywa dla klasycznej sałatki jarzynowej, która zrobi furorę w czasie tegorocznych świąt.

Sałatka z jajkiem - Pyszności; źródło: CanvaSałatka z jajkiem - Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Przygotowania do Wielkanocy w pełni. Jeśli jednak brakuje ci pomysłu na zachwycającą sałatkę, to przychodzimy z pomocą. Proste połączenie jajek i rzodkiewki świetnie pasuje do wiosennego charakteru tych świąt. Jej przygotowanie zajmie ci o wiele mniej czasu niż zrobienie klasycznej jarzynowej, a orzeźwiający, chrupiący smak pokocha cała twoja rodzina. Ta prosta sałatka to również świetny pomysł na śniadanie lub lekką kolację. Zdecydowanie warto zapisać ten przepis i wracać do niego nie tylko od święta.

Sałatka z jajkiem i rzodkiewką

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 4 jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ugotuj na twardo. Włóż je do rondelka z wodą i zagotuj. Od momentu, gdy woda zawrze, gotuj jaja przez 8-10 minut.
  2. Ugotowane jaja przelej zimną wodą i obierz. Pokrój w kostkę.
  3. Z rzodkiewek usuń liście, umyj i również pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
  4. W misce połącz jajka, rzodkiewki, szczypiorek oraz majonez. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatka z jajkiem - Pyszności; źródło: Canva
Sałatka z jajkiem - Pyszności; źródło: Canva

Do sałatki możesz dodać również odrobinę musztardy, która zaostrzy jej smak. Jeśli chcesz przygotować lżejszą wersję, to klasyczny majonez zamień na ten fit lub na sam jogurt grecki. Taka sałatka świetnie sprawdzi się w towarzystwie świeżego chleba lub chrupiącej grzanki.

Liście rzodkiewki

Usunięte z rzodkiewek liście niepotrzebnie lądują w koszu. Możesz przygotować z nich pyszne pesto, które świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do makaronu, ale również pasta kanapkowa.

Pesto z liści rzodkiewki - Pyszności; źródło: Canva
Pesto z liści rzodkiewki - Pyszności; źródło: Canva

Składniki:

  • 2 szklanki liści rzodkiewki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Włóż liście rzodkiewki, orzechy włoskie, parmezan i czosnek do kielicha blendera. Orzechy możesz wcześniej namoczyć, jeśli twój blender nie radzi sobie z tak twardymi produktami.
  2. Dodaj oliwę z oliwek i miksuj, aż wszystkie składniki zostaną dobrze wymieszane i uzyskasz gładką pastę.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pesto z liści rzodkiewki jest pysznym i łatwym do przygotowania dodatkiem do wielu potraw. Możesz też eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak chili, inne rodzaje orzechów czy dodatkowe zioła, aby nadać mu unikalnego smaku. Pesto możesz wymieszaj też z serkiem śmietankowym lub fetą i stworzyć pyszną pastę kanapkową.

Jeśli szukasz przepisu na klasyczną sałatkę jarzynową, to na naszym kanale znajdziesz pyszną inspirację

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości