Szybka sałatka z jajkiem na Wielkanoc. Koniecznie dodaj chrupiący dodatek

Wiosenna sałatka z jajkiem i rzodkiewką to pyszny przepis na Wielkanoc. Świetna alternatywa dla klasycznej sałatki jarzynowej, która zrobi furorę w czasie tegorocznych świąt.

Sałatka z jajkiem - Pyszności; źródło: CanvaSałatka z jajkiem - Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Przygotowania do Wielkanocy w pełni. Jeśli jednak brakuje ci pomysłu na zachwycającą sałatkę, to przychodzimy z pomocą. Proste połączenie jajek i rzodkiewki świetnie pasuje do wiosennego charakteru tych świąt. Jej przygotowanie zajmie ci o wiele mniej czasu niż zrobienie klasycznej jarzynowej, a orzeźwiający, chrupiący smak pokocha cała twoja rodzina. Ta prosta sałatka to również świetny pomysł na śniadanie lub lekką kolację. Zdecydowanie warto zapisać ten przepis i wracać do niego nie tylko od święta.

Sałatka z jajkiem i rzodkiewką

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 4 jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ugotuj na twardo. Włóż je do rondelka z wodą i zagotuj. Od momentu, gdy woda zawrze, gotuj jaja przez 8-10 minut.
  2. Ugotowane jaja przelej zimną wodą i obierz. Pokrój w kostkę.
  3. Z rzodkiewek usuń liście, umyj i również pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
  4. W misce połącz jajka, rzodkiewki, szczypiorek oraz majonez. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatka z jajkiem - Pyszności; źródło: Canva
Sałatka z jajkiem - Pyszności; źródło: Canva

Do sałatki możesz dodać również odrobinę musztardy, która zaostrzy jej smak. Jeśli chcesz przygotować lżejszą wersję, to klasyczny majonez zamień na ten fit lub na sam jogurt grecki. Taka sałatka świetnie sprawdzi się w towarzystwie świeżego chleba lub chrupiącej grzanki.

Liście rzodkiewki

Usunięte z rzodkiewek liście niepotrzebnie lądują w koszu. Możesz przygotować z nich pyszne pesto, które świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do makaronu, ale również pasta kanapkowa.

Pesto z liści rzodkiewki - Pyszności; źródło: Canva
Pesto z liści rzodkiewki - Pyszności; źródło: Canva

Składniki:

  • 2 szklanki liści rzodkiewki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Włóż liście rzodkiewki, orzechy włoskie, parmezan i czosnek do kielicha blendera. Orzechy możesz wcześniej namoczyć, jeśli twój blender nie radzi sobie z tak twardymi produktami.
  2. Dodaj oliwę z oliwek i miksuj, aż wszystkie składniki zostaną dobrze wymieszane i uzyskasz gładką pastę.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pesto z liści rzodkiewki jest pysznym i łatwym do przygotowania dodatkiem do wielu potraw. Możesz też eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak chili, inne rodzaje orzechów czy dodatkowe zioła, aby nadać mu unikalnego smaku. Pesto możesz wymieszaj też z serkiem śmietankowym lub fetą i stworzyć pyszną pastę kanapkową.

Jeśli szukasz przepisu na klasyczną sałatkę jarzynową, to na naszym kanale znajdziesz pyszną inspirację

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu