WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Ani jarzynowa, ani śledziowa. Ta sałatka będzie królować w Wielkanoc

Jesteś fanem sałatek? Dobrze się składa, bo podczas Świąt Wielkanocnych nie może ich zabraknąć. Co prawda, większość osób decyduje się na sprawdzone przepisy na sałatkę jarzynową czy sałatkę śledziową, ale dobrze jest sięgnąć po recepturę, która pogodzi te dwie przystawki. A jest to sałatka z tortellini, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole.

ObrazekSałatka z tortellini - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie
Karol Wiak

Przygotowując Wielkanoc, z pewnością dokładasz wszelkich starań, by na stole znalazły się wszystkie tradycyjne wielkanocne potrawy. Obowiązkowe będą sałatki, które możesz przygotować na kilka ciekawych sposobów. Jeśli przejadła ci się wielkanocna sałatka jarzynowa, a sałatka śledziowa była podczas Bożego Narodzenia, to warto mieć asa w rękawie w postaci sałatki z tortellini. Zaskoczy twoją teściową i gości, którzy zasiądą przy wielkanocnym stole.

Jaka sałatka na Wielkanoc? Sałatka z tortellini będzie tym najlepszym wyborem!

Wielkanocne sałatki to pełna paleta smaków i różnorodność kolorów, jak przystało na Wielkanoc. Jeżeli zależy ci na tym, by połączyć tradycję z nowoczesnością, to warto sięgnąć po przepis na sałatkę, która zaskoczy wszystkich twoich domowników i gości. To sałatka z tortellini, której podstawą, jak sama nazwa wskazuje, są popularne włoskie tortellini. Te pierożki świetnie skomponują się z każdym warzywnym składnikiem, który został użyty do tej sałatki.

Obrazek
Tortellini - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Karol Gotuje

Dzięki temu, jeden problem będzie rozwiązany i już nigdy więcej nie będziesz się musiał zastanawiać nad tym, jakie sałatki na Wielkanoc podać swoim gościom. Ta propozycja świetnie sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i na inne okazje. Jej przygotowanie zajmuje około 30 minut. Idealnie dobrane warzywa i lekki sos czosnkowy powodują, że tę przystawkę można określić jako wielkanocne kulinarne dzieło sztuki.

Sałatka z tortellini - najlepszy przepis

Wielkanoc to ten czas, kiedy na stole króluje pełna paleta smaków. Taka sałatka będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Przygotuj ją zamiast innych sałatek. Taka zamiana wyjdzie ci na dobre. Przekonaj się sam!

Składniki na sałatkę:

  • 100 g żółtego sera
  • paczka tortellini - około 250 g
  • pół papryki
  • 150 g szynki konserwowej
  • duży świeży ogórek
  • 100 g pomidorków cherry
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 ogórki kiszone

Składniki na sos do sałatki:

  • łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • spora szczypta pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
Obrazek
Przygotowanie sałatki z tortellini - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Karol Gotuje

Sposób przygotowania:

  1. Do gotującej i osolonej wody wsyp pierożki tortellini. Gotuj według wskazówek na opakowaniu, ale nie dłużej niż 14 minut. Po ugotowaniu odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Pomidorki cherry umyj i przekrój na pół, odsącz kukurydzę, paprykę pokrój w kostkę, a ogórki pokrój w kostkę. Surowego ogórka obierz przed pokrojeniem.
  3. Pokrój szynkę i ser żółty w kostkę.
  4. Przygotuj sos do sałatki. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Przygotowane warzywa, ser i szynkę wraz z pierożkami połącz w dużej misce. Dodaj sos, wymieszaj wszystko dokładnie. Udekoruj sałatkę posiekanym szczypiorkiem.

A co powiesz na sałatkę porową z serem i kukurydzą? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser