PrzepisBije na głowę wszystkie sałatki, jakie znasz. Charakteru nadaje jej jeden składnik

Bije na głowę wszystkie sałatki, jakie znasz. Charakteru nadaje jej jeden składnik

Jeśli szukasz pomysłu na tanią i bajecznie prostą w przygotowaniu sałatkę, to nasz przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Większość produktów na pewno masz już w kuchni, jednak ten najważniejszy być może trzeba będzie dokupić. Jedno jest pewne – nie warto go pomijać, ponieważ w nim tkwi cały sekret tej sałatki jajecznej. Czosnek niedźwiedzi to składnik, którego nie może zabraknąć. 

Czosnek niedźwiedzi w sałatce jajecznej. Fot. Pixabay
Czosnek niedźwiedzi w sałatce jajecznej. Fot. Pixabay

11.05.2023 | aktual.: 26.09.2023 14:00

Sałatka jajeczna nie musi pojawiać się na naszych stołach wyłącznie w Wielkanoc. Gwarantujemy, że doskonale smakuje o każdej porze roku, a już w szczególności wiosną. Do jej przygotowania najlepiej użyć bardzo dobrej jakości produktów. Jeśli masz możliwość kupienia jajek prosto od hodowcy, smak na pewno będzie nieziemski.

Czosnek niedźwiedzi w sałatce jajecznej. Brzmi absurdalnie, smakuje obłędnie

Sałatka jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim smakuje obłędnie. Przepis jest jednak całkiem nowy i niewiele osób przygotowuje ją w ten sposób. Co oprócz jajek i czosnku niedźwiedziego będzie potrzebne do jej przygotowania? Podpowiadamy, jakich składników użyć i jak zachować odpowiednie proporcje, by zaskoczyć rodzinę i gości tą wyjątkową sałatką.

Składniki na sałatkę jajeczną: 

          
  • pęczek czosnku niedźwiedziego lub suszony czosnek niedźwiedzi,
  • 5 jajek,
  • 120 g twarogu,
  • 2 ogórki lub dwie rzodkiewki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej sprawdzi się jogurt grecki).
Sałatka jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim. Fot. Pixabay
Sałatka jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim. Fot. Pixabay

Przepis babci na najlepszą sałatkę jajeczną. Sposób przygotowania krok po kroku

        
  1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy i obieramy. Kroimy w drobną kostkę.
  2. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zamiast nich możemy użyć rzodkiewki.
  3. Twaróg wkładamy do dużej miski i rozdrabniamy widelcem.
  4. Dodajemy też posiekane dwa ząbki zwykłego czosnku.
  5. Do pozostałych składników dodajemy również jogurt naturalny oraz pieprz i sól.
  6. Jeśli mamy świeży czosnek niedźwiedzi, dokładnie myjemy pęczek, a następnie siekamy. Możemy użyć również suszonego czosnku niedźwiedziego. Niezależnie od tego posypujemy nim gotową sałatkę jajeczną.

Sałatka jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba posmarowaną masłem. Smacznego!

Czosnek niedźwiedzi w sałatce jajecznej. Fot. Pixabay
Czosnek niedźwiedzi w sałatce jajecznej. Fot. Pixabay

 Szukasz przepisu na danie z jajkiem? Wypróbuj recepturę na zieloną szakszukę

Wybrane dla Ciebie