Bije na głowę wszystkie sałatki, jakie znasz. Charakteru nadaje jej jeden składnik

Jeśli szukasz pomysłu na tanią i bajecznie prostą w przygotowaniu sałatkę, to nasz przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Większość produktów na pewno masz już w kuchni, jednak ten najważniejszy być może trzeba będzie dokupić. Jedno jest pewne – nie warto go pomijać, ponieważ w nim tkwi cały sekret tej sałatki jajecznej. Czosnek niedźwiedzi to składnik, którego nie może zabraknąć. 

Czosnek niedźwiedzi w sałatce jajecznej. Fot. PixabayCzosnek niedźwiedzi w sałatce jajecznej. Fot. Pixabay

Sałatka jajeczna nie musi pojawiać się na naszych stołach wyłącznie w Wielkanoc. Gwarantujemy, że doskonale smakuje o każdej porze roku, a już w szczególności wiosną. Do jej przygotowania najlepiej użyć bardzo dobrej jakości produktów. Jeśli masz możliwość kupienia jajek prosto od hodowcy, smak na pewno będzie nieziemski.

Czosnek niedźwiedzi w sałatce jajecznej. Brzmi absurdalnie, smakuje obłędnie

Sałatka jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim smakuje obłędnie. Przepis jest jednak całkiem nowy i niewiele osób przygotowuje ją w ten sposób. Co oprócz jajek i czosnku niedźwiedziego będzie potrzebne do jej przygotowania? Podpowiadamy, jakich składników użyć i jak zachować odpowiednie proporcje, by zaskoczyć rodzinę i gości tą wyjątkową sałatką.

Składniki na sałatkę jajeczną: 

          
  • pęczek czosnku niedźwiedziego lub suszony czosnek niedźwiedzi,
  • 5 jajek,
  • 120 g twarogu,
  • 2 ogórki lub dwie rzodkiewki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej sprawdzi się jogurt grecki).
Sałatka jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim. Fot. Pixabay
Sałatka jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim. Fot. Pixabay

Przepis babci na najlepszą sałatkę jajeczną. Sposób przygotowania krok po kroku

        
  1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy i obieramy. Kroimy w drobną kostkę.
  2. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zamiast nich możemy użyć rzodkiewki.
  3. Twaróg wkładamy do dużej miski i rozdrabniamy widelcem.
  4. Dodajemy też posiekane dwa ząbki zwykłego czosnku.
  5. Do pozostałych składników dodajemy również jogurt naturalny oraz pieprz i sól.
  6. Jeśli mamy świeży czosnek niedźwiedzi, dokładnie myjemy pęczek, a następnie siekamy. Możemy użyć również suszonego czosnku niedźwiedziego. Niezależnie od tego posypujemy nim gotową sałatkę jajeczną.

Sałatka jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba posmarowaną masłem. Smacznego!

Czosnek niedźwiedzi w sałatce jajecznej. Fot. Pixabay
Czosnek niedźwiedzi w sałatce jajecznej. Fot. Pixabay

 Szukasz przepisu na danie z jajkiem? Wypróbuj recepturę na zieloną szakszukę

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej