Co roku ciocia na imieninach serwuje sałatkę z tuńczykiem. Jest dużo lepsza niż grecka czy jarzynowa
To lekko szokujące połączenie jest połączeniem niezwykle udanym. Niech was nie zwiedzie pozór przekombinowania. To naprawdę prosta kompozycja, która skradnie serca nawet najbardziej zatwardziałych fanów klasycznej jarzynowej.
11.02.2024 16:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To popisowa sałatka mojej cioci. Szykuje ją zwykle na imieniny, kiedy zaprasza spore grono na "mały poczęstunek". Tuńczyk w takiej kompozycji zachwyca wszystkich przy stole. Rzadko zdarza się, żeby sałatka miała w sobie tyle... chrupkości. Stoi za tym pewien mało oczywisty składnik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co można dać do sałatki z tuńczykiem?
Tuńczyk (najlepiej wybrac ten w sosie własnym) wspaniale będzie komponował się ze świeżymi ziołami (koperkiem, szczypiorkiem, kolendrą, natką pietruszki), jajkami ugotowanymi na twardo, a także warzywami - pieczoną papryką, świeżą czerwoną cebulą, ogórkami świeżymi bądź konserwowymi, kukurydzą, a także rzecz jasna ryżem (jak w jednej z najpopularniejszych sałatek z tuńczykiem). My jednak proponujemy do ryby dodać inny, mniej oczywisty składnik.
Mowa o krakersach. Ten dodatek nie dość, że nada przyjemnej chrupkości sałatce, to mocno podkręci jej smak. Krakersy słyną z "uzależniającej" chrupkości i smaku, który wpisuje się w niemalże każdy gust. Najlepiej sprawdzi się klasyczny smak krakersów, ale możesz też kombinować z tymi smakowymi, np. serowymi. Krakersy w połączeniu z tuńczykiem tworzą duet idealny. Zobacz, jak skomponować pyszną sałatkę z tymi składnikami.
Sałatka z tuńczykiem i krakersami. Przepis
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 paczka krakersów,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 5 ogórków konserwowych,
- 1 czerwona cebula,
- 100 sera żółtego w kostce,
- 1 puszka kukurydzy,
- 40 g majonezu,
- szczypiorek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ogórki pokrój w małą kostkę i ułóż na dnie miski. Cebulę również pokrój drobno i ułóż na ogórkach. Następnie pokryj całość warstwą majonezu i serem startym na dużych oczkach.
- Tuńczyka odsącz z puszki i ułóż na serze, dopraw solą i pieprzem. Następnie znów rozsmaruj warstwę majonezu. Na majonezie ułóż kukurydzę z puszki.
- Kukurydzę pokryj jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w kostkę. Jajka oprósz solą i pieprzem.
- Na końcu sałatkę posyp połamanymi krakersami i posiekanym szczypiorem.