Co roku ciocia na imieninach serwuje sałatkę z tuńczykiem. Jest dużo lepsza niż grecka czy jarzynowa

To lekko szokujące połączenie jest połączeniem niezwykle udanym. Niech was nie zwiedzie pozór przekombinowania. To naprawdę prosta kompozycja, która skradnie serca nawet najbardziej zatwardziałych fanów klasycznej jarzynowej.

Sałatka z tuńczykiem i krakersami Sałatka z tuńczykiem i krakersami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To popisowa sałatka mojej cioci. Szykuje ją zwykle na imieniny, kiedy zaprasza spore grono na "mały poczęstunek". Tuńczyk w takiej kompozycji zachwyca wszystkich przy stole. Rzadko zdarza się, żeby sałatka miała w sobie tyle... chrupkości. Stoi za tym pewien mało oczywisty składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków? Zapytaliśmy o to przechodniów w Białymstoku

Co można dać do sałatki z tuńczykiem?

Tuńczyk (najlepiej wybrac ten w sosie własnym) wspaniale będzie komponował się ze świeżymi ziołami (koperkiem, szczypiorkiem, kolendrą, natką pietruszki), jajkami ugotowanymi na twardo, a także warzywami - pieczoną papryką, świeżą czerwoną cebulą, ogórkami świeżymi bądź konserwowymi, kukurydzą, a także rzecz jasna ryżem (jak w jednej z najpopularniejszych sałatek z tuńczykiem). My jednak proponujemy do ryby dodać inny, mniej oczywisty składnik.

Mowa o krakersach. Ten dodatek nie dość, że nada przyjemnej chrupkości sałatce, to mocno podkręci jej smak. Krakersy słyną z "uzależniającej" chrupkości i smaku, który wpisuje się w niemalże każdy gust. Najlepiej sprawdzi się klasyczny smak krakersów, ale możesz też kombinować z tymi smakowymi, np. serowymi. Krakersy w połączeniu z tuńczykiem tworzą duet idealny. Zobacz, jak skomponować pyszną sałatkę z tymi składnikami.

Krakersy to doskonały dodatek do sałatki z tuńczykiem
Krakersy to doskonały dodatek do sałatki z tuńczykiem © Pixabay

Sałatka z tuńczykiem i krakersami. Przepis

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 paczka krakersów,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 sera żółtego w kostce,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 40 g majonezu,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ogórki pokrój w małą kostkę i ułóż na dnie miski. Cebulę również pokrój drobno i ułóż na ogórkach. Następnie pokryj całość warstwą majonezu i serem startym na dużych oczkach.
  2. Tuńczyka odsącz z puszki i ułóż na serze, dopraw solą i pieprzem. Następnie znów rozsmaruj warstwę majonezu. Na majonezie ułóż kukurydzę z puszki.
  3. Kukurydzę pokryj jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w kostkę. Jajka oprósz solą i pieprzem.
  4. Na końcu sałatkę posyp połamanymi krakersami i posiekanym szczypiorem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości