Sałatka z niezwykłą marynatą. Nie musisz dodawać ani majonezu, ani śmietany
Jeśli w przepisach na sałatki najbardziej przeszkadza ci wszechobecny majonez, śmietana albo inne kaloryczne składniki, to koniecznie zajrzyj do tego artykułu. Pokażemy w nim, jak przygotować pyszną sałatkę śledziową bez choćby grama tych dodatków, za to z azjatyckim akcentem!
05.02.2024 09:33
Sałatki to jeden z naszych ulubionych elementów szeroko pojętych kulinariów. Nasze najcenniejsze przepisy na te pyszności trzymamy zawsze przy sobie, bo przydają nam się częściej, niż cokolwiek innego. Dobrze przygotowana sałatka to w końcu nie tylko prosty "dodatek do kotleta", ale coś znacznie więcej. I w tym całym temacie jest tylko jedna rzecz, która trochę nam przeszkadza. Majonez, wszędzie majonez.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To oczywiście nie jest tak, że nie lubimy sałatek z dodatkiem majonezu czy śmietany. O nie, wprost przeciwnie. Za świąteczną sałatkę jarzynową czy kreację porowo-kukurydzianą stanęlibyśmy bez wahania w szranki. Kiedy jednak chcemy trochę odpocząć od tych "ciężkich" dodatków, okazuje się nagle, że internetowi jakby... mowę odjęło. Prawie zupełnie brakuje tu przepisów uwzględniających wspomniany warunek.
Na szczęście istnieją też wyjątki od tej reguły. Poniżej chcemy ci go pokazać. Oto przepis na sałatkę śledziową bez choćby grama majonezu, za to z pyszną marynatą na bazie sosu sojowego. Azjatycki akcent, polska ryba i cudowna sałatka. Czego chcieć więcej?
Sałatka śledziowa bez majonezu
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu 9%,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- garść nasion sezamu,
- papryka słodka mielona,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Umieść je w sicie i przelej wrzątkiem. Dzięki temu warzywo będzie miękkie, a przy okazji mniej ciężkostrawne.
- Marchew zetrzyj na tarce i połącz w jednym misce z cebulą. Dodaj podzielone na mniejsze kawałki filety śledziowe.
- Sezam upraż na suchej patelni. Połącz z warzywami i rybą.
- Zmieszaj ocet, olej roślinny i sos sojowy. Dopraw pieprzem i słodką papryką. Sól raczej nie będzie ci już potrzebna.
- Tak przygotowaną mieszanką zalej sałatkę. Wymieszaj i odstaw do lodówki. Po kilku godzinach sałatka będzie już gotowa. Smacznego!