W piątki często robię kotlety z tuńczyka z puszki. Każdy prosi o dokładkę
Myślisz, że o robieniu kotletów wiesz już wszystko? Zapoznaj się z dzisiejszą recepturą, a przekonasz się, że do tej pory nie znałeś genialnej kombinacji smakowej, która zachwyca od pierwszego kęsa.
02.02.2024 17:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak często kotlety goszczą na twoim stole? Robisz je kilka razy w tygodniu? A może tradycyjne rozwiązania trochę ci się już przejadły i potrzebujesz czegoś nowego?
Tak się składa, że znam genialny patent na pyszne kotlety w zupełnie innym wydaniu. Są tak dobre, że w moim domu pojawiają się przynajmniej raz w tygodniu. I za każdym razem znikają w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety na bazie tuńczyka
Pewnie w tej chwili zastanawiasz się, na czym polega fenomen dzisiejszego przepisu. Otóż bazą genialnych kotlecików jest pyszny tuńczyk z puszki. Jak się okazuje, ten niepozorny produkt potrzebuje niewielu dodatków, aby stworzyć niesamowitą kombinację smakową. Co więcej, przygotowanie kotlecików w takim wydaniu to po prostu bułka z masłem. Dlatego z tym przepisem poradzi sobie nawet największy laik kulinarny.
To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Ogromną zaletą dzisiejszego pomysłu na obiad jest fakt, że możesz łączyć go z przeróżnymi dodatkami. Świetnie spiszą się tu zarówno tłuczone ziemniaki, ryż, kasza, kolorowa sałatka czy frytki. Możesz też postawić na domowej roboty dip. Jak sam więc widzisz, wybór jest naprawdę szeroki, a co za tym idzie, kotleciki z tuńczykiem szybko ci się nie znudzą. W końcu za każdym razem możesz podać je w zupełnie inny sposób!
Zobacz także
Jak zrobić kotleciki z tuńczyka krok po kroku?
Składniki:
Kotleciki:
- 2 puszki tuńczyka,
- 2 jajka,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- ½ pęczka szczypiorku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- skórka z cytryny.
Dip:
- 100 g kwaśnej śmietany,
- 3-4 ogórki kiszone,
- ½ pęczka świeżego koperku.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od odsączenia tuńczyka z zalewy. Następnie dodaj do ryby jajka, przyprawy oraz startą na tarce skórkę z cytryny.
- Jako kolejne składniki dodaj również posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby stworzyły jednolitą mieszankę.
- Kiedy mieszanka będzie już gotowa, podziel ją na mniejsze części. Z każdego takiego elementu uformuj następnie małe placuszki.
- Gotowe kotleciki smaż na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron przez kilka minut. W tym czasie kotleciki powinny nabrać złocistych rumieńców.
- Usmażone kotlety przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- W międzyczasie przygotuj dip do kotlecików. Aby go zrobić, wystarczy, że połączysz ze sobą posiekany drobno świeży szczypiorek, pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone oraz śmietanę. To oczywiście tylko jedna z opcji podania pysznego obiadu, bo jak już wspomniałam, tuńczykowe kotleciki możesz spokojnie łączyć z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo