Przygotuj śledzie na Wielkanoc. Z tym dodatkiem będą lepsze niż wigilijne
Pod pierzynką, w śmietanie, oleju, sosie curry — śledź niejedno ma imię.
To jedna z potraw, którymi zajadamy się podczas Bożego Narodzenia. Jednak warto zaserwować ją również podczas innych świąt. Jak przygotować śledzie na Wielkanoc?
19.02.2024 | aktual.: 20.02.2024 00:04
Śledź to jedna z ulubionych ryb Polaków. Jest smaczna zdrowia i stosunkowo tania. Można podać ją na dziesiątki różnych sposób, jednak najczęściej przemycana jest do sałatek. Choć śledzie można jeść przez cały rok, królują w okresie Bożego Narodzenia. A gdyby tak wyjść poza utarte schematy i podać je z okazji zbliżających się świąt? Wyjaśniam, jak przyrządzić śledzie na Wielkanoc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie na Wielkanoc — jak je przygotować?
Wielkanoc to najważniejsze święto w kalendarium katolików. Wydarzenie poprzedzone jest czterdziestodniowym postem. Nic więc dziwnego, że świąteczny stół aż ugina się pod pysznymi potrawami.
Tradycja nakazuje, aby na stole znalazł się żurek lub biały barszcz, a także jajka, biała kiełbasa czy pieczone mięso. W odróżnieniu od Bożego Narodzenia, na próżno szukać tu ryb, a szkoda, bowiem ryby urozmaicą świąteczne menu. Jeśli planujesz już wielkanocne dania i chcesz przygotować coś nowego, co wpisuje się w tradycyjne smaki, przygotuj sałatkę śledziową.
Jeszcze do niedawna śledź był symbolem wielkiego postu, bowiem spożywanie wołowiny, wieprzowiny, drobiu czy dziczyzny było w tym okresie zakazane. Ograniczenia nie dotyczyły ryb, które można było spożywać bez konsekwencji. Jedną z zapomnianych, wielkanocnych tradycji jest "wieszanie śledzia". To symboliczne zakończenie postu, polegające najczęściej na przybijaniu ryby do drzewa w celu jej ukarania za "wyganianie" z jadłospisu mięsa przez sześć niedziel.
Śledzie na Wielkanoc — przepis
Składniki:
- 400 g wymoczonych matiasów,
- 1 cebula,
- łyżka chrzanu,
- łyżka majonezu,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- pęczek koperku,
- pół winnego jabłka (np. reneta).
Przygotowanie:
- Wymoczone matiasy posiekaj w drobną kostkę i wrzuć je do miski.
- Obierz cebulkę, jabłko i jajko, a następnie posiekaj je w drobną kostkę.
- Koperek myj, osusz i posiekaj.
- Wszystkie przygotowane składniki dodaj do miski ze śledziami.
- Dodaj chrzan, jogurt i majonez. Całość dokładnie wymieszaj i ostaw do lodówki na całą noc.
- Podawaj z chlebem lub ziemniakami.