PrzepisWielkanocPrzygotuj śledzie na Wielkanoc. Z tym dodatkiem będą lepsze niż wigilijne

Przygotuj śledzie na Wielkanoc. Z tym dodatkiem będą lepsze niż wigilijne

Pod pierzynką, w śmietanie, oleju, sosie curry — śledź niejedno ma imię.

To jedna z potraw, którymi zajadamy się podczas Bożego Narodzenia. Jednak warto zaserwować ją również podczas innych świąt. Jak przygotować śledzie na Wielkanoc?

Jak podać śledzie na Wielkanoc?
Jak podać śledzie na Wielkanoc?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

19.02.2024 | aktual.: 20.02.2024 00:04

Śledź to jedna z ulubionych ryb Polaków. Jest smaczna zdrowia i stosunkowo tania. Można podać ją na dziesiątki różnych sposób, jednak najczęściej przemycana jest do sałatek. Choć śledzie można jeść przez cały rok, królują w okresie Bożego Narodzenia. A gdyby tak wyjść poza utarte schematy i podać je z okazji zbliżających się świąt? Wyjaśniam, jak przyrządzić śledzie na Wielkanoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie na Wielkanoc — jak je przygotować?

Wielkanoc to najważniejsze święto w kalendarium katolików. Wydarzenie poprzedzone jest czterdziestodniowym postem. Nic więc dziwnego, że świąteczny stół aż ugina się pod pysznymi potrawami.

Tradycja nakazuje, aby na stole znalazł się żurek lub biały barszcz, a także jajka, biała kiełbasa czy pieczone mięso. W odróżnieniu od Bożego Narodzenia, na próżno szukać tu ryb, a szkoda, bowiem ryby urozmaicą świąteczne menu. Jeśli planujesz już wielkanocne dania i chcesz przygotować coś nowego, co wpisuje się w tradycyjne smaki, przygotuj sałatkę śledziową.

Jeszcze do niedawna śledź był symbolem wielkiego postu, bowiem spożywanie wołowiny, wieprzowiny, drobiu czy dziczyzny było w tym okresie zakazane. Ograniczenia nie dotyczyły ryb, które można było spożywać bez konsekwencji. Jedną z zapomnianych, wielkanocnych tradycji jest "wieszanie śledzia". To symboliczne zakończenie postu, polegające najczęściej na przybijaniu ryby do drzewa w celu jej ukarania za "wyganianie" z jadłospisu mięsa przez sześć niedziel.

Śledzie na Wielkanoc — przepis

Składniki:

  • 400 g wymoczonych matiasów,
  • 1 cebula,
  • łyżka chrzanu,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • pęczek koperku,
  • pół winnego jabłka (np. reneta).

Przygotowanie:

  1. Wymoczone matiasy posiekaj w drobną kostkę i wrzuć je do miski.
  2. Obierz cebulkę, jabłko i jajko, a następnie posiekaj je w drobną kostkę.
  3. Koperek myj, osusz i posiekaj.
  4. Wszystkie przygotowane składniki dodaj do miski ze śledziami.
  5. Dodaj chrzan, jogurt i majonez. Całość dokładnie wymieszaj i ostaw do lodówki na całą noc.
  6. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
śledźwielkanocprzepis
Wybrane dla Ciebie