Przygotuj śledzie na Wielkanoc. Z tym dodatkiem będą lepsze niż wigilijne

Pod pierzynką, w śmietanie, oleju, sosie curry — śledź niejedno ma imię.

To jedna z potraw, którymi zajadamy się podczas Bożego Narodzenia. Jednak warto zaserwować ją również podczas innych świąt. Jak przygotować śledzie na Wielkanoc?

Śledzie na Wielkanoc — jak je podać?Jak podać śledzie na Wielkanoc?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Śledź to jedna z ulubionych ryb Polaków. Jest smaczna zdrowia i stosunkowo tania. Można podać ją na dziesiątki różnych sposób, jednak najczęściej przemycana jest do sałatek. Choć śledzie można jeść przez cały rok, królują w okresie Bożego Narodzenia. A gdyby tak wyjść poza utarte schematy i podać je z okazji zbliżających się świąt? Wyjaśniam, jak przyrządzić śledzie na Wielkanoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Śledzie na Wielkanoc — jak je przygotować?

Wielkanoc to najważniejsze święto w kalendarium katolików. Wydarzenie poprzedzone jest czterdziestodniowym postem. Nic więc dziwnego, że świąteczny stół aż ugina się pod pysznymi potrawami.

Tradycja nakazuje, aby na stole znalazł się żurek lub biały barszcz, a także jajka, biała kiełbasa czy pieczone mięso. W odróżnieniu od Bożego Narodzenia, na próżno szukać tu ryb, a szkoda, bowiem ryby urozmaicą świąteczne menu. Jeśli planujesz już wielkanocne dania i chcesz przygotować coś nowego, co wpisuje się w tradycyjne smaki, przygotuj sałatkę śledziową.

Jeszcze do niedawna śledź był symbolem wielkiego postu, bowiem spożywanie wołowiny, wieprzowiny, drobiu czy dziczyzny było w tym okresie zakazane. Ograniczenia nie dotyczyły ryb, które można było spożywać bez konsekwencji. Jedną z zapomnianych, wielkanocnych tradycji jest "wieszanie śledzia". To symboliczne zakończenie postu, polegające najczęściej na przybijaniu ryby do drzewa w celu jej ukarania za "wyganianie" z jadłospisu mięsa przez sześć niedziel.

Śledzie na Wielkanoc — przepis

Składniki:

  • 400 g wymoczonych matiasów,
  • 1 cebula,
  • łyżka chrzanu,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • pęczek koperku,
  • pół winnego jabłka (np. reneta).

Przygotowanie:

  1. Wymoczone matiasy posiekaj w drobną kostkę i wrzuć je do miski.
  2. Obierz cebulkę, jabłko i jajko, a następnie posiekaj je w drobną kostkę.
  3. Koperek myj, osusz i posiekaj.
  4. Wszystkie przygotowane składniki dodaj do miski ze śledziami.
  5. Dodaj chrzan, jogurt i majonez. Całość dokładnie wymieszaj i ostaw do lodówki na całą noc.
  6. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem