Szwagierka na Wielkanoc robi żółtą sałatkę. Znika jeszcze szybciej niż jajka w majonezie

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście pysznej sałatki. I tak się składa, że doskonale wiem, jak ją zrobić, aby zachwycała smakiem już od pierwszego kęsa.

Sałatce w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nieSałatce w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | san_ta
Marzena Pęcak

Choć do świąt wielkanocnych zostało jeszcze kilka tygodni, to wiele osób zaczyna już teraz planować uroczyste menu. I jeśli należysz do osób, które lubią mieć wszystko zaplanowane na ostatni guzik z dużym wyprzedzeniem, mam dla ciebie wyjątkowy przepis właśnie w świątecznym klimacie. 

Co też to takiego będzie? Oczywiście chodzi o ciekawą i oryginalną sałatkę, która stanie się hitem w każdym domu. To będzie prawdziwy powiew świeżości w każdej kuchni. Przygotuj się też, że każdy z twoich gości od razu poprosi cię o szczegółową instrukcję. Dlaczego? Z pewnością będzie chciał odtworzyć to kulinarne cudo w swoim domu. I to jak najszybciej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka praktycznie robią się same. Co więcej, dosłownie rozpływają się ustach

Genialny patent na udane święta

Przepisem na przepyszną sałatkę w ubiegłym roku podzieliła się ze mną moja szwagierka. Odwiedziłam ją w drugi dzień świąt i dosłownie przepadłam, kiedy skosztowałam jej genialnej sałatki na bazie ananasa, kukurydzy, jajek, drobiowej wędliny i selera. 

To jednak nie wszystko, bo moje serce oprócz fenomenalnych smaków, skradł również sam wygląd sałatki. Otóż przeważają w nim żółte kolory, które moim zdaniem idealnie wpisują się w tematykę świąteczną. I nie muszę chyba dodawać, że sałatka szwagierki zniknęła ze świątecznego stołu jako pierwsza. Nawet kultowe jajka w majonezie nie miały z nią szans. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym podczas wielkanocnej uczty, koniecznie postaw na tę sałatkę. 

Żółta sałatka ma w sobie to "coś"
Żółta sałatka ma w sobie to "coś" © Adobe Stock | tycoon101

Żółta sałatka na Wielkanoc

Składniki:

  • 250 g szynki drobiowej,
  • 300 g kukurydzy z puszki,
  • 300 g ananasa,
  • 4 jajka,
  • 3/4 słoika selera w zalewie,
  • ½ szkl. majonezu,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • świeża natka pietruszki lub koperku do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie obierz je i pokrój w drobną kostkę. 
  2. Na mniejsze kawałki podziel też ananasa oraz szynkę drobiową. Nie zapomnij również o posiekaniu natki pietruszki, którą udekorujesz gotową sałatkę. Możesz użyć tu również świeżego koperku.
  3. Na koniec odciśnij dokładnie kukurydzę z puszki oraz selera w słoiku.
  4. Przygotowane przed chwilą produkty, poza natką pietruszki, wsyp do dużej miski. Następnie dodaj do naczynia majonez
  5. Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw je do smaku przy pomocy solipieprzu. I to wszystko, smacznego!

I jeszcze mała porada na koniec. Gotową sałatkę najlepiej zrobić wcześniej i odstawić do lodówki minimum na godzinę, aby zgromadzone w środku smaki stworzyły idealną kombinację smakową.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat