Szwagierka na Wielkanoc robi żółtą sałatkę. Znika jeszcze szybciej niż jajka w majonezie

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście pysznej sałatki. I tak się składa, że doskonale wiem, jak ją zrobić, aby zachwycała smakiem już od pierwszego kęsa.

Sałatce w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nieSałatce w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | san_ta
Marzena Pęcak

Choć do świąt wielkanocnych zostało jeszcze kilka tygodni, to wiele osób zaczyna już teraz planować uroczyste menu. I jeśli należysz do osób, które lubią mieć wszystko zaplanowane na ostatni guzik z dużym wyprzedzeniem, mam dla ciebie wyjątkowy przepis właśnie w świątecznym klimacie. 

Co też to takiego będzie? Oczywiście chodzi o ciekawą i oryginalną sałatkę, która stanie się hitem w każdym domu. To będzie prawdziwy powiew świeżości w każdej kuchni. Przygotuj się też, że każdy z twoich gości od razu poprosi cię o szczegółową instrukcję. Dlaczego? Z pewnością będzie chciał odtworzyć to kulinarne cudo w swoim domu. I to jak najszybciej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka praktycznie robią się same. Co więcej, dosłownie rozpływają się ustach

Genialny patent na udane święta

Przepisem na przepyszną sałatkę w ubiegłym roku podzieliła się ze mną moja szwagierka. Odwiedziłam ją w drugi dzień świąt i dosłownie przepadłam, kiedy skosztowałam jej genialnej sałatki na bazie ananasa, kukurydzy, jajek, drobiowej wędliny i selera. 

To jednak nie wszystko, bo moje serce oprócz fenomenalnych smaków, skradł również sam wygląd sałatki. Otóż przeważają w nim żółte kolory, które moim zdaniem idealnie wpisują się w tematykę świąteczną. I nie muszę chyba dodawać, że sałatka szwagierki zniknęła ze świątecznego stołu jako pierwsza. Nawet kultowe jajka w majonezie nie miały z nią szans. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym podczas wielkanocnej uczty, koniecznie postaw na tę sałatkę. 

Żółta sałatka ma w sobie to "coś"
Żółta sałatka ma w sobie to "coś" © Adobe Stock | tycoon101

Żółta sałatka na Wielkanoc

Składniki:

  • 250 g szynki drobiowej,
  • 300 g kukurydzy z puszki,
  • 300 g ananasa,
  • 4 jajka,
  • 3/4 słoika selera w zalewie,
  • ½ szkl. majonezu,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • świeża natka pietruszki lub koperku do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie obierz je i pokrój w drobną kostkę. 
  2. Na mniejsze kawałki podziel też ananasa oraz szynkę drobiową. Nie zapomnij również o posiekaniu natki pietruszki, którą udekorujesz gotową sałatkę. Możesz użyć tu również świeżego koperku.
  3. Na koniec odciśnij dokładnie kukurydzę z puszki oraz selera w słoiku.
  4. Przygotowane przed chwilą produkty, poza natką pietruszki, wsyp do dużej miski. Następnie dodaj do naczynia majonez
  5. Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw je do smaku przy pomocy solipieprzu. I to wszystko, smacznego!

I jeszcze mała porada na koniec. Gotową sałatkę najlepiej zrobić wcześniej i odstawić do lodówki minimum na godzinę, aby zgromadzone w środku smaki stworzyły idealną kombinację smakową.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥