Szwagierka na Wielkanoc robi żółtą sałatkę. Znika jeszcze szybciej niż jajka w majonezie
Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście pysznej sałatki. I tak się składa, że doskonale wiem, jak ją zrobić, aby zachwycała smakiem już od pierwszego kęsa.
19.02.2024 08:39
Choć do świąt wielkanocnych zostało jeszcze kilka tygodni, to wiele osób zaczyna już teraz planować uroczyste menu. I jeśli należysz do osób, które lubią mieć wszystko zaplanowane na ostatni guzik z dużym wyprzedzeniem, mam dla ciebie wyjątkowy przepis właśnie w świątecznym klimacie.
Co też to takiego będzie? Oczywiście chodzi o ciekawą i oryginalną sałatkę, która stanie się hitem w każdym domu. To będzie prawdziwy powiew świeżości w każdej kuchni. Przygotuj się też, że każdy z twoich gości od razu poprosi cię o szczegółową instrukcję. Dlaczego? Z pewnością będzie chciał odtworzyć to kulinarne cudo w swoim domu. I to jak najszybciej!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialny patent na udane święta
Przepisem na przepyszną sałatkę w ubiegłym roku podzieliła się ze mną moja szwagierka. Odwiedziłam ją w drugi dzień świąt i dosłownie przepadłam, kiedy skosztowałam jej genialnej sałatki na bazie ananasa, kukurydzy, jajek, drobiowej wędliny i selera.
To jednak nie wszystko, bo moje serce oprócz fenomenalnych smaków, skradł również sam wygląd sałatki. Otóż przeważają w nim żółte kolory, które moim zdaniem idealnie wpisują się w tematykę świąteczną. I nie muszę chyba dodawać, że sałatka szwagierki zniknęła ze świątecznego stołu jako pierwsza. Nawet kultowe jajka w majonezie nie miały z nią szans. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym podczas wielkanocnej uczty, koniecznie postaw na tę sałatkę.
Zobacz także
Żółta sałatka na Wielkanoc
Składniki:
- 250 g szynki drobiowej,
- 300 g kukurydzy z puszki,
- 300 g ananasa,
- 4 jajka,
- 3/4 słoika selera w zalewie,
- ½ szkl. majonezu,
- przyprawy: sól i pieprz,
- świeża natka pietruszki lub koperku do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie obierz je i pokrój w drobną kostkę.
- Na mniejsze kawałki podziel też ananasa oraz szynkę drobiową. Nie zapomnij również o posiekaniu natki pietruszki, którą udekorujesz gotową sałatkę. Możesz użyć tu również świeżego koperku.
- Na koniec odciśnij dokładnie kukurydzę z puszki oraz selera w słoiku.
- Przygotowane przed chwilą produkty, poza natką pietruszki, wsyp do dużej miski. Następnie dodaj do naczynia majonez.
- Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw je do smaku przy pomocy soli i pieprzu. I to wszystko, smacznego!
I jeszcze mała porada na koniec. Gotową sałatkę najlepiej zrobić wcześniej i odstawić do lodówki minimum na godzinę, aby zgromadzone w środku smaki stworzyły idealną kombinację smakową.