PrzepisWielkanocGenialny przepis na Wielkanoc. Gdy podasz na obiad mielone w kapuście, goście będą wniebowzięci

Genialny przepis na Wielkanoc. Gdy podasz na obiad mielone w kapuście, goście będą wniebowzięci

Mięso mielone w kapuście na Wielkanoc
Mięso mielone w kapuście na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | artur sobczyk

17.02.2024 14:04, aktual.: 18.02.2024 23:40

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią Święta Wielkanocne. Planujesz już menu? Jeśli w tym roku chcesz zachwycić swoich gości, wypróbuj ten prosty przepis na Wielkanoc.

Żurek, biała kiełbasa, jarzynowa, sernik, mazurek — to tylko kilka tradycyjnych potraw, które co roku lądują na wielkanocnym stole. A gdyby tak w tym roku przełamać pewien schemat i przygotować coś innego? Ten prosty przepis na Wielkanoc podbije niejedno serce. To wariacja na temat tradycyjnych gołąbków, która zachwyci smakiem, ale i wyglądem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny przepis na Wielkanoc. To wariacja na temat gołąbków

Wielkanoc poprzedzona jest długim, czterdziestodniowym postem. Religia wymaga od nas wstrzemięźliwości w jedzeniu i piciu. Część z nas rezygnuje z mięsa na rzecz lekkich, postnych potraw. Kiedy w końcu zasiadamy do stołu, nie możemy oderwać się od jedzenia, a jest go naprawdę dużo. Przygotowujemy pasztety, pieczenie, kotlety i jajka na kilka różnych sposobów.

Chcesz zaskoczyć bliskich? Przygotuj mielone w kapuście włoskiej, a domownicy długo nie będą mogli wyjść z wrażenia. To pyszne, lekkie i niskokaloryczne danie, które przypomina gołąbki, jednak przygotujesz je w zaledwie pół godziny. Możesz podać je z sosem pomidorowym, chrzanowym, pieczeniowym, ale równie dobrze smakują sauté. Wyjaśniam, jak je przygotować.

Mielone pieczone w kapuście — przepis na Wielkanoc

Składniki:

  • nieduża główka włoskiej kapusty,
  • 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe),
  • 1 duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • opakowanie sera feta,
  • 1 jajko,
  • mleko,
  • mała bułka "kajzerka",
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij formę do pieczenia z kominkiem i wysmaruj ją tłuszczem. Kapustę sparz, ściągnij z niej liście i wytnij z nich nerwy. Tak przygotowaną kapustą wyłóż formę do pieczenia.
  2. Bułkę namocz w mleku i odstaw ją na 15 minut. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na patelni, aż stanie się rumiana.
  3. Mięso wymieszaj z podsmażoną cebulką, odciśniętą bułką, czosnkiem, pokruszonym serem feta, solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Masę przełóż do formy z kapustą i przykryj je dokładnie liśćmi kapusty.
  5. Foremkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra — dół. Piecz je przez godzinę.
  6. Podawaj ostudzone, z dodatkiem ulubionego sosu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także