Genialny przepis na Wielkanoc. Gdy podasz na obiad mielone w kapuście, goście będą wniebowzięci

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią Święta Wielkanocne. Planujesz już menu? Jeśli w tym roku chcesz zachwycić swoich gości, wypróbuj ten prosty przepis na Wielkanoc.

Mięso mielone w kapuście na WielkanocMięso mielone w kapuście na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | artur sobczyk

Żurek, biała kiełbasa, jarzynowa, sernik, mazurek — to tylko kilka tradycyjnych potraw, które co roku lądują na wielkanocnym stole. A gdyby tak w tym roku przełamać pewien schemat i przygotować coś innego? Ten prosty przepis na Wielkanoc podbije niejedno serce. To wariacja na temat tradycyjnych gołąbków, która zachwyci smakiem, ale i wyglądem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Genialny przepis na Wielkanoc. To wariacja na temat gołąbków

Wielkanoc poprzedzona jest długim, czterdziestodniowym postem. Religia wymaga od nas wstrzemięźliwości w jedzeniu i piciu. Część z nas rezygnuje z mięsa na rzecz lekkich, postnych potraw. Kiedy w końcu zasiadamy do stołu, nie możemy oderwać się od jedzenia, a jest go naprawdę dużo. Przygotowujemy pasztety, pieczenie, kotlety i jajka na kilka różnych sposobów.

Chcesz zaskoczyć bliskich? Przygotuj mielone w kapuście włoskiej, a domownicy długo nie będą mogli wyjść z wrażenia. To pyszne, lekkie i niskokaloryczne danie, które przypomina gołąbki, jednak przygotujesz je w zaledwie pół godziny. Możesz podać je z sosem pomidorowym, chrzanowym, pieczeniowym, ale równie dobrze smakują sauté. Wyjaśniam, jak je przygotować.

Mielone pieczone w kapuście — przepis na Wielkanoc

Składniki:

  • nieduża główka włoskiej kapusty,
  • 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe),
  • 1 duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • opakowanie sera feta,
  • 1 jajko,
  • mleko,
  • mała bułka "kajzerka",
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij formę do pieczenia z kominkiem i wysmaruj ją tłuszczem. Kapustę sparz, ściągnij z niej liście i wytnij z nich nerwy. Tak przygotowaną kapustą wyłóż formę do pieczenia.
  2. Bułkę namocz w mleku i odstaw ją na 15 minut. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na patelni, aż stanie się rumiana.
  3. Mięso wymieszaj z podsmażoną cebulką, odciśniętą bułką, czosnkiem, pokruszonym serem feta, solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Masę przełóż do formy z kapustą i przykryj je dokładnie liśćmi kapusty.
  5. Foremkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra — dół. Piecz je przez godzinę.
  6. Podawaj ostudzone, z dodatkiem ulubionego sosu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat