Jednogarnkowy hit. Zrobisz z resztek wędlin, które zostały po świętach

Święta Bożego Narodzenia to czas obfitości jedzenia. Często po świętach w lodówce zostają resztki wędlin. Zamiast wyrzucać je, warto wykorzystać je do przygotowania pysznych, jednogarnkowych potraw.

Jednogarnkowy hit. Zrobisz z resztek wędlin, które zostały po świętachJednogarnkowy hit. Zrobisz z resztek wędlin, które zostały po świętach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Po wigilii i dwóch dniach Bożego Narodzenia wiele polskich domów staje przed wyzwaniem zagospodarowania świątecznych resztek. Nadmiar jedzenia nie musi być problemem. Dziś odkryjemy jednogarnkowy hit, który przemieni resztki wędlin i mięsa w prawdziwe kulinarne cudo. Przygotuj się na festiwal smaków, który nada nowe życie pozostałym po świętach przysmakom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj dla ukochanej osoby śniadanie w uroczym wydaniu. Na pewno będzie zachwycona!

Forszmak - zapomniane danie z resztek wędlin

Forszmak to tradycyjne polskie danie, które przygotowywano z resztek mięsnych i kiełbas. Jest to bardzo sycąca potrawa, która doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 300 g resztek mięsnych i kiełbas
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka,
  • 1 duży kiszone ogórek,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 400 ml bulionu
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i wędliny pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  2. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Dodaj paprykę i smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Dodaj bulion i przyprawy.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  6. Dodaj pokrojony ogórek kiszony i koncentrat pomidorowy.
  7. Gotuj jeszcze przez około 10 minut.
  8. Podawaj posypany natką pietruszki.

Forszmak możesz podać z pieczywem lub ziemniakami.

Ta jednogarnkowa uczta nie tylko zaskoczy wasze podniebienia, ale także pozwoli świętować z pomysłem, minimalizując jednocześnie ilość marnujących się resztek. Odkryj nowe oblicze tradycyjnych potraw i stwórz jednogarnkowy hit z resztek wędlin, które pozostały po świętach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej