Pieczonka z kiełbasą i warzywami. Rozgrzewające, pyszne i tanie danie z piekarnika

Pyszna pieczonka z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami to pomysł na jednogarnkowy obiad z piekarnika dla całej rodziny. Rozgrzewające danie przygotujesz w kilka chwil.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Obiad z piekarnika

Błyskawiczne, rozgrzewające i sycące- po takie obiady sięgamy najchętniej jesienią i zimą, gdy temperatura na zewnątrz spada. Świetnie sprawdzają się wtedy pieczonki. To nic innego jak połączenie warzyw i mięsa, zapiekane najczęściej w żeliwnym kociołku nad paleniskiem. Potrawa ta tradycyjnie pochodzi z okolic Śląska. Najlepiej smakuje z paleniska nad ogniskiem, jednak w wersji domowej możesz z łatwością przygotować danie w piekarniku. Jest dość tłuste, sycące i przepyszne- idealne, żeby dodać sobie energii.

Ten obiad praktycznie robi się sam!

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Pieczonka z piekarnika

Składniki:

           
  • 1 młoda kapusta
  • 400 g boczku wędzonego w plastrach
  • 350 g kiełbasy śląskiej
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Kapustę podziel na liście i wyłóż nimi naczynie żaroodporne. Dzięki temu pieczone mięso i warzywa nie będą przywierać, a liście stworzą "naczynie" do duszenia. Następnie wyłóż dno i brzegi plastrami boczku.

Obrazek
Pieczonka z piekarnika- Pyszności

Ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do naczynia z boczkiem. Przypraw całość solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Dorzuć pokrojoną marchewkę oraz część posiekanej kapusty. Ponownie przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Pieczonka z piekarnika- Pyszności
Pieczonka z piekarnika- Pyszności

Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę oraz cebulę w piórkach. Posyp całość ponownie majerankiem i przykryj liśćmi młodej kapusty. Zawiń wystające brzegi, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na dwie godziny.

Obrazek
Pieczonka z piekarnika- Pyszności

Po tym czasie zdejmij liście kapusty z wierzchu pieczonki. Porcje nabieraj przy pomocy łyżki. Ta potrawa idealnie rozgrzewa od środka, regeneruje i przy okazji smakuje po prostu obłędnie.

Możesz bez problemu ją odgrzewać- będzie jeszcze smaczniejsza. Jednogarnkowy obiad jest już gotowy.

Smacznego!

Pieczonka z piekarnika- Pyszności
Pieczonka z piekarnika- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza