Pieczonka z kiełbasą i warzywami. Rozgrzewające, pyszne i tanie danie z piekarnika
24.09.2022 09:06, aktual.: 16.10.2023 08:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pyszna pieczonka z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami to pomysł na jednogarnkowy obiad z piekarnika dla całej rodziny. Rozgrzewające danie przygotujesz w kilka chwil.
Obiad z piekarnika
Błyskawiczne, rozgrzewające i sycące- po takie obiady sięgamy najchętniej jesienią i zimą, gdy temperatura na zewnątrz spada. Świetnie sprawdzają się wtedy pieczonki. To nic innego jak połączenie warzyw i mięsa, zapiekane najczęściej w żeliwnym kociołku nad paleniskiem. Potrawa ta tradycyjnie pochodzi z okolic Śląska. Najlepiej smakuje z paleniska nad ogniskiem, jednak w wersji domowej możesz z łatwością przygotować danie w piekarniku. Jest dość tłuste, sycące i przepyszne- idealne, żeby dodać sobie energii.
Ten obiad praktycznie robi się sam!
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz również: gołąbki bez zawijania z patelni
Pieczonka z piekarnika
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 400 g boczku wędzonego w plastrach
- 350 g kiełbasy śląskiej
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Kapustę podziel na liście i wyłóż nimi naczynie żaroodporne. Dzięki temu pieczone mięso i warzywa nie będą przywierać, a liście stworzą "naczynie" do duszenia. Następnie wyłóż dno i brzegi plastrami boczku.
Ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do naczynia z boczkiem. Przypraw całość solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Dorzuć pokrojoną marchewkę oraz część posiekanej kapusty. Ponownie przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę oraz cebulę w piórkach. Posyp całość ponownie majerankiem i przykryj liśćmi młodej kapusty. Zawiń wystające brzegi, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na dwie godziny.
Po tym czasie zdejmij liście kapusty z wierzchu pieczonki. Porcje nabieraj przy pomocy łyżki. Ta potrawa idealnie rozgrzewa od środka, regeneruje i przy okazji smakuje po prostu obłędnie.
Możesz bez problemu ją odgrzewać- będzie jeszcze smaczniejsza. Jednogarnkowy obiad jest już gotowy.
Smacznego!