Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione potrawy świąteczne. Jedno zadziwia najbardziej

Zupa grzybowa czy barszcz czerwony? Pierogi ruskie czy z kapustą i grzybami? Bigos czy kapusta z grochem? Polacy odpowiedzieli na te i inne pytania, dając jasną deklarację co do swoich kulinarnych upodobań świątecznych. A czy ty zgodziłbyś się z ich wyborem?

Sonda uliczna na temat ulubionych dań PolakówSonda uliczna na temat ulubionych dań Polaków
Źródło zdjęć: © Wirtualna Polska | Wirtualna Polska

Mówi się, że co kraj, to obyczaj. Podczas świąt Bożego Narodzenia taki schemat widać bardzo wyraźnie. I tak jak Francuzi serwują wtedy nadziewanego kasztanami indyka, Hiszpanie — zupę czosnkową, a Anglicy — ich słynny pudding, tak i Polacy mogą się pochwalić szeregiem znamienitych świątecznych potraw. A jednak nawet w obrębie naszych granic preferencje kulinarne potrafią się znacząco od siebie różnić.

W niektórych rejonach Polski pierwsze skrzypce odgrywa podczas Wigilii barszcz czerwony. W innych — zupa grzybowa. Część z nas woli zajadać się pierogami z kapustą i grzybami, a pozostali — ruskimi. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść przy świątecznym stole obfitej porcji bigosu, a niektórzy zamiast niego stawiają na tradycyjną i trochę skromniejszą kapustę z grochem. I chociaż tego rodzaju różnice często wynikają z geografii, ostatecznie wszystko zależy od naszego podniebienia.

Postanowiliśmy zapytać Polaków o ich kulinarne, świąteczne preferencje. Posłuchaj pytań i nie wahaj się wyrazić również swojej opinii. A może któraś z odpowiedzi do czegoś cię zainspiruje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania wigilijne. Odpowiedzi mogą zadziwiać

Quiz wigilijny. Polacy w ogniu pytań

Reporter Wirtualnej Polski ruszył "w miasto", by zapytać zabieganych przechodniów o ulubione potrawy wigilijne. Pierwszym wyzwaniem, jakie przed nimi postawił, był wybór pomiędzy barszczem czerwonym a zupą grzybową. Przypomnijmy, że ten pierwszy to według konwenansów domena Mazowszan, a grzybową najczęściej serwuje się w Małopolsce. Odpowiedzi przechodniów na to pytanie podzieliły się niemal po równo, a większość z nich uzasadniała swój wybór właśnie tradycją rodzinną.

Drugie pytanie reportera Wirtualnej Polski dotyczyło pierogów. Tu zdecydowanie więcej odpowiedzi wskazało na pierogi z kapustą i grzybami, a nie na ruskie. Taki wybór uzasadniany był złym skojarzeniem pierogów ruskich, tradycją, a także faktem, że część z nas nie spożywa podczas Wigilii produktów zwierzęcych, a pierogi ruskie powstają z użyciem twarogu.

Potrawy wigilijne zmieniają się w zależności od tradycji, regionu i upodobań
Potrawy wigilijne zmieniają się w zależności od tradycji, regionu i upodobań © Canva | oksanashufrych

Kapusta i ryby na świątecznym stole

Następnie przechodnie zostali poproszeni o wybór pomiędzy bigosem a kapustą z grochem. Tu odpowiedzi ponownie nie były jednoznaczne. Niektórzy w ogóle nie przyrządzają tych potraw na święta, inni stawiają na tradycyjną przede wszystkim na południu Polski kapustę z grochem. Oczywiście byli i tacy, którzy preferują bigos. Dla nich czapki z głów, ponieważ jest to prawdopodobnie najbardziej pracochłonna potrawa wigilijna!

Również ryby podzieliły Polaków. Część przechodniów stanęła murem za śledziem na słodko, a pozostała — na słono. Niektórzy tylko stwierdzili, że w ogóle nie przepadają za tą rybą. Jak wynika z przeprowadzonej sondy, karpia wolimy smażonego, a nie w galarecie, chociaż znaleźli się i tacy, którzy z tej klasycznej ryby przyrządzają... zupę!

Krokiety, kutia i słodkości

W niektórych regionach Polski (na przykład na Śląsku) na Wigilię serwuje się postne gołąbki. W innych — krokiety. Zapytani o to Polacy zdecydowanie postawili na te drugie, podobnie jak częściej wskazywali kluski z makiem, niż kutię. Tymczasem starcie makowca i sernika zdecydowanie wygrał ten pierwszy, chociaż część ankietowanych przyznała, że podczas świąt w ogóle powstrzymuje się od jedzenia słodkości.

Kolejne pytanie dotyczyły moczki i kaszy z suszonymi owocami. To pytanie wywołało niemałą konsternację wśród pytanych, którzy przyznali, że nie słyszeli nigdy o tych potrawach. Przypominamy więc: moczka to śląski wigilijny deser z piernika i bakalii, a suszone owoce (z których przygotowuje się zupę lub miesza z kaszą) to domena północnej Polski.

Coś do popicia i nie tylko

Ostatnie pytania dotyczyły "płynów" i kilku mniej znanych potraw. Tylko jedna z pytanych osób wybrała herbatę ponad kompot z suszu, a zupy śledziowa i jarzynowa nie wzbudziły w uczestnikach ankiety specjalnego entuzjazmu. Spośród kulebiaka i pasztecików częściej stawiamy natomiast na te drugie, a pojedynek chleba i chałki bez najmniejszego problemu wygrał chleb.

A jak ty byś odpowiadał na te pytania? Koniecznie daj nam znać. Jesteśmy bardzo ciekawi!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇