Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione potrawy świąteczne. Jedno zadziwia najbardziej

Zupa grzybowa czy barszcz czerwony? Pierogi ruskie czy z kapustą i grzybami? Bigos czy kapusta z grochem? Polacy odpowiedzieli na te i inne pytania, dając jasną deklarację co do swoich kulinarnych upodobań świątecznych. A czy ty zgodziłbyś się z ich wyborem?

Sonda uliczna na temat ulubionych dań PolakówSonda uliczna na temat ulubionych dań Polaków
Źródło zdjęć: © Wirtualna Polska | Wirtualna Polska

Mówi się, że co kraj, to obyczaj. Podczas świąt Bożego Narodzenia taki schemat widać bardzo wyraźnie. I tak jak Francuzi serwują wtedy nadziewanego kasztanami indyka, Hiszpanie — zupę czosnkową, a Anglicy — ich słynny pudding, tak i Polacy mogą się pochwalić szeregiem znamienitych świątecznych potraw. A jednak nawet w obrębie naszych granic preferencje kulinarne potrafią się znacząco od siebie różnić.

W niektórych rejonach Polski pierwsze skrzypce odgrywa podczas Wigilii barszcz czerwony. W innych — zupa grzybowa. Część z nas woli zajadać się pierogami z kapustą i grzybami, a pozostali — ruskimi. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść przy świątecznym stole obfitej porcji bigosu, a niektórzy zamiast niego stawiają na tradycyjną i trochę skromniejszą kapustę z grochem. I chociaż tego rodzaju różnice często wynikają z geografii, ostatecznie wszystko zależy od naszego podniebienia.

Postanowiliśmy zapytać Polaków o ich kulinarne, świąteczne preferencje. Posłuchaj pytań i nie wahaj się wyrazić również swojej opinii. A może któraś z odpowiedzi do czegoś cię zainspiruje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania wigilijne. Odpowiedzi mogą zadziwiać

Quiz wigilijny. Polacy w ogniu pytań

Reporter Wirtualnej Polski ruszył "w miasto", by zapytać zabieganych przechodniów o ulubione potrawy wigilijne. Pierwszym wyzwaniem, jakie przed nimi postawił, był wybór pomiędzy barszczem czerwonym a zupą grzybową. Przypomnijmy, że ten pierwszy to według konwenansów domena Mazowszan, a grzybową najczęściej serwuje się w Małopolsce. Odpowiedzi przechodniów na to pytanie podzieliły się niemal po równo, a większość z nich uzasadniała swój wybór właśnie tradycją rodzinną.

Drugie pytanie reportera Wirtualnej Polski dotyczyło pierogów. Tu zdecydowanie więcej odpowiedzi wskazało na pierogi z kapustą i grzybami, a nie na ruskie. Taki wybór uzasadniany był złym skojarzeniem pierogów ruskich, tradycją, a także faktem, że część z nas nie spożywa podczas Wigilii produktów zwierzęcych, a pierogi ruskie powstają z użyciem twarogu.

Potrawy wigilijne zmieniają się w zależności od tradycji, regionu i upodobań
Potrawy wigilijne zmieniają się w zależności od tradycji, regionu i upodobań © Canva | oksanashufrych

Kapusta i ryby na świątecznym stole

Następnie przechodnie zostali poproszeni o wybór pomiędzy bigosem a kapustą z grochem. Tu odpowiedzi ponownie nie były jednoznaczne. Niektórzy w ogóle nie przyrządzają tych potraw na święta, inni stawiają na tradycyjną przede wszystkim na południu Polski kapustę z grochem. Oczywiście byli i tacy, którzy preferują bigos. Dla nich czapki z głów, ponieważ jest to prawdopodobnie najbardziej pracochłonna potrawa wigilijna!

Również ryby podzieliły Polaków. Część przechodniów stanęła murem za śledziem na słodko, a pozostała — na słono. Niektórzy tylko stwierdzili, że w ogóle nie przepadają za tą rybą. Jak wynika z przeprowadzonej sondy, karpia wolimy smażonego, a nie w galarecie, chociaż znaleźli się i tacy, którzy z tej klasycznej ryby przyrządzają... zupę!

Krokiety, kutia i słodkości

W niektórych regionach Polski (na przykład na Śląsku) na Wigilię serwuje się postne gołąbki. W innych — krokiety. Zapytani o to Polacy zdecydowanie postawili na te drugie, podobnie jak częściej wskazywali kluski z makiem, niż kutię. Tymczasem starcie makowca i sernika zdecydowanie wygrał ten pierwszy, chociaż część ankietowanych przyznała, że podczas świąt w ogóle powstrzymuje się od jedzenia słodkości.

Kolejne pytanie dotyczyły moczki i kaszy z suszonymi owocami. To pytanie wywołało niemałą konsternację wśród pytanych, którzy przyznali, że nie słyszeli nigdy o tych potrawach. Przypominamy więc: moczka to śląski wigilijny deser z piernika i bakalii, a suszone owoce (z których przygotowuje się zupę lub miesza z kaszą) to domena północnej Polski.

Coś do popicia i nie tylko

Ostatnie pytania dotyczyły "płynów" i kilku mniej znanych potraw. Tylko jedna z pytanych osób wybrała herbatę ponad kompot z suszu, a zupy śledziowa i jarzynowa nie wzbudziły w uczestnikach ankiety specjalnego entuzjazmu. Spośród kulebiaka i pasztecików częściej stawiamy natomiast na te drugie, a pojedynek chleba i chałki bez najmniejszego problemu wygrał chleb.

A jak ty byś odpowiadał na te pytania? Koniecznie daj nam znać. Jesteśmy bardzo ciekawi!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości