Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione potrawy świąteczne. Jedno zadziwia najbardziej

Zupa grzybowa czy barszcz czerwony? Pierogi ruskie czy z kapustą i grzybami? Bigos czy kapusta z grochem? Polacy odpowiedzieli na te i inne pytania, dając jasną deklarację co do swoich kulinarnych upodobań świątecznych. A czy ty zgodziłbyś się z ich wyborem?

Sonda uliczna na temat ulubionych dań PolakówSonda uliczna na temat ulubionych dań Polaków
Źródło zdjęć: © Wirtualna Polska | Wirtualna Polska

Mówi się, że co kraj, to obyczaj. Podczas świąt Bożego Narodzenia taki schemat widać bardzo wyraźnie. I tak jak Francuzi serwują wtedy nadziewanego kasztanami indyka, Hiszpanie — zupę czosnkową, a Anglicy — ich słynny pudding, tak i Polacy mogą się pochwalić szeregiem znamienitych świątecznych potraw. A jednak nawet w obrębie naszych granic preferencje kulinarne potrafią się znacząco od siebie różnić.

W niektórych rejonach Polski pierwsze skrzypce odgrywa podczas Wigilii barszcz czerwony. W innych — zupa grzybowa. Część z nas woli zajadać się pierogami z kapustą i grzybami, a pozostali — ruskimi. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść przy świątecznym stole obfitej porcji bigosu, a niektórzy zamiast niego stawiają na tradycyjną i trochę skromniejszą kapustę z grochem. I chociaż tego rodzaju różnice często wynikają z geografii, ostatecznie wszystko zależy od naszego podniebienia.

Postanowiliśmy zapytać Polaków o ich kulinarne, świąteczne preferencje. Posłuchaj pytań i nie wahaj się wyrazić również swojej opinii. A może któraś z odpowiedzi do czegoś cię zainspiruje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania wigilijne. Odpowiedzi mogą zadziwiać

Quiz wigilijny. Polacy w ogniu pytań

Reporter Wirtualnej Polski ruszył "w miasto", by zapytać zabieganych przechodniów o ulubione potrawy wigilijne. Pierwszym wyzwaniem, jakie przed nimi postawił, był wybór pomiędzy barszczem czerwonym a zupą grzybową. Przypomnijmy, że ten pierwszy to według konwenansów domena Mazowszan, a grzybową najczęściej serwuje się w Małopolsce. Odpowiedzi przechodniów na to pytanie podzieliły się niemal po równo, a większość z nich uzasadniała swój wybór właśnie tradycją rodzinną.

Drugie pytanie reportera Wirtualnej Polski dotyczyło pierogów. Tu zdecydowanie więcej odpowiedzi wskazało na pierogi z kapustą i grzybami, a nie na ruskie. Taki wybór uzasadniany był złym skojarzeniem pierogów ruskich, tradycją, a także faktem, że część z nas nie spożywa podczas Wigilii produktów zwierzęcych, a pierogi ruskie powstają z użyciem twarogu.

Potrawy wigilijne zmieniają się w zależności od tradycji, regionu i upodobań
Potrawy wigilijne zmieniają się w zależności od tradycji, regionu i upodobań © Canva | oksanashufrych

Kapusta i ryby na świątecznym stole

Następnie przechodnie zostali poproszeni o wybór pomiędzy bigosem a kapustą z grochem. Tu odpowiedzi ponownie nie były jednoznaczne. Niektórzy w ogóle nie przyrządzają tych potraw na święta, inni stawiają na tradycyjną przede wszystkim na południu Polski kapustę z grochem. Oczywiście byli i tacy, którzy preferują bigos. Dla nich czapki z głów, ponieważ jest to prawdopodobnie najbardziej pracochłonna potrawa wigilijna!

Również ryby podzieliły Polaków. Część przechodniów stanęła murem za śledziem na słodko, a pozostała — na słono. Niektórzy tylko stwierdzili, że w ogóle nie przepadają za tą rybą. Jak wynika z przeprowadzonej sondy, karpia wolimy smażonego, a nie w galarecie, chociaż znaleźli się i tacy, którzy z tej klasycznej ryby przyrządzają... zupę!

Krokiety, kutia i słodkości

W niektórych regionach Polski (na przykład na Śląsku) na Wigilię serwuje się postne gołąbki. W innych — krokiety. Zapytani o to Polacy zdecydowanie postawili na te drugie, podobnie jak częściej wskazywali kluski z makiem, niż kutię. Tymczasem starcie makowca i sernika zdecydowanie wygrał ten pierwszy, chociaż część ankietowanych przyznała, że podczas świąt w ogóle powstrzymuje się od jedzenia słodkości.

Kolejne pytanie dotyczyły moczki i kaszy z suszonymi owocami. To pytanie wywołało niemałą konsternację wśród pytanych, którzy przyznali, że nie słyszeli nigdy o tych potrawach. Przypominamy więc: moczka to śląski wigilijny deser z piernika i bakalii, a suszone owoce (z których przygotowuje się zupę lub miesza z kaszą) to domena północnej Polski.

Coś do popicia i nie tylko

Ostatnie pytania dotyczyły "płynów" i kilku mniej znanych potraw. Tylko jedna z pytanych osób wybrała herbatę ponad kompot z suszu, a zupy śledziowa i jarzynowa nie wzbudziły w uczestnikach ankiety specjalnego entuzjazmu. Spośród kulebiaka i pasztecików częściej stawiamy natomiast na te drugie, a pojedynek chleba i chałki bez najmniejszego problemu wygrał chleb.

A jak ty byś odpowiadał na te pytania? Koniecznie daj nam znać. Jesteśmy bardzo ciekawi!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀