WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Bigos gotuję miesiąc przed świętami. Nie muszę mrozić, by się nie zepsuł

Bigos to danie, które jest nieodłącznym elementem polskiej tradycji kulinarnych świąt. Każda rodzina ma swój unikalny przepis na bigos, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Właśnie do smaku bigosu przygotowanego przez naszych bliskich, takich jak mama, babcia czy dziadek, najchętniej wracamy. Bez względu na to, jak przygotowujecie swoją wersję bigosu, możecie już teraz ugotować duży gar tej potrawy, aby mieć więcej czasu na inne przygotowania przed świętami.

BigosBigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Bigos jest potrawą, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również syci. Ogromną popularnością cieszy się staropolski bigos, który długo się gotuje z różnymi rodzajami mięsa i dużą ilością domowej kiszonej kapusty. Jest to również danie, które po kilkukrotnym odgrzewaniu smakują jeszcze lepiej niż świeżo przygotowane. W okresie jesienno-zimowym chętnie przygotowujemy taki bigos i podajemy go gościom na imprezie lub podczas rodzinnego obiadu. Zgodnie z tradycją, w święta ta potrawa musi znaleźć się na stole. Przygotowanie klasycznego bigosu zajmuje kilka godzin, ale na szczęście możemy go przygotować wcześniej i w ten sposób odciążyć się w przedświątecznym okresie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe ciasteczka zachwycają nie tylko smakiem, ale i uroczym wyglądem

Bigos świąteczny różni się w zależności od regionu

Bigos można przygotować w całości z kiszonej kapusty, kapusty białej lub mieszanki tych dwóch. Świetnymi dodatkami są suszone grzyby oraz różne rodzaje mięs. W przypadku, gdy gościcie wegetarian, przygotujcie dla nich bezmięsny bigos z cukinii lub kabaczka. Istnieje też bigos z powidłami śliwkowymi lub na golonce.

Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na bigos - podobnie jest z rosołem. Ja na przykład przygotowuję go już w listopadzie, by nie męczyć się przed samymi świętami. Dzięki pewnej metodzie danie przetrwa do końca grudnia, a nawet do Nowego Roku. Wystarczy tylko, że go zawekuję.

Bigos
Bigos © Adobe Stock

Jak wekować bigos?

Pasteryzacja to świetny sposób na przedłużenie trwałości dania. Wekowanie możemy zrobić na mokro lub na sucho. Istnieją trzy sposoby na to.


Wekowanie piekarniku

Przełóżcie danie do czystych, wyparzonych słoików, zakręćcie je i włóżcie do zimnego piekarnika. Następnie rozgrzejcie urządzenie do 130 st. C. Kiedy będzie odpowiednio ciepły, pasteryzujcie słoiki z potrawą przez 30 minut. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, słoiki zaś wyjmijcie, dopiero kiedy piekarnik ostygnie.

Wekowanie garnku

Na dnie garnka połóżcie ścierkę. Następnie poukładajcie słoiki. Zalejcie je wodą do 3/4 wysokości. Bigos pasteryzujcie w garnku przez 30 minut. Czas wekowania na mokro zacznijcie liczyć od momentu, w którym woda zacznie się gotować.

Wekowanie zmywarce

Włóżcie do piekarnika słoiki z bigosem, ustawcie program na temperaturę 70-75 st. C i poczekajcie do końca jego cyklu. Bigos po pasteryzacji trzeba przechowywać w chłodnym miejscu przez miesiąc lub dwa. Warto wykonać też proces tyndalizacji, czyli potrójnej pasteryzacji. Dzięki temu będzie można zjeść danie nawet pół roku później.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser