Młode gospodynie nie znają tego przepisu. Babcia robiła pyszne kluseczki w 2 minuty

Lane kluski to świetny zamiennik kupnego makaronu. Rosół z nimi smakuje obłędnie i nie da się o nim zapomnieć. Moja babcia od zawsze była mistrzynią tego dodatku do zupy. Robiła go w dosłownie dwie minuty, a z rosołkiem smakował lepiej niż najbardziej wykwintne dania z restauracji.

Lane kluskiLane kluski
Źródło zdjęć: © Wikipedia
Paulina Hermann

Kluski lane to bardzo ważna klasyka polskiej kuchni. Zazwyczaj miesza się wszystkie składniki w misce, a masę wylewa łyżą na gotującą się wodę. Moja babcia miała zupełnie inny patent. Przelewała masę do woreczka i obcinała końcówkę, dzięki czemu kluseczki były gotowe jeszcze szybciej. Jeśli chciała mieć mniejsze kawałki, robiła małą dziurkę, a jak większe - obcinała większą część woreczka. Sama wykorzystuję ten ciekawy i pomocny patent, gdy chcę jak najszybciej nakryć do stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oto najszybszy i najprostszy przepis na szarlotkę. Do tego super się prezentuje

Przepis na szybkie lane kluski

Pierwsze, co musisz zrobić (jak w każdym innym przepisie), to przygotować wszystkie potrzebne składniki. Nie jest ich wiele, bo wystarczą ci tylko trzy produkty:

  • 2 jajka,
  • sól,
  • 8 płaskich łyżek mąki.

Sposób wykonania:

  1. Wbij jajka do miski lub pojemnika. Dodaj do nich mąkę oraz sól. Zmiksuj wszystko za pomocą blendera lub miksera. Odstaw masę na piętnaście minut.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  3. Masę na lane kluski przelej do specjalnego woreczka w kształcie rożka (tego, którego zazwyczaj używa się do lukrowania ciast i nakładania na nie kremów). Odetnij w nim kawałek rożka. Jeżeli chcesz, by kluski były grubsze, zrób odrobinę większą dziurkę w woreczku.
  4. Stopniowo wylewaj wszystko na wrzątek. Makaron gotuj przez około dwie minuty. Warto ze 2-3 razy zamieszać.
  5. Gotowe lane kluski wyciągnij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Możesz też bezpośrednio wylać wszystko na durszlak i dopiero potem przelać zimną wodą.

Dobrym pomysłem jest zrobienie lanych klusek w rosole. Nie musisz bawić się z gotowaniem w wodzie i przecedzeniem, możesz od razu wylać masę na gotujący się rosół i po chwili podać gotowe danie.

Lane kluski
Lane kluski © YouTube | Środa Gotuje

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości