PrzepisPrzekąskiMłode gospodynie nie znają tego przepisu. Babcia robiła pyszne kluseczki w 2 minuty

Młode gospodynie nie znają tego przepisu. Babcia robiła pyszne kluseczki w 2 minuty

Lane kluski
Lane kluski
Źródło zdjęć: © Wikipedia
18.11.2023 14:01, aktualizacja: 17.01.2024 13:57

Lane kluski to świetny zamiennik kupnego makaronu. Rosół z nimi smakuje obłędnie i nie da się o nim zapomnieć. Moja babcia od zawsze była mistrzynią tego dodatku do zupy. Robiła go w dosłownie dwie minuty, a z rosołkiem smakował lepiej niż najbardziej wykwintne dania z restauracji.

Kluski lane to bardzo ważna klasyka polskiej kuchni. Zazwyczaj miesza się wszystkie składniki w misce, a masę wylewa łyżą na gotującą się wodę. Moja babcia miała zupełnie inny patent. Przelewała masę do woreczka i obcinała końcówkę, dzięki czemu kluseczki były gotowe jeszcze szybciej. Jeśli chciała mieć mniejsze kawałki, robiła małą dziurkę, a jak większe - obcinała większą część woreczka. Sama wykorzystuję ten ciekawy i pomocny patent, gdy chcę jak najszybciej nakryć do stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na szybkie lane kluski

Pierwsze, co musisz zrobić (jak w każdym innym przepisie), to przygotować wszystkie potrzebne składniki. Nie jest ich wiele, bo wystarczą ci tylko trzy produkty:

  • 2 jajka,
  • sól,
  • 8 płaskich łyżek mąki.

Sposób wykonania:

  1. Wbij jajka do miski lub pojemnika. Dodaj do nich mąkę oraz sól. Zmiksuj wszystko za pomocą blendera lub miksera. Odstaw masę na piętnaście minut.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  3. Masę na lane kluski przelej do specjalnego woreczka w kształcie rożka (tego, którego zazwyczaj używa się do lukrowania ciast i nakładania na nie kremów). Odetnij w nim kawałek rożka. Jeżeli chcesz, by kluski były grubsze, zrób odrobinę większą dziurkę w woreczku.
  4. Stopniowo wylewaj wszystko na wrzątek. Makaron gotuj przez około dwie minuty. Warto ze 2-3 razy zamieszać.
  5. Gotowe lane kluski wyciągnij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Możesz też bezpośrednio wylać wszystko na durszlak i dopiero potem przelać zimną wodą.

Dobrym pomysłem jest zrobienie lanych klusek w rosole. Nie musisz bawić się z gotowaniem w wodzie i przecedzeniem, możesz od razu wylać masę na gotujący się rosół i po chwili podać gotowe danie.

Lane kluski
Lane kluski© YouTube | Środa Gotuje
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także