Młode gospodynie nie znają tego przepisu. Babcia robiła pyszne kluseczki w 2 minuty

Lane kluski to świetny zamiennik kupnego makaronu. Rosół z nimi smakuje obłędnie i nie da się o nim zapomnieć. Moja babcia od zawsze była mistrzynią tego dodatku do zupy. Robiła go w dosłownie dwie minuty, a z rosołkiem smakował lepiej niż najbardziej wykwintne dania z restauracji.

Lane kluskiLane kluski
Źródło zdjęć: © Wikipedia
Paulina Hermann

Kluski lane to bardzo ważna klasyka polskiej kuchni. Zazwyczaj miesza się wszystkie składniki w misce, a masę wylewa łyżą na gotującą się wodę. Moja babcia miała zupełnie inny patent. Przelewała masę do woreczka i obcinała końcówkę, dzięki czemu kluseczki były gotowe jeszcze szybciej. Jeśli chciała mieć mniejsze kawałki, robiła małą dziurkę, a jak większe - obcinała większą część woreczka. Sama wykorzystuję ten ciekawy i pomocny patent, gdy chcę jak najszybciej nakryć do stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oto najszybszy i najprostszy przepis na szarlotkę. Do tego super się prezentuje

Przepis na szybkie lane kluski

Pierwsze, co musisz zrobić (jak w każdym innym przepisie), to przygotować wszystkie potrzebne składniki. Nie jest ich wiele, bo wystarczą ci tylko trzy produkty:

  • 2 jajka,
  • sól,
  • 8 płaskich łyżek mąki.

Sposób wykonania:

  1. Wbij jajka do miski lub pojemnika. Dodaj do nich mąkę oraz sól. Zmiksuj wszystko za pomocą blendera lub miksera. Odstaw masę na piętnaście minut.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  3. Masę na lane kluski przelej do specjalnego woreczka w kształcie rożka (tego, którego zazwyczaj używa się do lukrowania ciast i nakładania na nie kremów). Odetnij w nim kawałek rożka. Jeżeli chcesz, by kluski były grubsze, zrób odrobinę większą dziurkę w woreczku.
  4. Stopniowo wylewaj wszystko na wrzątek. Makaron gotuj przez około dwie minuty. Warto ze 2-3 razy zamieszać.
  5. Gotowe lane kluski wyciągnij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Możesz też bezpośrednio wylać wszystko na durszlak i dopiero potem przelać zimną wodą.

Dobrym pomysłem jest zrobienie lanych klusek w rosole. Nie musisz bawić się z gotowaniem w wodzie i przecedzeniem, możesz od razu wylać masę na gotujący się rosół i po chwili podać gotowe danie.

Lane kluski
Lane kluski © YouTube | Środa Gotuje
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo