Szef kuchni serwuje kluski leniwe w jesiennym wydaniu. Mają piękny kolor i genialny smak

Te kluski leniwe są jak marzenie. Miękkie, ale też sprężyste i, rzecz jasna, pełne smaku. Otula je lekki mus, w którym zamknięto jesienne nuty pełne korzennej wyrazistości i delikatności dyni. To danie autorstwa szefa kuchni powali was na kolana.

Kluski leniwe z przepisu szefa kuchni  są prawdziwą rozkosząKluski leniwe z przepisu szefa kuchni są prawdziwą rozkoszą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepisem na delikatne kluski leniwe z twarogiem i musem z dyni podzielił się Paweł Suchanek, kucharz z ponad 20-letnim doświadczeniem i szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola. Leniwych w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od samego patrzenia na te małe dzieła sztuki cieknie nam ślinka. Z tobą będzie tak samo

Kluski leniwe z korzennym musem dyniowym. Poezja na talerzu

Szef kuchni udowadnia, że nawet tak proste i skromne danie jak kluski leniwe można podać w eleganckim stylu. W towarzystwie dyniowego musu, chipsa z szałwii i migdałowej posypki przeobrażają się w potrawę rodem z menu najlepszych restauracji.

Dyniowy mus wypełniony jest korzennymi przyprawami. Nie brakuje imbiru i cynamonu, do tego szef kuchni poleca dodać nieco galangalu - to kłącze (przyprawa) o imbirowo-pieprzowym smaku. Dla równowagi dodano też nieco świeżości w postaci trawy cytrynowej i liści kafiru, natomiast kremowej konsystencji całości nadaje mleczko kokosowe.

Przygotuj kluski leniwe według przepisu szefa kuchni
Przygotuj kluski leniwe według przepisu szefa kuchni © Pixabay

Kluski leniwe z twarogiem i musem z dyni. Przepis szefa kuchni Pawła Suchanka

Składniki:

MUS:

  • 1 dynia,
  • 1 marchew,
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej,
  • 2 liście kafiru,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • 50 g galangalu (przyprawy o imbirowo-pieprzowym smaku i zapachu),
  • 500 ml mleczka kokosowego,
  • łyżka miodu,
  • przyprawy: suszony imbir, cynamon i sól do smaku.

KLUSKI LENIWE:

  • 700 g ugotowanych i przetartych ziemniaków,
  • 700 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • cukier i sól do smaku.

DO PODANIA:

  • 2 łyżki bułki tartej,
  • masło,
  • łyżeczka cukru,
  • pokruszone migdały w karmelu,
  • listki szałwii,
  • twaróg.

Przygotowanie:

  1. Zimne i przetarte ziemniaki połącz z twarogiem, jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodaj sól i cukier do smaku. Zacznij wyrabiać ciasto.
  2. Z przygotowanego ciasta uformuj podłużne wałki, delikatnie spłaszcz je dłonią i pokrój pod skok w romby.
  3. Kluski wrzucaj do gorącej, osolonej wody i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
  4. Następnie przygotuj mus. Dynię, marchewkę i galangal pokrój na mniejsze kawałki, w kosteczkę.
  5. Warzywa włóż do garnka, dodaj trawę cytrynową, liście kafiru, imbir, miód i przyprawy (suszony imbir, cynamon i sól do smaku). Zalej całość mleczkiem kokosowym i gotuj, aż warzywa zmiękną.
  6. Następnie wyjmij z garnka trawę cytrynową oraz liście kafiru i zblenduj jego zawartość na gładką masę.
  7. Na patelni upraż bułkę tartą. Kiedy będzie równomiernie zrumieniona, dodaj masło i wymieszaj całość.
  8. Listki szałwii smaż na rozgrzanym oleju przez kilkanaście sekund.
  9. Na talerzu rozsmaruj mus z dyni i ułóż na nim kluski. Podawaj je z bułką tartą, twarogiem, pokruszonymi migdałami i chipsem z szałwii.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby