Szef kuchni serwuje kluski leniwe w jesiennym wydaniu. Mają piękny kolor i genialny smak

Te kluski leniwe są jak marzenie. Miękkie, ale też sprężyste i, rzecz jasna, pełne smaku. Otula je lekki mus, w którym zamknięto jesienne nuty pełne korzennej wyrazistości i delikatności dyni. To danie autorstwa szefa kuchni powali was na kolana.

Kluski leniwe z przepisu szefa kuchni  są prawdziwą rozkosząKluski leniwe z przepisu szefa kuchni są prawdziwą rozkoszą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepisem na delikatne kluski leniwe z twarogiem i musem z dyni podzielił się Paweł Suchanek, kucharz z ponad 20-letnim doświadczeniem i szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola. Leniwych w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od samego patrzenia na te małe dzieła sztuki cieknie nam ślinka. Z tobą będzie tak samo

Kluski leniwe z korzennym musem dyniowym. Poezja na talerzu

Szef kuchni udowadnia, że nawet tak proste i skromne danie jak kluski leniwe można podać w eleganckim stylu. W towarzystwie dyniowego musu, chipsa z szałwii i migdałowej posypki przeobrażają się w potrawę rodem z menu najlepszych restauracji.

Dyniowy mus wypełniony jest korzennymi przyprawami. Nie brakuje imbiru i cynamonu, do tego szef kuchni poleca dodać nieco galangalu - to kłącze (przyprawa) o imbirowo-pieprzowym smaku. Dla równowagi dodano też nieco świeżości w postaci trawy cytrynowej i liści kafiru, natomiast kremowej konsystencji całości nadaje mleczko kokosowe.

Przygotuj kluski leniwe według przepisu szefa kuchni
Przygotuj kluski leniwe według przepisu szefa kuchni © Pixabay

Kluski leniwe z twarogiem i musem z dyni. Przepis szefa kuchni Pawła Suchanka

Składniki:

MUS:

  • 1 dynia,
  • 1 marchew,
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej,
  • 2 liście kafiru,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • 50 g galangalu (przyprawy o imbirowo-pieprzowym smaku i zapachu),
  • 500 ml mleczka kokosowego,
  • łyżka miodu,
  • przyprawy: suszony imbir, cynamon i sól do smaku.

KLUSKI LENIWE:

  • 700 g ugotowanych i przetartych ziemniaków,
  • 700 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • cukier i sól do smaku.

DO PODANIA:

  • 2 łyżki bułki tartej,
  • masło,
  • łyżeczka cukru,
  • pokruszone migdały w karmelu,
  • listki szałwii,
  • twaróg.

Przygotowanie:

  1. Zimne i przetarte ziemniaki połącz z twarogiem, jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodaj sól i cukier do smaku. Zacznij wyrabiać ciasto.
  2. Z przygotowanego ciasta uformuj podłużne wałki, delikatnie spłaszcz je dłonią i pokrój pod skok w romby.
  3. Kluski wrzucaj do gorącej, osolonej wody i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
  4. Następnie przygotuj mus. Dynię, marchewkę i galangal pokrój na mniejsze kawałki, w kosteczkę.
  5. Warzywa włóż do garnka, dodaj trawę cytrynową, liście kafiru, imbir, miód i przyprawy (suszony imbir, cynamon i sól do smaku). Zalej całość mleczkiem kokosowym i gotuj, aż warzywa zmiękną.
  6. Następnie wyjmij z garnka trawę cytrynową oraz liście kafiru i zblenduj jego zawartość na gładką masę.
  7. Na patelni upraż bułkę tartą. Kiedy będzie równomiernie zrumieniona, dodaj masło i wymieszaj całość.
  8. Listki szałwii smaż na rozgrzanym oleju przez kilkanaście sekund.
  9. Na talerzu rozsmaruj mus z dyni i ułóż na nim kluski. Podawaj je z bułką tartą, twarogiem, pokruszonymi migdałami i chipsem z szałwii.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi