InspiracjeSzef kuchni serwuje kluski leniwe w jesiennym wydaniu. Mają piękny kolor i genialny smak

Szef kuchni serwuje kluski leniwe w jesiennym wydaniu. Mają piękny kolor i genialny smak

Kluski leniwe z przepisu szefa kuchni  są prawdziwą rozkoszą
Kluski leniwe z przepisu szefa kuchni są prawdziwą rozkoszą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.11.2023 12:02, aktualizacja: 01.11.2023 12:34

Te kluski leniwe są jak marzenie. Miękkie, ale też sprężyste i, rzecz jasna, pełne smaku. Otula je lekki mus, w którym zamknięto jesienne nuty pełne korzennej wyrazistości i delikatności dyni. To danie autorstwa szefa kuchni powali was na kolana.

Przepisem na delikatne kluski leniwe z twarogiem i musem z dyni podzielił się Paweł Suchanek, kucharz z ponad 20-letnim doświadczeniem i szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola. Leniwych w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski leniwe z korzennym musem dyniowym. Poezja na talerzu

Szef kuchni udowadnia, że nawet tak proste i skromne danie jak kluski leniwe można podać w eleganckim stylu. W towarzystwie dyniowego musu, chipsa z szałwii i migdałowej posypki przeobrażają się w potrawę rodem z menu najlepszych restauracji.

Dyniowy mus wypełniony jest korzennymi przyprawami. Nie brakuje imbiru i cynamonu, do tego szef kuchni poleca dodać nieco galangalu - to kłącze (przyprawa) o imbirowo-pieprzowym smaku. Dla równowagi dodano też nieco świeżości w postaci trawy cytrynowej i liści kafiru, natomiast kremowej konsystencji całości nadaje mleczko kokosowe.

Przygotuj kluski leniwe według przepisu szefa kuchni
Przygotuj kluski leniwe według przepisu szefa kuchni© Pixabay

Kluski leniwe z twarogiem i musem z dyni. Przepis szefa kuchni Pawła Suchanka

Składniki:

MUS:

  • 1 dynia,
  • 1 marchew,
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej,
  • 2 liście kafiru,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • 50 g galangalu (przyprawy o imbirowo-pieprzowym smaku i zapachu),
  • 500 ml mleczka kokosowego,
  • łyżka miodu,
  • przyprawy: suszony imbir, cynamon i sól do smaku.

KLUSKI LENIWE:

  • 700 g ugotowanych i przetartych ziemniaków,
  • 700 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • cukier i sól do smaku.

DO PODANIA:

  • 2 łyżki bułki tartej,
  • masło,
  • łyżeczka cukru,
  • pokruszone migdały w karmelu,
  • listki szałwii,
  • twaróg.

Przygotowanie:

  1. Zimne i przetarte ziemniaki połącz z twarogiem, jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodaj sól i cukier do smaku. Zacznij wyrabiać ciasto.
  2. Z przygotowanego ciasta uformuj podłużne wałki, delikatnie spłaszcz je dłonią i pokrój pod skok w romby.
  3. Kluski wrzucaj do gorącej, osolonej wody i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
  4. Następnie przygotuj mus. Dynię, marchewkę i galangal pokrój na mniejsze kawałki, w kosteczkę.
  5. Warzywa włóż do garnka, dodaj trawę cytrynową, liście kafiru, imbir, miód i przyprawy (suszony imbir, cynamon i sól do smaku). Zalej całość mleczkiem kokosowym i gotuj, aż warzywa zmiękną.
  6. Następnie wyjmij z garnka trawę cytrynową oraz liście kafiru i zblenduj jego zawartość na gładką masę.
  7. Na patelni upraż bułkę tartą. Kiedy będzie równomiernie zrumieniona, dodaj masło i wymieszaj całość.
  8. Listki szałwii smaż na rozgrzanym oleju przez kilkanaście sekund.
  9. Na talerzu rozsmaruj mus z dyni i ułóż na nim kluski. Podawaj je z bułką tartą, twarogiem, pokruszonymi migdałami i chipsem z szałwii.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także