Szef kuchni serwuje kluski leniwe w jesiennym wydaniu. Mają piękny kolor i genialny smak
Te kluski leniwe są jak marzenie. Miękkie, ale też sprężyste i, rzecz jasna, pełne smaku. Otula je lekki mus, w którym zamknięto jesienne nuty pełne korzennej wyrazistości i delikatności dyni. To danie autorstwa szefa kuchni powali was na kolana.
01.11.2023 | aktual.: 01.11.2023 12:34
Przepisem na delikatne kluski leniwe z twarogiem i musem z dyni podzielił się Paweł Suchanek, kucharz z ponad 20-letnim doświadczeniem i szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola. Leniwych w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski leniwe z korzennym musem dyniowym. Poezja na talerzu
Szef kuchni udowadnia, że nawet tak proste i skromne danie jak kluski leniwe można podać w eleganckim stylu. W towarzystwie dyniowego musu, chipsa z szałwii i migdałowej posypki przeobrażają się w potrawę rodem z menu najlepszych restauracji.
Dyniowy mus wypełniony jest korzennymi przyprawami. Nie brakuje imbiru i cynamonu, do tego szef kuchni poleca dodać nieco galangalu - to kłącze (przyprawa) o imbirowo-pieprzowym smaku. Dla równowagi dodano też nieco świeżości w postaci trawy cytrynowej i liści kafiru, natomiast kremowej konsystencji całości nadaje mleczko kokosowe.
Kluski leniwe z twarogiem i musem z dyni. Przepis szefa kuchni Pawła Suchanka
Składniki:
MUS:
- 1 dynia,
- 1 marchew,
- 2 źdźbła trawy cytrynowej,
- 2 liście kafiru,
- 50 g świeżego imbiru,
- 50 g galangalu (przyprawy o imbirowo-pieprzowym smaku i zapachu),
- 500 ml mleczka kokosowego,
- łyżka miodu,
- przyprawy: suszony imbir, cynamon i sól do smaku.
KLUSKI LENIWE:
- 700 g ugotowanych i przetartych ziemniaków,
- 700 g twarogu,
- 2 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- cukier i sól do smaku.
DO PODANIA:
- 2 łyżki bułki tartej,
- masło,
- łyżeczka cukru,
- pokruszone migdały w karmelu,
- listki szałwii,
- twaróg.
Przygotowanie:
- Zimne i przetarte ziemniaki połącz z twarogiem, jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodaj sól i cukier do smaku. Zacznij wyrabiać ciasto.
- Z przygotowanego ciasta uformuj podłużne wałki, delikatnie spłaszcz je dłonią i pokrój pod skok w romby.
- Kluski wrzucaj do gorącej, osolonej wody i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
- Następnie przygotuj mus. Dynię, marchewkę i galangal pokrój na mniejsze kawałki, w kosteczkę.
- Warzywa włóż do garnka, dodaj trawę cytrynową, liście kafiru, imbir, miód i przyprawy (suszony imbir, cynamon i sól do smaku). Zalej całość mleczkiem kokosowym i gotuj, aż warzywa zmiękną.
- Następnie wyjmij z garnka trawę cytrynową oraz liście kafiru i zblenduj jego zawartość na gładką masę.
- Na patelni upraż bułkę tartą. Kiedy będzie równomiernie zrumieniona, dodaj masło i wymieszaj całość.
- Listki szałwii smaż na rozgrzanym oleju przez kilkanaście sekund.
- Na talerzu rozsmaruj mus z dyni i ułóż na nim kluski. Podawaj je z bułką tartą, twarogiem, pokruszonymi migdałami i chipsem z szałwii.