Bożonarodzeniowy wieniec w jadalnym wydaniu. Na długo zapada w pamięć

Podczas świąt mają odwiedzić cię goście i chciałbyś zaskoczyć ich czymś wyjątkowym i zupełnie nowym? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że świąteczne menu pełne jest smacznych, tradycyjnych potraw. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zaszaleć i przygotować coś zupełnie innego. 

W takiej roli świetnie sprawdzi się talerz z przekąskami, który nie tylko świetnie smakuje, ale i genialne się prezentuje. I jeśli myślisz, że przygotowanie takich piękność jest bardzo skomplikowane, od razu wyprowadzam cię z błędu. Z tym przepisem odniesiesz spektakularny sukces!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deska wędlin i serów w formie wieńca bożonarodzeniowego

Wieniec bożonarodzeniowy. Przepis, który każdego zachwyci

Składniki:

Wieniec w jadalnym wydaniu:

  • 240 g ogórków konserwowych w plastrach,
  • 180 g szynki wędzonej,
  • 100 g schabu wędzonego,
  • 160 g pieczonego pasztetu,
  • 200 g kiełbasy myśliwskiej,
  • 80 g kiełbasy krakowskiej,
  • 160 g sera wędzonego,
  • 10 plastrów żółtego sera,
  • 120 g żółtego sera z pieprzem,
  • 3 liście zielonej sałaty,
  • 100 g konfitury z żurawiny,
  • 30 g marynowanej cebulki perłowej,
  • 30 g marynowanych pieczarek,
  • 120 g pomidorków koktajlowych,
  • 30 g orzechów włoskich.

Do dekoracji:

  • świeża żurawina,
  • listki rozmarynu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Rozpoczynam od przygotowania odpowiedniego talerza, na którym stworzę bożonarodzeniowy wieniec w jadalnym wydaniu. Oczywiście musi być to okrągłe naczynie sporych rozmiarów, aby efekt końcowy robił wrażenie. Następnie dzielę wszystkie produkty na mniejsze elementy. Jako pierwsze na talerzu pojawiają się ogórki konserwowe, które układam na brzegach po obu stronach talerza. 

Już za moment ten talerz zostanie wypełniony samymi rarytasami
Już za moment ten talerz zostanie wypełniony samymi rarytasami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Bezpośrednio na ogórkach po jednej stronie układam szynkę wędzoną, którą wcześniej składam kilka razy na mniejsze części. Po drugiej stronie umieszczam pieczony pasztet

Oczywiście w świątecznej kombinacji nie może zabraknąć pasztetu
W świątecznej kombinacji nie może zabraknąć pasztetu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Pomiędzy ogórkami układam plastry żółtego sera złożone w mini ruloniki. Zaś bezpośrednio pod serem umieszczam złożone na mniejsze kawałki plastry kiełbasy krakowskiej.

Świąteczna przekąska zaczyna nabierać kształtów
Świąteczna przekąska zaczyna nabierać kształtów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W dolnej części talerza przy pomocy ogórków tworzę małe kółeczko, które jest jednocześnie zwieńczeniem całego wieńca. Nowy element dekoruję dodatkowo przy pomocy wędzonego sera

Już coraz bliżej!
Już coraz bliżej! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W skład jadalnego wieńca wchodzi też kiełbasa myśliwska, wędzony schab, żółty ser z pieprzem, liście sałaty oraz mała miseczka z konfiturą z żurawiny.

Konfiturę z żurawiny układam w specjalnym miejscu
Konfiturę z żurawiny układam w specjalnym miejscu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Do przygotowania świątecznej przekąski wykorzystuję również orzechy włoskie, marynowane cebulki perłowe, marynowane pieczarki oraz pomidorki koktajlowe.

Pieczarki w marynowanej wersji świetnie będą tutaj pasować
Pieczarki w marynowanej wersji świetnie będą tutaj pasować © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Do dekoracji wykorzystuję też niejadalną świeżą żurawinę oraz gałązki rozmarynu, które dodają całemu daniu dodatkowego uroku. I to wszytko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione