Ten świąteczny sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Taki jest dobry
Jesteś już na półmetku tworzenia listy ze świątecznymi zakupami? Koniecznie uwzględnij w niej przepis na dzisiejszego sernika. To prawdziwy strzał w 10!
21.12.2023 | aktual.: 21.12.2023 13:08
Doskonale zdaję sobie sprawę, że planując świąteczne menu, w pierwszej chwili myślimy o zakupie odpowiedniej ryby, kapusty czy suszonych grzybów. Jednocześnie nie powinniśmy jednak zapominać o słodkościach, których też nie może zabraknąć na świątecznym stole.
A, że jestem ogromną fanką takich kombinacji, przychodzę dziś z czymś naprawdę wyjątkowym. Sprawdzona receptura na idealnie kremowy i puszysty sernik przyda się w każdym domu. Dlatego też nie zwlekaj ani sekundy i od razu zapoznaj się z całą recepturą. To będzie prawdziwy hit w słodkim wydaniu!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Składniki:
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 6 jajek z podziałem na żółtka i białka,
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 50 g budyniu waniliowego.
Dodatki:
- masa krówkowa do dekoracji,
- owoce żurawiny do dekoracji,
- migdały w płatkach do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia masła i cukru pudru przy pomocy miksera.
Krok 2. Następnie oddzielam żółtka od białek. Białka odstawiam na bok, zaś żółtka zaczynam dodawać do mieszanki masła i cukru na raty — po jednym żółtku co 1-2 minuty.
Krok 3. Jako kolejny składnik do miski trafia zmielony twaróg. Jego również dodaję w małych porcjach. Do miski trafia też śmietanka kremówka oraz budyń waniliowy.
Po dokładnym połączeniu składników odstawiam miskę na bok, po czym przechodzę do pracy na kolejnym etapem pracy nad przepisem.
Krok 4. W czystej i suchej misce ubijam na sztywną pianę wcześniej odłożone białka. Dopiero w takiej postaci dodaję je ostrożnie do serowej mieszanki i zaczynam delikatnie mieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Pamiętaj, należy zachować tutaj szczególną ostrożność, aby nie uszkodzić formy ubitych białek.
Krok 5. Gotową mieszankę przekładam do formy do pieczenia, po czym piekę sernik przez 60 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Krok 6. Upieczony i ostudzony sernik dekoruję na koniec przy pomocy masy krówkowej, migdałów w płatkach oraz owoców żurawiny. I to wszystko, smacznego!