PoradyNajgorszy wybór na świąteczny stół, a mimo to częsty. Jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych ryb

Najgorszy wybór na świąteczny stół, a mimo to częsty. Jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych ryb

Wokół tilapii krąży wiele kontrowersji. Tuż obok pangi przoduje w niechlubnych zestawieniach najbardziej zanieczyszczonych ryb. Jednak tilapia niejedno ma imię i przy odrobinie szczęścia można trafić na zdrową i cechującą się wyjątkowymi walorami kulinarnymi sztukę.

Tilapia
Tilapia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.12.2023 12:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Według wielu źródeł jej wzrost jest sztucznie stymulowany hormonami, a hodowla odbywa się w brudnej wodzie zanieczyszczonej ciężkimi metalami, takimi jak ołów, a także pasożytami i bakteriami kloacznymi, w warunkach, które są dalekie od standardów sanitarnych. Czy te informacje są prawdziwe? Czy powinno się unikać spożywania tilapii? Przede wszystkim najpierw dowiedz się, skąd pochodzi ryba, którą chcesz kupić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tilapia - kupować czy omijać?

Omijać, jeśli mamy do czynienia z mrożonymi rybami importowanymi z Wietnamu, Chin, Indonezji czy Hondurasu. Tilapie pochodzące z tamtejszych rejonów są narażone na zanieczyszczenia oraz bakterie. Ponadto niektórzy hodowcy w celu zwiększenia atrakcyjności i sprzedaży karmią tilapie karmą z hormonami wzrostu lub antybiotykami.

Zawsze powinniśmy wybierać tilapię pochodzącą z ekologicznych, zrównoważonych hodowli. Takie znajdują się m.in. w Polsce. Ryby hodowane są w naszym kraju zgodnie z dobrymi praktykami rolniczymi. Hodowle prowadzone są zgodnie z najwyższymi światowymi standardami hodowli ryb. Co więcej, z produkcją kilku tysięcy ton ryb, Polska jest prawdziwym europejskim potentatem w hodowli tilapii czerwonej i srebrnej, które są najbardziej cenione kulinarnie spośród wszystkich odmian tej ryby.

Tilapia
Tilapia© Pixabay

Czy tilapia jest zdrowa?

Tilapia nie ma tak wielu wartości odżywczych jak inne ryby, zwłaszcza morskie. Jest jednak dobrym wyborem dla osób aktywnych fizycznie, zwłaszcza uprawiających sporty wytrzymałościowe, a także dla tych, którzy dbają o linię, ponieważ zawiera dużo białka, mało tłuszczu, co czyni ją pożywną, ale niskokaloryczną.

Porcja 100 g tilapii dostarcza 96 kcal i zawiera aż 20,8 g pełnowartościowego białka. Tilapia to także bogate źródło witamin: D i B12. Zawiera także sporo selenu, który jest niezbędny dla naszego organizmu. Białe mięso tilapii to także bogactwo fosforu i potasu.

Pamiętaj: aby spożywać bezpieczne ryby, musimy zwracać uwagę na to, czy posiadają odpowiedni certyfikat MSC i ASC (MSC odnosi się do ryb dziko żyjących, a ASC do ryb hodowlanych, niekarmionych antybiotykami i hormonami).