Jest smaczny i pełen jodu oraz selenu. W święta nie podaję już innej ryby

Pod pierzynką z korzennych warzyw czy w cytrynowym sosie - dorsz sprawdza się w przeróżnych wariacjach. To chuda i łatwa do przyrządzenia ryba, słynąca z wielu prozdrowotnych właściwości. Postaw na świątecznym stole, a bliscy będą ci wdzięczni.

DorszDorsz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dorsz jest bez wątpienia jedną z najzdrowszych ryb morskich. Stanowi źródło pełnowartościowego białka, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na układ krążenia, odporność, układ nerwowy i kości. Mimo sezonowości dostępny jest cały rok, dlatego warto sięgnąć po tę rybę podczas przedświątecznych zakupów. U mnie w domu dorsz to ryba numer jeden.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto

Dlaczego warto jeść dorsza?

Dorsz zawiera około 17 g białka na 100 g ryby, co stanowi około 40 proc. dziennego zapotrzebowania. Warto dodać, że białko z dorsza jest łatwostrawne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Ryba ta jest również jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają zakrzepom, zapaleniom i arytmii. Kwasy omega-3 są także ważne dla rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego, zwłaszcza u dzieci i kobiet w ciąży.

Dorsz to również bogactwo witaminy D, odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu, wspomaganie układu odpornościowego, regulowanie poziomu cukru we krwi, a także poprawiającej nastrój. Z wątroby dorsza pozyskiwany jest tran, który jest jeszcze bardziej zasobny w witaminę D i A.

Nie sposób nie wspomnieć o jodzie i selenie, silnych przeciwutleniaczach, których dorsz jest drogocennym źródłem. Jod niezbędny jest dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, a także pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci. Natomiast selen, poza tym, że również wspomaga pracę tarczycy, wspiera leczenie bólu wywołanego reumatoidalnym zapaleniem stawów. Tygodniowe spożycie dorsza poziomie od 300 do 450 g poprawia stężenie selenu, zmniejszając stan zapalny i polepszając markery sercowo-naczyniowe.

Dorsz sprawdzi się w wielu różnych wariacjach
Dorsz sprawdzi się w wielu różnych wariacjach © Pixabay

Jak kupić dobrego dorsza?

Dorsz jest poławiany w chłodnych wodach Bałtyku, Morza Północnego i Oceanu Arktycznego (ten dostępny na rynku polskim pochodzi głównie z mórz arktycznych). Niestety z powodu nadmiernego połowu i zmian klimatycznych, populacja dorsza jest zagrożona wyginięciem. Dlatego ważne jest, aby kupować dorsza z odpowiedzialnych źródeł, które dbają o zrównoważony rozwój rybołówstwa i ochronę środowiska.

Takie źródła są oznaczone certyfikatami, takimi jak MSC (Marine Stewardship Council) lub ASC (Aquaculture Stewardship Council). Te certyfikaty gwarantują, że dorsz pochodzi z legalnego, ekologicznego i etycznego połowu lub hodowli, która nie niszczy ekosystemów i nie zagraża innym gatunkom. Kupując dorsza z certyfikatem, wspieramy ochronę zasobów rybnych i przyczyniamy się do poprawy jakości wód.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują