WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Jest smaczny i pełen jodu oraz selenu. W święta nie podaję już innej ryby

Pod pierzynką z korzennych warzyw czy w cytrynowym sosie - dorsz sprawdza się w przeróżnych wariacjach. To chuda i łatwa do przyrządzenia ryba, słynąca z wielu prozdrowotnych właściwości. Postaw na świątecznym stole, a bliscy będą ci wdzięczni.

DorszDorsz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dorsz jest bez wątpienia jedną z najzdrowszych ryb morskich. Stanowi źródło pełnowartościowego białka, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na układ krążenia, odporność, układ nerwowy i kości. Mimo sezonowości dostępny jest cały rok, dlatego warto sięgnąć po tę rybę podczas przedświątecznych zakupów. U mnie w domu dorsz to ryba numer jeden.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto

Dlaczego warto jeść dorsza?

Dorsz zawiera około 17 g białka na 100 g ryby, co stanowi około 40 proc. dziennego zapotrzebowania. Warto dodać, że białko z dorsza jest łatwostrawne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Ryba ta jest również jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają zakrzepom, zapaleniom i arytmii. Kwasy omega-3 są także ważne dla rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego, zwłaszcza u dzieci i kobiet w ciąży.

Dorsz to również bogactwo witaminy D, odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu, wspomaganie układu odpornościowego, regulowanie poziomu cukru we krwi, a także poprawiającej nastrój. Z wątroby dorsza pozyskiwany jest tran, który jest jeszcze bardziej zasobny w witaminę D i A.

Nie sposób nie wspomnieć o jodzie i selenie, silnych przeciwutleniaczach, których dorsz jest drogocennym źródłem. Jod niezbędny jest dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, a także pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci. Natomiast selen, poza tym, że również wspomaga pracę tarczycy, wspiera leczenie bólu wywołanego reumatoidalnym zapaleniem stawów. Tygodniowe spożycie dorsza poziomie od 300 do 450 g poprawia stężenie selenu, zmniejszając stan zapalny i polepszając markery sercowo-naczyniowe.

Dorsz sprawdzi się w wielu różnych wariacjach
Dorsz sprawdzi się w wielu różnych wariacjach © Pixabay

Jak kupić dobrego dorsza?

Dorsz jest poławiany w chłodnych wodach Bałtyku, Morza Północnego i Oceanu Arktycznego (ten dostępny na rynku polskim pochodzi głównie z mórz arktycznych). Niestety z powodu nadmiernego połowu i zmian klimatycznych, populacja dorsza jest zagrożona wyginięciem. Dlatego ważne jest, aby kupować dorsza z odpowiedzialnych źródeł, które dbają o zrównoważony rozwój rybołówstwa i ochronę środowiska.

Takie źródła są oznaczone certyfikatami, takimi jak MSC (Marine Stewardship Council) lub ASC (Aquaculture Stewardship Council). Te certyfikaty gwarantują, że dorsz pochodzi z legalnego, ekologicznego i etycznego połowu lub hodowli, która nie niszczy ekosystemów i nie zagraża innym gatunkom. Kupując dorsza z certyfikatem, wspieramy ochronę zasobów rybnych i przyczyniamy się do poprawy jakości wód.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze