Nie daj się nabrać. Płacisz za kilogram, a ryby jest o połowę mniej

Mrożenie to bezpieczna metoda utrwalania ryb. Ponadto dzięki mrożeniu zmniejszamy potencjał marnowania żywności. Warto wiedzieć jednak, po jakie produkty sięgać, a których unikać, by nie stracić zdrowia i pieniędzy.

Mrożone rybyMrożone ryby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podczas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia, ryby stają się jednym z głównych składników naszych potraw. Zwykle wybieramy ryby świeże, ale w sklepach możemy znaleźć wiele różnych gatunków ryb mrożonych. Mrożone ryby są tańsze niż świeże, ale czy są równie zdrowe? Co powinniśmy wziąć pod uwagę, kupując mrożone ryby? Czy powinniśmy kierować się tylko ceną?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz dość standardowej pizzy? Zrób z nami zakręconą wersję kultowego przysmaku, który wygląda jak prawdziwy obraz

Mrożone ryby - jak wybrać najlepsze?

Pierwszym krokiem powinno być dokładne przeczytanie etykiety. Pierwszą wartością, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, jest procent tzw. glazury. Ryby morskie są zazwyczaj mrożone zaraz po złowieniu i oprawieniu, jeszcze na statku rybackim lub na specjalnym statku przetwórni. Podczas mrożenia na powierzchni ryby tworzy się warstwa tzw. glazury, czyli po prostu zamrożonej wody. Im ta warstwa jest grubsza, tym mniej mięsa otrzymamy w porcji o określonej wadze. Może się więc zdarzyć, że zapłacimy za pół kilograma ryby, a po rozmrożeniu otrzymamy jedynie 350 gramów dorsza czy mintaja.

Jeśli spojrzymy na różnorodność gatunków mrożonych ryb, zobaczymy, że jest ich naprawdę wiele. Wiele z nich jest nam dobrze znanych, takich jak dorsz, karmazyn, sardynki, flądry, halibut. Są jednak i takie, które spotykamy rzadko lub pochodzą z odległych miejsc na świecie, takie jak miruna, nototenia, kergulena. Zanim zdecydujemy się na zakup takiej ryby, powinniśmy zapoznać się z jej właściwościami, sposobami przyrządzania oraz opiniami na temat jej smaku. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych niespodzianek i nie będziemy zmuszeni do zmarnowania naszych zakupów.

Jak kupić dobrą mrożoną rybę?
Jak kupić dobrą mrożoną rybę? © Freepik | rawpixel.com

Kupujesz mrożone ryby? Zwróć na to uwagę?

Kolejną ważną informacją, którą powinniśmy znaleźć na etykiecie, jest miejsce, w którym ryba została złowiona. Dotyczy to przede wszystkim ryb morskich. Najlepiej, gdy ryba pochodzi z otwartych, dużych akwenów, takich jak oceany, szczególnie z rejonów o niższych temperaturach. Ryby złowione w małych morzach, w krajach o dużym zaludnieniu, mogą być zanieczyszczone. Obecnie dużo mówi się o plastiku, który pływa w morzach w postaci małych drobinek i jest spożywany przez ryby. Niestety, jest w tym dużo prawdy. Ryby pochodzące z zimnych obszarów Atlantyku czy z południowego Pacyfiku będą najzdrowsze.

Data przydatności do spożycia i data połowu to kolejne informacje, na które powinniśmy zwrócić uwagę. Mimo że mrożone ryby można przechowywać nawet przez kilkanaście miesięcy, zawsze lepiej jest wybrać taką, która została niedawno złowiona. Pamiętajmy również, że jeśli planujemy przygotować mrożone ryby nie w dniu zakupu, ale później, powinniśmy jeszcze w sklepie zapakować je do specjalnej, termicznej torby, która nie pozwoli na rozmrożenie ryby. Pamiętajmy, że żadnych zamrożonych produktów nie należy ponownie zamrażać, aby uniknąć ryzyka namnażania się szkodliwych bakterii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy