Nie daj się nabrać. Płacisz za kilogram, a ryby jest o połowę mniej
Mrożenie to bezpieczna metoda utrwalania ryb. Ponadto dzięki mrożeniu zmniejszamy potencjał marnowania żywności. Warto wiedzieć jednak, po jakie produkty sięgać, a których unikać, by nie stracić zdrowia i pieniędzy.
10.12.2023 | aktual.: 11.12.2023 09:06
Podczas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia, ryby stają się jednym z głównych składników naszych potraw. Zwykle wybieramy ryby świeże, ale w sklepach możemy znaleźć wiele różnych gatunków ryb mrożonych. Mrożone ryby są tańsze niż świeże, ale czy są równie zdrowe? Co powinniśmy wziąć pod uwagę, kupując mrożone ryby? Czy powinniśmy kierować się tylko ceną?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mrożone ryby - jak wybrać najlepsze?
Pierwszym krokiem powinno być dokładne przeczytanie etykiety. Pierwszą wartością, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, jest procent tzw. glazury. Ryby morskie są zazwyczaj mrożone zaraz po złowieniu i oprawieniu, jeszcze na statku rybackim lub na specjalnym statku przetwórni. Podczas mrożenia na powierzchni ryby tworzy się warstwa tzw. glazury, czyli po prostu zamrożonej wody. Im ta warstwa jest grubsza, tym mniej mięsa otrzymamy w porcji o określonej wadze. Może się więc zdarzyć, że zapłacimy za pół kilograma ryby, a po rozmrożeniu otrzymamy jedynie 350 gramów dorsza czy mintaja.
Jeśli spojrzymy na różnorodność gatunków mrożonych ryb, zobaczymy, że jest ich naprawdę wiele. Wiele z nich jest nam dobrze znanych, takich jak dorsz, karmazyn, sardynki, flądry, halibut. Są jednak i takie, które spotykamy rzadko lub pochodzą z odległych miejsc na świecie, takie jak miruna, nototenia, kergulena. Zanim zdecydujemy się na zakup takiej ryby, powinniśmy zapoznać się z jej właściwościami, sposobami przyrządzania oraz opiniami na temat jej smaku. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych niespodzianek i nie będziemy zmuszeni do zmarnowania naszych zakupów.
Kupujesz mrożone ryby? Zwróć na to uwagę?
Kolejną ważną informacją, którą powinniśmy znaleźć na etykiecie, jest miejsce, w którym ryba została złowiona. Dotyczy to przede wszystkim ryb morskich. Najlepiej, gdy ryba pochodzi z otwartych, dużych akwenów, takich jak oceany, szczególnie z rejonów o niższych temperaturach. Ryby złowione w małych morzach, w krajach o dużym zaludnieniu, mogą być zanieczyszczone. Obecnie dużo mówi się o plastiku, który pływa w morzach w postaci małych drobinek i jest spożywany przez ryby. Niestety, jest w tym dużo prawdy. Ryby pochodzące z zimnych obszarów Atlantyku czy z południowego Pacyfiku będą najzdrowsze.
Data przydatności do spożycia i data połowu to kolejne informacje, na które powinniśmy zwrócić uwagę. Mimo że mrożone ryby można przechowywać nawet przez kilkanaście miesięcy, zawsze lepiej jest wybrać taką, która została niedawno złowiona. Pamiętajmy również, że jeśli planujemy przygotować mrożone ryby nie w dniu zakupu, ale później, powinniśmy jeszcze w sklepie zapakować je do specjalnej, termicznej torby, która nie pozwoli na rozmrożenie ryby. Pamiętajmy, że żadnych zamrożonych produktów nie należy ponownie zamrażać, aby uniknąć ryzyka namnażania się szkodliwych bakterii.