Na święta nie panieruję ryby w jajku i bułce. Mam lepszy patent i rodzina się zachwyca
Smażona ryba z pewnością pojawi się na wielu wigilijnych stołach. Jednak jak ją przygotować, by zadowolić gości i domowników? Panierowana w bułce tartej trąci sztampą? Koniecznie więc sprawdź mój patent na smażoną rybę. Nie pożałujesz.
10.12.2023 16:21
Uwielbiam ten patent. Tak usmażona ryba ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz pozostaje miękka i delikatna. Do tego otacza ją delikatny, ale charakterystyczny zapach cebuli, która bardzo dobrze odnajduje się w tym daniu. Tak naprawdę jest niewidoczna, dopiero aromat i smak zdradzają jej obecność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smażona ryba święta. Co zamiast klasycznej panierki?
Jeśli ryba smażona w bułce tartej nie znajduje się w polu twoich zainteresowań, sięgnij po nieco zmodyfikowany przepis na rybę w cieście. W tym przypadku dodatkowym składnikiem ciasta jest cebula. Otarta na bardzo cienkich oczkach tworzy papkę, którą należy dodać do masy z mąki i jajka. W mieszanine moczymy kawałki ryby i smażymy na głębokim tłuszczu.
Łosoś, karp, dorsz, sandacz, tilapia - większość ryb dostępnych w sklepach wspaniale odnajdzie się w cebulowym cieście. Najlepiej jeśli mamy do dyspozycji świeże filety - takie o wiele łatwiej usmażyć, istnieje też mniejsze ryzyko, że rozpadną się lub ugotują, zamiast zyskać chrupiącą skórkę. Jeśli natomiast decydujesz się na rybę mrożoną, pamiętaj, by rozmrażać ją powoli, w lodówce (ryba szybko rozmrażana traci smak i strukturę). Czy ryba mrożona, czy świeża przed smażeniem należy ją dokładnie osuszyć, np. układając ją na ręczniku papierowym.
Ryba w cieście cebulowym. Przepis
Składniki:
- 600 g filetów ulubionej ryby,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 100 g kwaśnej śmietany,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Filety rybne skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- W tym czasie obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach cebule.
- Do cebuli dodaj jajko, sól i pieprz, śmietanę oraz mąkę (stopniowo, po 1 łyżce, cały czas mieszając, aż powstanie ciasto o konsystencji naleśnikowego).
- Kawałki ryby zanurzaj w cieście i od razu kładź na mocno rozgrzany tłuszcz.
- Rybę w cieście smaż, aż nabierze złotego koloru z obu stron.
- Gotowe filety odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.