PrzepisDania bezmięsneNa święta nie panieruję ryby w jajku i bułce. Mam lepszy patent i rodzina się zachwyca

Na święta nie panieruję ryby w jajku i bułce. Mam lepszy patent i rodzina się zachwyca

Smażona ryba z pewnością pojawi się na wielu wigilijnych stołach. Jednak jak ją przygotować, by zadowolić gości i domowników? Panierowana w bułce tartej trąci sztampą? Koniecznie więc sprawdź mój patent na smażoną rybę. Nie pożałujesz.

Smażona ryba
Smażona ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.12.2023 16:21

Uwielbiam ten patent. Tak usmażona ryba ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz pozostaje miękka i delikatna. Do tego otacza ją delikatny, ale charakterystyczny zapach cebuli, która bardzo dobrze odnajduje się w tym daniu. Tak naprawdę jest niewidoczna, dopiero aromat i smak zdradzają jej obecność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażona ryba święta. Co zamiast klasycznej panierki?

Jeśli ryba smażona w bułce tartej nie znajduje się w polu twoich zainteresowań, sięgnij po nieco zmodyfikowany przepis na rybę w cieście. W tym przypadku dodatkowym składnikiem ciasta jest cebula. Otarta na bardzo cienkich oczkach tworzy papkę, którą należy dodać do masy z mąki i jajka. W mieszanine moczymy kawałki ryby i smażymy na głębokim tłuszczu.

Łosoś, karp, dorsz, sandacz, tilapia - większość ryb dostępnych w sklepach wspaniale odnajdzie się w cebulowym cieście. Najlepiej jeśli mamy do dyspozycji świeże filety - takie o wiele łatwiej usmażyć, istnieje też mniejsze ryzyko, że rozpadną się lub ugotują, zamiast zyskać chrupiącą skórkę. Jeśli natomiast decydujesz się na rybę mrożoną, pamiętaj, by rozmrażać ją powoli, w lodówce (ryba szybko rozmrażana traci smak i strukturę). Czy ryba mrożona, czy świeża przed smażeniem należy ją dokładnie osuszyć, np. układając ją na ręczniku papierowym.

W przepisie na rybę smażoną w cieście cebulowym możesz wykorzystać łososia
W przepisie na rybę smażoną w cieście cebulowym możesz wykorzystać łososia© Pixabay

Ryba w cieście cebulowym. Przepis

Składniki:

  • 600 g filetów ulubionej ryby,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Filety rybne skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. W tym czasie obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach cebule.
  3. Do cebuli dodaj jajko, sól i pieprz, śmietanę oraz mąkę (stopniowo, po 1 łyżce, cały czas mieszając, aż powstanie ciasto o konsystencji naleśnikowego).
  4. Kawałki ryby zanurzaj w cieście i od razu kładź na mocno rozgrzany tłuszcz.
  5. Rybę w cieście smaż, aż nabierze złotego koloru z obu stron.
  6. Gotowe filety odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Wybrane dla Ciebie