W całym domu czuć smażoną rybą? Łatwo temu zaradzisz
Święta tuż-tuż, a to znak, że już niedługo w naszych domach zacznie się smażenie ryby. Przyznajmy, zapach, który wtedy się unosi nie należy do najprzyjemniejszych. Niektóre osoby są na niego tak wrażliwe, że nie potrafią spędzić nawet najmniejszej chwili w kuchni. Na całe szczęście możemy go w prosty sposób zamaskować.
07.12.2023 | aktual.: 08.12.2023 10:09
Istnieje pewna aromatyczna mikstura, która skutecznie przyćmi zapach smażonej ryby. Twoi goście nawet nie zorientują się, że kilkanaście minut wcześniej na patelni znajdował się smażony karp lub inna ryba. Kolejnym plusem jest fakt, że taki napar jest banalnie prosty w przygotowaniu i zrobisz go w dosłownie chwilę. Jednak zalety, jakie za sobą niesie są nieocenione. Przede wszystkim sprawi, że w domu zacznie unosić się niesamowity aromat, o którym nie da się zapomnieć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smażenie ryby nie będzie już problematyczne. Przygotuj ten napar
Sprawa jest banalnie prosta. Na początku weź garnek i zagotuj w nim wodę. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej goździki, szczyptę cynamonu oraz gałązkę świerku. Od razu po tym wrzuć pokrojoną pomarańczę i cytrynę. Całość gotuj na wolnym ogniu. Po chwili poczujesz fantazyjny aromat, który wypełni cały dom. Nikt nawet się nie zorientuje, że wcześniej smażyłeś rybę i w kuchni śmierdziało tłuszczem.
Taki napar sprawi, że od razu poczujemy zapach świąt - w końcu cynamon, goździki i pomarańcze są nieodłącznymi towarzyszami Bożego Narodzenia, a oprócz tego nie wyobrażamy sobie robić grzańca bez tych składników. Tym razem możesz wykorzystać je w zupełnie innym celu, aby zniwelować smród, który wywołało przedświąteczne smażenie ryb. Ten pomysł sprawdzi się nawet przed samą kolacją wigilijną. Wyobraź sobie wspólne kolędowanie i oglądanie prezentów przy aromacie goździków, cynamonu i cytrusów. Czy może być coś piękniejszego?