Soczysta i łatwa do przyrządzenia ryba. Niewiele osób decyduje się po nią sięgać
Tilapia, czyli ryba św. Piotra, to nazwa wspólna dla kilku gatunków ryb z rodziny pielęgnicowatych, które żyją głównie w słodkich wodach Afryki. Tilapia jest popularnym i tanim źródłem białka, witamin i minerałów. Warto częściej sięgać po tę rybę.
04.12.2023 16:03
Tilapia zajmuje drugie miejsce w rankingu najpopularniejszych ryb hodowlanych na świecie. Znana przede wszystkim jest ze swoich wartości odżywczych, m.in. dostarcza organizmowi dużej ilości białka. Nazywana jest rybą św. Piotra, co nawiązywać ma do jej występowaniem w Jeziorze Galilejskim. Wokół tilapii narosło też wiele kontrowersji. Czy rzeczywiście jest się czego bać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryba św. Piotra. Czy jedzenie tilapii jest bezpieczne?
Tilapia w naturalnym środowisku występuje głównie na terenie Afryki - od Egiptu, przez Afrykę Środkową, aż po Gambię. Jednak ryby, które trafiają na nasze stoły, pochodzą głównie z hodowli. Tilapia jest hodowana w wielu miejscach na świecie, między innymi w Chinach, Hondurasie, Egipcie, Indonezji, Tajlandii, Filipinach, ale również w Europie. W przeciwieństwie do hodowli w Hondurasie i Indonezji, gdzie standardy certyfikacji ASC mają być dopiero wprowadzone, tilapia pochodząca z Europy jest hodowana w warunkach sanitarnych spełniających normy i nie przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska.
Ponadto dietetyk Arkadiusz Matras, w niedawno opublikowanym wideo m.in. na TikToku, powołując się dane Morskiego Instytutu Rybackiego - Państwowego Instytutu Badawczego w Gdyni, przedstawił tilapię jako jedną z najmniej zanieczyszczonych ryb. Okazuje się, że rybę tę można jeść w ilości 23 kg tygodniowo (ze względu na zawartość rtęci) lub nawet 51 kg (biorąc pod uwagę ilość dioksyn i polichlorowanych bifenyli).
Czy warto jeść tilapię?
Mięso tilapii charakteryzuje się delikatnością i niską zawartością tłuszczu. Jest łatwe do filetowania, nie posiada drobnych ości i nie ma charakterystycznego rybiego zapachu, co czyni je atrakcyjnym dla konsumentów.
Tilapia jest rybą chudą, zawierającą jedynie 96 kcal na 100 g mięsa. Ze względu na niską kaloryczność ryba ta polecana jest osobom na diecie z ograniczeniem tłuszczu, między innymi przy schorzeniach pęcherzyka żółciowego, wątroby oraz trzustki. Warto jednak pamiętać, że tłuszcz w rybach jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym szczególnie cennych DHA i EPA, należących do kwasów omega-3, dlatego gdy nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, lepiej wybierać tłuste ryby.
Tilapia jest bardzo delikatną rybą, na rynku występuje głównie w postaci filetów. Podobnie jak inne ryby, by zachować jej wartości odżywcze, najlepiej przygotować ją, wykorzystując pieczenie, pieczenie w folii, gotowanie tradycyjne lub gotowanie na parze. Tilapię możesz podać z warzywami, w lekkich sosach, grillowaną czy jako dodatek do zup rybnych oraz curry. Świetnie sprawdzi się także w formie ryby po grecku zarówno na ciepło, jak i na zimno.