To nie jest najgorsza ryba. Dietetyk sprawdził i możemy ją jeść na kilogramy

Od niepamiętnych czasów liczni eksperci przestrzegają przed spożywaniem pangi, podkreślając, jak bardzo zanieczyszczonym jest gatunkiem. Okazuje się jednak, że nie taki diabeł straszny, jak go malują, bowiem według danych Morskiego Instytutu Rybackiego - Państwowego Instytutu Badawczego w Gdyni, pangę możemy jeść bez obaw o zdrowie. Więcej na ten temat powiedział dietetyk Arkadiusz Matras w wideo udostępnionym na TikToku.

Dietetyk wyjaśnia, po jakie ryby sięgać Dietetyk wyjaśnia, po jakie ryby sięgać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok: Dietetyka #NieNaŻarty (screenshot)

O tym, po jakie ryby warto sięgać, opowiedział w mediach społecznościowych Arkadiusz Matras, dietetyk sportowy i współzałożyciel Dietetyki #NieNaŻarty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć

Panga i tilapia jednak nie na cenzurowanym? Dietetyk wyjaśnia

Dietetyk Arkadiusz Matras, w wideo opublikowanym m.in. na TikToku, powołuje się dane Morskiego Instytutu Rybackiego - Państwowego Instytutu Badawczego w Gdyni. Według przedstawionych przez Instytut badań jedną z najmniej zanieczyszczonych ryb jest tilapia. Okazuje się, że rybę tę można jeść w ilości 23 kg tygodniowo (ze względu na zawartość rtęci) lub nawet 51 kg (biorąc pod uwagę ilość dioksyn i polichlorowanych bifenyli).

Okazuje się również, że podobnie rzecz się ma co do okrzykniętej niechlubną sławą pangi. Owszem, zagraniczna literatura wskazuje, że panga jest wysoce zanieczyszczona, ale, jak podsumowuje dietetyk, na polskim rynku ten problem nie występuje. Dla pewności Arkadiusz Matras skontaktował się w tej sprawie z samym MIR-em (Morski Instytut Badawczy).

"MIR PIB prowadzi badanie zanieczyszczeń w rybach z polskiego rynku od wielu lat. Nasze badania wskazują minimalne zanieczyszczenia ryb, co oznacza bezpieczne spożycie. Odnośnie pangi, o której pan pisze, szczególnie o rtęci: zawartość rtęci w pandze z polskiego rynku wynosi od 0,001 do 0,009 mg/kg masy tkanki mięśniowej. Taką pangę spożywają polscy konsumenci. Nie ma więc żadnych przeciwwskazań, wprost przeciwnie, zalecamy" - wyjaśnił MIR PIB w odpowiedzi na pytanie dietetyka.

Jak pangę wybierać w sklepie?

Warto jednak dodać, że 85 proc. dostaw pangi pochodzi z Wietnamu, który jest największym eksporterem tego gatunku na świecie. Ryba ta hodowana jest głównie w dorzeczu Mekongu. Niestety, sporo farm rybnych w delcie Mekongu wytwarza odpady, które są nielegalnie wyrzucane do rzeki.

Przy zakupie pangi warto więc kierować się tym, czy ryba ma certyfikat ASC (Aquaculture Stewardship Council) lub ekocertyfikat. Większość ryb, które trafiają na rynek europejski, powinny te certyfikaty posiadać. Dają one konsumentom gwarancję, że kupują ryby ze zrównoważonych hodowli, gdzie producenci troszczą się o środowisko.

Certyfikat został ustanowiony przez World Wildlife Fund (WWF) i Sustainable Trade Initiative (IDH), a proces przyznawania go trwa wiele miesięcy. Po uzyskaniu certyfikatu hodowcy są też regularnie sprawdzani.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej