Robisz zakupy w Lidlu? Dietetyk radzi, jak wybrać zdrowsze odpowiedniki ulubionych produktów

Dietetyk Arkadiusz Matras z Dietetyka #NieNaŻarty w jednym z ostatnich nagrań doradził, po jakie zdrowsze odpowiedniki ulubionych produktów sięgać, będąc na zakupach w Lidlu. Na liście znalazły się chleb tostowy, tortilla oraz makaron.

ObrazekWikipedia, YouTube
SKOMENTUJ

Jeśli często sięgasz po pieczywo czy makarony, dobrym wyjściem jest wdrożenie do diety ich pełnoziarniste odpowiedniki. Produkty te, dla większości osób, będą zdrowszą alternatywą. Zawierają więcej błonnika, witamin i składników mineralnych oraz w wielu przypadkach mniej kalorii. Dietetyk Arkadiusz Matras opublikował na Facebooku i YouTube wideo, w którym podpowiada, jakie produkty wziąć pod uwagę. Zobacz zdrowsze odpowiedniki w Lidlu. 

Makaron, chleb, tortilla. Zdrowsze odpowiedniki w Lidlu

Jak wskazał dietetyk, zamiast pieczywa tostowego maślnego warto sięgnąć po chleb z mąką pełnoziarnistą. Ma mniej kalorii i więcej błonnika pokarmowego, więc syci na dłużej. Analogicznie, zdrowszym zamiennikiem klasycznego białego makaronu będzie ten pełnoziarnisty. Prócz błonnika i składników mineralnych, pełnoziarnisty odpowiednik ma więcej witamin, przede wszystkim tych z grupy B.

Matras dodał też, by sięgać po pełnoziarnisty odpowiednik tortilli, tłumacząc że produkt ten ma więcej błonnika i magnezu. Wskazał, że to szczególnie ważne, ponieważ jako Polacy przyjmujemy za mało tego pierwiastka. Potwierdza to badanie "Zdrowie Polaków - świadomość dotycząca znaczenia magnezu dla zdrowia" przeprowadzone przez BioStat w 2022 roku. Jak mówią wyniki, na niedobór magnezu - z uwagi na występujące dolegliwości - może cierpieć nawet ponad 70 proc. polskiego społeczeństwa.

Produkty pełnoziarniste. Kto powinien na nie uważać?

Składnikiem pełnoziarnistych produktów jest błonnik nierozpuszczalny, występujący w otrębach czy łuskach zbóż. Co prawda sprzyja on prawidłowej perystaltyce jelit, zapobiega zaparciom i reguluje wypróżnienia, ale w nadmiarze może prowadzić do wzdęć i gazów.

- Na nadmiar produktów pełnoziarnistych uważaj, kiedy masz problemy z jelitami lub jesteś bardzo aktywny fizycznie. U większości jednak będą one zdrowsze niż białe odpowiedniki - wyjaśnia w wideo dietetyk Arkadiusz Matras.

https://youtube.com/shorts/QNLiOxUH_Ps?feature=share

Osoby trenujące wytrzymałościowo powinny unikać produktów pełnoziarnistych w czasie zawodów i przygotowań do nich, ponieważ błonnik w nadmiarze zatrzymuje wodę w układzie pokarmowym i może być przyczyną biegunek. Intensywnie trenujący zaś powinni unikać produktów pełnoziarnistych w posiłku potreningowym. W zmian mogą sięgać po szybko wchłanialne węglowodany, np. z ryżu białego.

Osoby z problemami jelitowymi, takimi jak choroba Crohna, zespół jelita drażliwego (IBS), celiakia lub nietolerancja laktozy mogą mieć trudności z trawieniem produktów pełnoziarnistych również ze względu na błonnik i dodatkowo - skrobię. Te mogą prowokować u osób z chorobami jelitowymi objawy, takie jak wzdęcia, biegunki lub zaparcia.

Obrazek
Chleb pełnoziarnisty jest zdrowszym odpowiednikiem białego pieczywa - pyszności; Fot. Adobe Stock

Dlaczego warto sięgać po produkty pełnoziarniste?

Produkty pełnoziarniste z reguły jednak dla większości osób będą zdrowsze, niż ich białe odpowiedniki. Produkty pełnoziarniste są źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, selen, miedź i żelazo, które są ważne dla zdrowia kości, układu krwionośnego i układu odpornościowego. Zawierają też witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu. Są również źródłem zdrowych tłuszczy: kwasów omega-3 i omega-6, które są ważne dla zdrowia serca i mózgu.

Zobacz także 5 pysznych przepisów na naturalnie barwione, kolorowe makarony:

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali