"Tej soli nie kupuj w Biedronce". Dietetyk pokazał, dlaczego lepiej jej nie używać

Himalajska sól z Biedronki, według dietetyka Arkadiusza Matrasa, różni się od tradycyjnej kuchennej tylko kolorem i ceną. Wskazuje, że kilogram himalajskiej soli jest osiem razy droższy od kuchennej, a produkty te mają zbliżone składy chemiczne.

ObrazekFacebook

Dietetyka #NieNaŻarty zrzesza dietetyków klinicznych, sportowych i psychodietetyków zajmujących się tworzeniem indywidualnych planów żywieniowych oraz prowadzeniem kursów dietetycznych. Firma działa również w mediach społecznościowych, udostępniając krótkie treści oraz nagrania wideo dotyczące porad na temat zdrowego odżywiania. W jednym z ostatnich filmików Arkadiusz Matras (współzałożyciel Dietetyka #NieNaŻarty) zajął się solą himalajską. Na tapecie pojawiła się ta z Biedronki.

Himalajska sól z Biedronki. Dietetyk: od kuchennej różni się kolorem i ceną

Jak wskazał dietetyk, nie ma sensu, by kupować sól himalajską. W zamian postawić można na tę tradycyjną kuchenną, ponieważ obie mają podobne składy chemiczne, a zawartość składników mineralnych w soli himalajskiej jest tak naprawdę niewielka. Wskazał również, że w praktyce sole te różnią się tylko kolorem i ceną.

- Sól himalajska to w 98 procentach NaCl. To chlorek sodu, po prostu sól. Jest też fortyfikowana jodem, czyli jest jodowana. Sól kuchenna składa się dokładnie z tego samego. Ma w sobie sól i jodek potasu. Zawartość innych składników mineralnych, jak żelazo czy magnez jest tak niewielka w soli himalajskiej, że żeby dostarczyć ich w znaczącej ilości, musiałbyś zjeść całe opakowanie na raz - przekazał Matras w nagraniu, które udostępnił na Facebooku i YouTube.

https://youtube.com/shorts/kxNv6zwkx5A?feature=share

Sól himalajska a kuchenna

Sól himalajska to naturalna sól kamienista pochodząca z Pakistanu. W skład soli himalajskiej wchodzą różne minerały, w tym żelazo, magnez, wapń, potas i mangan, co daje jej charakterystyczny różowy kolor. Sól ta jest dostępna w różnych kolorach, również białym, w zależności od zawartości minerałów. Jednakże, jak wskazano wyżej, składy chemiczne soli himalajskiej i kuchennej różnią się tylko w niewielkim stopniu.

Obrazek
Sól himalajska - fot. pictavio / pixabay.com, CC0

Sól himalajska w odróżnieniu od soli kuchennej nie jest czyszczona, dlatego też zawiera aż do 84 mikroelementów. W rzeczywistości jednak są ich tam tak małe ilości, że zastosowana w badaniu (wyniki TUTAJ) metoda pomiarowa nie była w stanie w przypadku ponad połowy z nich określić ich zawartości. Kluczem do dostarczenia organizmowi niezbędnych składników mineralnych jest zbilansowana dieta.

W Polsce wydobywa się również kamienistą sól kłodawską. Ma podobną zawartość chlorku sodu jak sól himalajska. Zawiera (również w śladowych ilościach) wiele składników, takich jak chlor, sód, magnez, wapń, potas, żelazo i jod. Sól kłodawska jest stosowana w kuchni jako zamiennik tradycyjnej soli kuchennej. Ma intensywny smak i aromat, dzięki czemu jej niewielka ilość jest wystarczająca, aby wzbogacić smak potraw.

Zobacz także przepis na kotlety pożarskie z mielonego kurczaka. Prosty i szybki obiad z czasów PRL:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej